Consumul regulat de alcool ar putea reduce atât riscul de apariție, cât și gradul de severitate ale poliartritei reumatoide, o maladie cronică care se manifestă prin inflamații ale articulațiilor, potrivit unui studiu publicat, miercuri, în revista britanică Rheumatology, informează AFP.
Poliartrita reumatoidă este cea mai frecventă dintre maladiile inflamatorii ale articulațiilor, cu o prevalență estimată la 0,25 – 0,5 % în Franța. Studiul britanic a constatat efectele benefice ale consumului moderat de alcool asupra acestei boli, fără să conteste, însă, efectele dăunătoare ale abuzului de alcool asupra stării de sănătate.
Studiul a fost realizat de cercetătorii de la Universitatea Sheffield din Marea Britanie, pe un eșantion de 873 de pacienți suferind de poliartrită reumatoidă. Dosarele lor medicale au fost comparate cu cele ale voluntarilor sănătoși din grupul de control, care a inclus 1.004 persoane.
Pacienții au fost rugați să precizeze frecvența cu care au consumat alcool în luna precedentă și au fost supuși unor examinări radiologice și unor teste sangvine. Articulațiile lor au fost și ele examinate.
Acesta a fost primul studiu care a relevat faptul că alcoolul, consumat cu moderație, poate să reducă gradul de severitate al acestei maladii, în cazul pacienților umani. Date similare au fost obținute pe șoareci.
Cercetătorii britanici au constatat că persoanele care nu beau deloc alcool prezintă un risc de patru ori mai mare de a se îmbolnăvi de poliartrită reumatoidă, comparativ cu persoanele care consumă alcool de cel puțin 10 ori într-o lună. După această valoare, riscul scade odată cu creșterea frecvenței consumului de alcool.
Cercetătorii britanici au analizat frecvența consumului de alcool și nu cantitatea ingerată, însă rezultatele lor le confirmă pe cele ale unui studiu anterior realizat în țările scandinave asupra riscului de declanșare a poliartritei reumatoide în funcție de cantitățile absorbite.