Alergii la produse alimentare



Unele persoane dezvoltă diverse tipuri de alergii la mâncare sau sunt mai sensibile față de unele produse culinare, care nu au nici un efect negativ asupra celorlalți. După cum informează site-ul Yahoo!News, cantitatea de substanțe din mâncare necesară să provoace o reacție alergică poate fi extrem de mică. Spre exemplu, cantități infime de aburi de mâncare, uneori prea mici pentru a putea fi detectate fără ajutorul aparaturii de specialitate, pot provoca alergii foarte periculoase pentru persoanele extrem de sensibile.
Teoretic, orice produs culinar poate provoca o reacție alergică. Cu toate acestea, alergiile implică, de cele mai multe ori, prezența glutenului (substanță proteică vâscoasă, de culoare cenușie, care se găsește în boabele cerealelor – n.r.), a moluștelor, arahidelor sau a produselor pe bază de soia.
Majoritatea pacienților au ca simptome durerile acute de stomac, diverse tipuri de erupții pe piele, balonare sau stare de vomă. Toate aceste simptome apar, de obicei, la cel mult o jumătate de oră după consumarea produsului care a provocat alergia.
Foarte rar, alergiile la mâncare pot conduce la șocuri anafilactice, care se manifestă prin hipotensiune și pierderea cunoștinței. Un astfel de caz reprezintă o urgență medicală. Unul dintre alimentele asociate cel mai des cu aceste șocuri este arahida, dar și produsele pe bază de latex pot provoca reacții similare. Tratamentul inițial se face cu epinefrină (adrenalină – n.r.).
Alergiile la mâncare sunt cunoscute pentru faptul că se dezvoltă mai ușor la pacienții care prezintă sindromul atopic, o combinație de maladii foarte des întâlnită: rinită alergică și conjunctivită sau eczemă și astm. Acest sindrom este, de cele mai multe ori, cu transmitere ereditară.
(Click News)