Alcoolul este un dușman de temut pentru sănătatea doamnelor, dovedindu-se extrem de nociv indiferent de cantitatea consumată. Chiar și un consum moderat de unul sau două pahare de alcool contribuie la creșterea riscului de apariție a cancerului la sân
Cel puțin aceasta este concluzia unui studiu fără precedent, coordonat de Jasmine Lew, de la National Cancer Institute din Bethesda, la care au participat aproape 200.000 de femei, ținute sub observație din 1995.
În opinia specialiștilor, chiar și consumul moderat, de unu sau două pahare de alcool, indiferent de ce tip, duce la creșterea cu 32 la sută a riscului de apariție a unei tumori maligne.
Consum mare, risc mare.
În cazul în care consumul este de peste trei pahare de alcool, riscul de apariție a cancerului este cu 51 la sută mai mare decât în cazul femeilor abstinente. Cancerul la sân este a două formă de neoplazie la femei, din punctul de vedere al frecvenței, fiind depășit doar de tumorile la plămâni.
La nivel global, se estimează că în acest an, 1,2 milioane de femei vor fi afectate de cancer mamar, iar potrivit aprecierilor specialiștilor, 500.000 dintre paciente nu vor reuși să învingă boala.
În precedent, alte studii atrăseseră deja atenția cu privire la faptul că alcoolul ar putea fi un factor de risc pentru cancerul la sân. În acest studiu, epidemiologii au studiat obiceiurile alimentare a 184.418 de femei, începând cu 1995.
De-a lungul timpului, 5.461 dintre acestea, s-au îmbolnăvit de cancer la sân. Specialiștii au analizat consumul de alcool al femeilor diagnosticate cu cea mai comună formă de tumoare, estrogen-receptor și progesteron-receptor pozitive. Acest tip de tumoare le afectează mai ales pe femeile la menopauză.
Specialiștii au constat că, spre deosebire de femeile care nu consumă alcool, o doamnă care consumă mai puțin de un pahar de băuturi alcoolice prezintă un risc de îmbolnăvire cu șapte procente mai ridicat, riscul crescând proporțional cu cantitatea de lichid consumată.
„Studiul nostru demonstrează că alcoolul influențează metabolismul estrogenilor, care se află la baza neoplaziei și chiar și un consum moderat poate avea efecte negative”, a concluzionat Lew.