Scădere dramatică a ratei de vaccinare a copiilor în județ, din cauza dezinteresului medicilor de a imuniza minorii, dar și a părinților care refuză administrarea serului. Conducerea Direcției de Sănătate Publică (DSP) Suceava a intrat în alertă și a demarat o serie de controale la cabinetele din localitățile în care procentul de vaccinare este redus. Verificările au fost întreprinse în această săptămână, iar până acum zece medici de familie au intrat în atenția responsabililor cu sănătatea publică. Este vorba de doctori ce activează în localitățile Pătrăuți, Șcheia, Plopeni, Salcea, Dumbrăveni, Fântânele, Udești, Zvoriștea, Dărmănești și Suceava, care au primit termen de două săptămâni pentru a recupera copiii la vaccinare.
Directorul adjunct medical al DSP Suceava, dr. Cătălina Zorescu, a informat ieri că, în județ, o imunizare deficitară se înregistrează la multe dintre bolile cuprinse în schema națională de vaccinare. Printre acestea se regăsește și poliomielita, o afecțiune considerată eradicată în multe state, printre care și România, dar revenită în actualitate odată cu izbucnirea unor epidemii în mai multe țări de pe glob. Este o boală ce provoacă paralizii și cu care în ultimii ani se mai confruntau doar câteva țări din spațiul afro-asiatic, dar care în lipsa vaccinării s-a extins și în alte zone ale Orientului Apropiat, riscând să se răspândească în condițiile în care de aici mii de persoane se refugiază în Egipt și Turcia, destinații de vacanță apreciate de mulți europeni.
Cea mai scăzută rată de imunizare, în comunitățile de romi din Pătrăuți și Dumbrăveni
Potrivit dr. Cătălina Zorescu, rata optimă de vaccinare este de 95%, iar până în urmă cu câțiva ani județul Suceava nu numai că o atingea, dar chiar o depășea cu două procente. Problemele au început să apară din 2010, de când rata de vaccinare a scăzut la 80-85%. Cauzele sunt o mai slabă implicare a medicilor de familie în procesul de imunizare, asta și ca urmare a creșterii atribuțiilor și a birocrației, dar și campaniile contra vaccinării duse de surse neoficiale, îndeosebi pe internet, și care și-au atins scopul de a-i speria pe părinți.
Comunitățile de romi din județ sunt cele mai afectate, existând localități ca Pătrăuți și Dumbrăveni în care rata de vaccinare este la ora actuală sub 50%, subliniază adjunctul DSP Suceava. Un motiv este și lipsa asistenților medicali comunitari în astfel de zone (cu excepția localității Dumbrăveni), în atribuția cărora ar intra și mobilizarea la vaccinare a persoanelor eligibile.
În județ, epidemiile de rujeolă și rubeolă din 2012 și 2013 au fost cauzate de lipsa vaccinării
„Am făcut apel la primari și i-am sensibilizat pe medicii de familie, care ne-au promis că vor acorda toată atenția campaniei suplimentare de vaccinare antipoliomielită pe care noi o derulăm în momentul de față. Ar fi oportun ca primarii din localitățile cu comunități mari de romi să obțină deblocarea posturilor pentru asistenții medicali comunitari, mai ales că Ministerul Sănătății, prin Direcția de Sănătate Publică, are bani pentru a-i plăti pentru munca prestată”, a spus dr. Cătălina Zorescu.
Adjunctul DSP Suceava a adăugat că în contextul extinderii pe glob a poliomielitei este necesar ca fiecare copil să aibă minim patru doze de vaccin antipoliomielitic inoculate. Mare parte dintre copiii din județ nu au însă schema completă. De remarcat că scăderea ratei de vaccinare în rândul copiilor explică și două dintre epidemiile care au circulat în județ în 2012 și 2013. Este vorba de rujeolă, care a făcut 950 de victime în 2012 și 137 în 2013, și rubeolă, care a numărat 761 de cazuri de boală în 2012 și trei în 2013.
În județ, probleme privind imunizarea copiilor se mai înregistrează la Baia, Stulpicani, Berchișești, Moara Nica. Controalele DSP la cabinetele medicilor de familie continuă.