Aroganța și lipsa de responsabilitate au adus ”cel mai mare partid din România”, așa cum îi place să-și spună, în situația de a risca să nu participe la alegerile locale din 5 iunie în municipiul reședință de județ. Pentru a se înscrie în cursa pentru primărie și la consiliul local în municipiul Suceava, candidații partidelor au avut nevoie de 976 de semnături de susținere din partea sucevenilor. Le-au strâns cum au crezut de cuviință, în corturi amplasate în oraș, la sediile partidelor sau din ușă în ușă. Legislația referitoare la alegeri precizează în mod clar și explicit care sunt elementele pe care trebuie să le conțină aceste tabele cu semnături: nr. curent, semnătură, nume, prenume, cetățenie, data nașterii, adresă (str., nr., bloc, comuna/orașul/municipiul/sectorul/județul), act de identitate – denumire, serie și număr. Acestea sunt rubricile pe care trebuiau să le completeze susținătorii, după care un secretariat al fiecărui partid trebuia să verifice dacă sunt corecte, după care dosarele se depuneau la Biroul Electoral Municipal.
Din informațiile noastre, la verificarea pe care a făcut-o la partid, înainte de depunerea listelor la BEM, PNL Suceava a renunțat la circa 1.000 de semnături pentru că nu îndeplineau toate cerințele menționate mai sus. La PSD nu știm cum s-au verificat listele la partid deoarece la controlul dosarelor la BEM au fost descoperite neconcordanțe și au fost trimiși să completeze actele. Asta nu i-a pus pe gânduri suficient, se pare, de vreme ce o contestație formulată de Vasile Cioban și Mircea Blându, referitoare la respectarea modului de completare a listelor, a avut câștig de cauză la Judecătoria Suceava, unde instanța a respins nu mai puțin de 872 de semnături de susținere, din cele 1.440 strânse pentru candidații la Consiliul Local Suceava, și 1.336 de semnături, din 1.881, pentru susținerea doctorului Tiberius Brădățan drept candidat la Primăria Suceava. Asta înseamnă că propunerile de candidați ai PSD nu mai întruneau numărul minim de semnături prevăzut de lege, 976, prin urmare candidaturile lor au fost respinse.
O a treia contestație, referitoare la lista de candidați PSD pentru Consiliul Județean Suceava, a fost respinsă, ieri, de Tribunalul Suceava ca nefondată. Contestatarul, Mircea Blându, are drept de apel în 24 de ore.
Listele de susținători nu sunt false, ci prost completate
La prima instanță, care a judecat contestația la candidaturile pentru CL pe fond miercuri, PSD nu s-a obosit nici măcar să angajeze un avocat, probabil convinși fiind liderii partidului că judecătorii le vor da câștig de cauză. Doar că, surpriză! Judecătoarea Oana Elena Timiță chiar s-a uitat pe listele de susținători și a constatat, conform motivării, că nu sunt îndeplinite condițiile prevăzute de lege pentru 872 de susținători și le și precizează: indicarea incompletă a datei nașterii, indicarea incompletă a adresei, neindicarea sau indicarea eronată a elementelor din actul de identitate, lipsa indicării cetățeniei și completarea necorespunzătoare a mențiunilor privitoare la persoana care a întocmit lista. Deci listele nu sunt false, în sensul că ar fi prezente persoane fictive, ci prost completate. Instanța reține în motivare că modelul listei de susținători este aprobat printr-un act normativ și că la rubrica ”adresă” sunt indicate în paranteză elementele care trebuie completate – ”str., nr., bloc, comuna/orașul/ municipiul/sectorul/județul”. Pentru un semnatar chiar a fost indicată localitatea Șcheia, care nu se găsește în circumscripția electorală Suceava. Aceleași lucruri le-a constatat instanța și în listele de susținători ai candidatului la primar, căruia i-a respins de asemenea candidatura.
Sentința dată de judecătorie pentru candidații la CL a fost ca un duș rece pentru social-democrați, care au făcut un prim pas: au angajat un avocat pentru a-l reprezenta ieri, la prima instanță, pe candidatul la primărie. După ce a fost respinsă și candidatura acestuia, PSD a ridicat numărul avocaților. Aseară, la judecarea contestației la adresa candidaților PSD la Consiliul Județean au fost prezenți trei avocați, iar la apelul formulat la tribunal împotriva sentinței date de judecătorie, social-democrații au fost reprezentați de un sobor de patru avocați: Dorin Andronic, Ioan Ursărescu, Vasile Tudor și Paul Vargan. La tribunal au venit președintele Organizației Județene Suceava a PSD, Cătălin Nechifor, președintele Organizației Municipale, senatorul Ovidiu Donțu, deputatul de Fălticeni, Ioan Stan, candidatul Tiberius Brădățan și Florin Sinescu.
Ieri, la ora 16.50, doar jurnaliștii știau că apelul PSD se judecă la 17.30. PSD-iștii credeau că astăzi
Interesant, însă, este că PSD-iștii au venit pentru contestația la candidaturile la Consiliul Județean, care avea termen de judecată la ora 17.00, și habar nu aveau că la ora 17.30 aveau și termen pentru apel. Ba chiar senatorul Donțu și avocatul Andronic le-au explicat jurnaliștilor prezenți pentru ședința de judecare a apelului că aceasta are termen astăzi dimineață, ceea ce arată încă o dată cu câtă responsabilitate a fost tratată situația în PSD.
Vinovați de respingerea candidaturilor sunt considerați adversarii politici, care i-ar fi determinat pe cei doi contestatari să reclame listele PSD, contestatarii că au contestat, jurnaliștii că scriu despre asta, oricine, numai nu membrii de partid care ar fi trebuit să controleze filă cu filă și să vadă dacă sunt completate exact așa cum prevedea legea. Problema social-democraților suceveni nu este că listele au fost prost completate și nu le-a verificat nimeni – sau cei care le-au inspectat habar n-au avut să citească un cap de tabel, ci că au fost reclamați și de cine.
În sala de judecată, avocații au susținut în fața completului că termenul de judecată a fost prea scurt și că nu s-au putut pregăti, mai ales că, spre norocul PSD, a formulat apel și contestatarul Vasile Cioban. Avocații au cerut timp până astăzi pentru a lua la cunoștință ce l-a nemulțumit pe contestatar la sentința dată de Judecătoria Suceava, care a respins candidaturile PSD atât la Consiliul Local, cât și la Primăria Suceava.
Avocatul Andronic a solicitat ca la termenul de astăzi să fie citat cu mandat și contestatarul, cerere respinsă însă de instanța de la tribunal, care a decis ca Vasile Cioban să fie citat prin procedură obișnuită.
Aceasta a acceptat însă un nou termen de judecată, fixat pentru astăzi, la ora 12.00. Cu amabilitate, președinta completului i-a întrebat pe avocați cum intenționează să dovedească faptul că persoanele ale căror semnături de susținere au fost anulate locuiesc în Suceava. Avocatul Tudor a răspuns prompt că se poate dovedi prin confruntarea listelor de susținători cu registrul electoral și a cerut instanței să solicite aceste informații la Primăria Suceava, unde acesta se află. ”Vă aparține sarcina probei”, a spus președinta completului. ”Noi nu avem acces la registru”, a răspuns avocatul, astfel încât adresa de solicitare a informațiilor necesare confruntării va fi înaintată probabil de tribunal.
Singura problemă e că prima instanță nu a respins propunerile de candidaturi ale PSD pentru că susținătorii n-ar fi fost din municipiul Suceava, ci că acestea ”nu au fost completate cu respectarea dispozițiilor legale”.
Este foarte posibil ca astăzi completul de la Tribunalul Suceava să anuleze sentința primei instanțe și PSD să aibă candidați la Primăria și Consiliul Local Suceava, dar atitudinea de ieri a liderilor partidului arată că aceștia nu par să fi învățat ceva din această lecție. Căutarea vinovaților doar în afara propriei curți este un indicator că aroganța și suficiența domină PSD.