Alergiile la alune și alte alimente afectează copiii la vârste din ce în ce mai mici, din motive care deocamdată nu sunt clare, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii americani, publicat în revista Academiei Americane de Pediatrie, Pediatrics.
La studiu au participat 140 de copii cu alergie la arahide. Vârsta medie la care a apărut prima reacție alergică a fost de 14 luni în rândul celor născuți în perioada 2000 – 2005, în comparație cu 22 de luni, la copiii născuți în perioada 1988 – 1999.
„Există un motiv întemeiat pentru a amâna introducerea arahidelor în alimentația copiilor”, a declarat profesorul Todd Green, de la Spitalul de pediatrie din Pittsburgh.
„Reacțiile negative sunt mai ușor de controlat la copiii mai mari. Aceștia îți pot spune imediat dacă se simt rău. Numai și din acest motiv merită să întârzii expunerea copiilor la un produs care conține arahide, mai ales dacă este vorba de un pacient cu risc”, a adăugat acesta.
Specialiștii recomandă ca, în cazul copiilor care au rude cu alergii, introducerea arahidelor în alimentație să se facă după vârsta de 3 ani. Studiile anterioare au indicat că 1% dintre copii suferă de alergii alimentare.
Dintre cei 12 milioane de copii americani care suferă de alergii, aproape 2 milioane sunt alergici la arahide, deși 20% reușesc să se vindece, potrivit specialiștilor. Printre celelalte alimente care provoacă alergii se numără ouăle, soia, grâul, nucile și fructele de mare.
O treime din persoanele care au alergii la arahide pot avea reacții severe precum tulburările de respirație, scăderea tensiunii arteriale și probleme gastrointestinale. De obicei, reacțiile alergice apar la câteva secunde după ingerarea alimentului, sub formă de prurit și/ sau tumefierea feței, urmate de tulburări respiratorii și vomă. Reacția cea mai severă este șocul anafilactic, care poate fi fatal.



