Bărbații care consumă zilnic alcool prezintă cu 33% mai puține riscuri de a suferi de maladii cardiace, însă acest lucru nu se aplică și în cazul femeilor, potrivit unui studiu realizat recent de cercetătorii spanioli, informează bbc.co.uk.
Studiul a fost efectuat pe un eșantion alcătuit din 15.500 de bărbați și 26.000 de femei și a stabilit că o cantitate mai mare de alcool ar putea fi și mai benefică pentru bărbați.
Femeile consumatoare de alcool nu au, însă, aceleași beneficii, potrivit acestui studiu.
Oamenii de știință critică, însă, concluziile studiului, avertizând că un consum ridicat de alcool crește riscul de apariție a altor maladii, iar alcoolul se face vinovat de 1,8 milioane de decese în fiecare an pe glob.
Studiul a fost realizat în Spania, o țară în care se înregistrează o rată destul de ridicată a consumului de alcool și una destul de scăzută a maladiilor coronariene.
La acest studiu au participat atât femei, cât și bărbați, cu vârstele cuprinse între 29 și 69 de ani, care au oferit răspunsuri la diverse întrebări ce le-au fost puse de cercetători, vizând stilurile lor de viață, după care au fost monitorizați timp de 10 ani.
Cercetătorii de la centrele din Spania au grupat voluntarii în șase categorii, începând de la persoanele care nu au băut niciodată până la persoanele care consumau zilnic peste 90 de grame de alcool. Această cantitate reprezintă echivalentul a opt sticle de vin pe săptămână.
Pentru bărbații care beau puțin alcool – mai puțin de un pahar de vodcă pe zi – riscul de maladii cardiace este cu 35% mai scăzut. Pentru bărbații care beau între trei și 11 pahare pe zi, riscul scade cu 50%.
Aceste beneficii nu au fost constatate în cazul femeilor, dar ele oricum suferă din start de mai puține afecțiuni cardiace decât bărbații. Cercetătorii sunt de părere că aceste diferențe provin din faptul că femeile procesează alcoolul în mod diferit, hormonii feminini protejând organismul în fața acestei boli.
Mecanismul care stă în spatele acestui fenomen sunt neclare, dar se știe că alcoolul ajută la ridicarea nivelului de colesterol bun, care împiedică formarea plăcilor de colesterol rău (lipoproteine de densitate scăzută) în artere.