Alertă de pestă porcină africană la Satu Mare, lansată de o asociație de crescători. ANSVSA confirmă



Pesta porcină africană (PPA) a reapărut în România. Foto: onlinereport.ro
Pesta porcină africană (PPA) a reapărut în România. Foto: onlinereport.ro

Pesta porcină africană (PPA) a reapărut în România, se arată într-un comunicat transmis vineri de Asociația Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine din România – ACEBOP. Informația a fost confirmată de Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară (ANSVSA), informează MEDIAFAX.
„Virusul a fost depistat pe raza localității Micula, în județul Satu Mare și a fost confirmat astăzi de autoritățile române și Organizația Internațională pentru Epizootii (OIE). Recomandăm tuturor crescătorilor de porcine să întărească măsurile de biosecuritate în ferme. Singura cale de a de preveni îmbolnăvirea animalelor este respectarea cu strictețe a unor măsuri de protecție la venirea în contact cu animalele sănătoase”, se arată în comunicatul ACEBOP.
Iar într-un comunicat al ANSVSA se precizează: „Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală (IDSA) a confirmat un focar de pestă porcină africană, la porci domestici, într-o gopodărie din comuna Micula, județul Satu Mare. Imediat ce DSVSA Satu Mare a fost notificată despre apariția de cazuri de îmbolnăvire a unor porci dintr-o gospodărie din comuna Micula, suspicionându-se prezența pestei porcine africane, au fost impuse restricții de mișcare a animalelor și au fost prelevate probe pentru analize. Ca urmare a diagnosticării bolii de către laboratorul din cadrul DSVSA Satu – Mare, în data de 10 ianuarie 2018, probele au fost expediate, în aceeași zi, pentru confirmare, la Laboratorul Național de Referință din cadrul IDSA”.
Pesta porcină africană, boală virală cu mortalitate de 100%
Pesta porcină africană este o boală virală, cu evoluție rapidă și mortalitate de 100%. Această boală afectează speciile domestice și sălbatice de porcine, de toate vârstele și sexele, având o perioadă de incubație de 3-15 zile în mod obișnuit sau de 3-4 zile în formă sa acută.
„Una dintre problemele legate de depistarea bolii este că nu există un semn specific care să indice prezența bolii; chiar și mortalitatea ridicată a animalelor reprezintă doar un indiciu că este vorba de pestă porcină africană”, a declarat dr. Mary Pană, președintele ACEBOP.
Virusul PPA supraviețuiește timp de 6-10 zile în fecalele animalelor infectate, până la 3-6 luni în produsele din carne de porc netratate termic și mai mulți ani în carnea de porc congelată.
Primul focar de pestă porcină africană a fost confirmat în România, la porcii dintr-o gopodărie de la periferia municipiului Satu Mare, iar Ancheta epidemiologică efectuată de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), a arătat că virusul ar fi fost introdus în țară prin intermediul unor produse de origine animală contaminate provenite din Ucraina.
După primirea confirmării focarului de pestă porcină africană, ANSVSA notifică structurile abilitate de la nivel național și structurile similare din Uniunea Europeană, precum și Organizația Mondială a Sănătății Animalelor.
De asemenea, urmează să fie convocat Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență, în vederea adoptării unei Hotărâri privind stabilirea atribuțiilor pentru ministerele cu responsabilități în controlul bolii, iar Comisia Europeană va adopta o decizie privind zona aflată sub restricții și măsurile care trebuie respectate de România, inclusiv perioada pentru care aceste restricții vor fi aplicate. „În zonă va fi interzisă mișcarea suinelor domestice și sălbatice, a produselor și subproduselor, a materialului seminal, ovulelor și embrionilor, provenite de la acestea”, se mai arată în comunicatul ACEBOP.



Recomandări

Alertă sanitar-veterinară tot mai apăsată după ce febra aftoasă a dus la pierderea a peste 20.000 de bovine, în Ungaria și Slovacia

Crescătorii de porci, loviți din toate părțile din cauza focarelor de pestă africană și, mai nou, de febră aftoasă din Europa

Doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Suceava
Doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Suceava

Crescătorii de porci, loviți din toate părțile din cauza focarelor de pestă africană și mai nou de febră aftoasă din Europa

Doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava
Doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava

Pesta africană lovește crunt. Pagubă totală pentru un sucevean care nu știe de la cine a cumpărat mai mulți porci

Doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava
Doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava