Excepțiile omoară regula! Fostul fotbalist Claudiu Voiculeț se află în concediu de paternitate și, conform legii, încasează 15.000 de euro lunar cu titlul de îndemnizație pentru creșterea copilului. Are de gând, după expirarea concediului, să se lase de fotbal: la urma urmei, și-a făcut suma, l-au ajuns din urmă și anii, ce-i mai trebuie bătaie de cap? Nici unul dintre fotbaliștii care-și rup oasele pe teren nu câștigă 15.000 pe lună: Nemec, cel mai bine plătit la noi, încasează 11.000, iar antrenorul Șumudică, campion cu Astra, 12.000. Voiculeț face haz: „Ha-ha! Mi-e că se face coadă la Minister (al Muncii, n.n.) câți vor să intre în concediu de paternitate!” Păi, nu? Stând acasă (vorba Chiriței: „pe tandur”), Voiculeț „produce” 25 de milioane de lei vechi în fiecare zi – chiar că-i culmea performanței! Și, fără îndoială, nu-i singurul: în presă au fost citate nume de avocați, executori judecătorești, manageri etc. la fel miluiți de generosul stat român. N-or fi mulți astfel de tătici cărora le-a pus Dumnezeu (și Dragnea) mâna-n cap, ei reprezintă excepția – dar cei care au conceput regula s-ar fi cuvenit să prevadă și aberantele situații prin care o inițiativă creditată cu impact social pozitiv să se preschimbe într-o nerușinată fabrică de bani storși de-a moaca dintr-un buget costeliv și răs-cârpit. Ministrul Muncii ar intenționa, logic, moral, antiseptic și bactericid, să plafoneze ciudata îndemnizație, dar Dragnea, încăpățânat, nu acceptă să dea un pas înapoi. Iar statul (adică eu, tu și ceilalți) plătește. Tăcând mâlc.
*
Acolo vor fi banii dumneavoastră: Camera Deputaților a dat curs solicitării ex-președintelui Constantinescu, aprobând înființarea Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului – tichia de mărgăritar lipsă din garderoba chelului! Am mai scris; nu credeam că astfel de propunere fantezistă va trece la vot; iată că-s obligat să revin, deoarece, în pofida avizului negativ al Academiei și al Guvernului, precum și a rezervelor exprimate de președintele Iohannis, după grăbita aprobare a Senatului, Camera votează înființarea unui Institut fantomă, subvenționat din fondul de rezervă al Guvernului, cel pus de-o parte pentru inundații, cutremure și alte nenorociri. Institutul ar urma să aibă 35 de cercetători, personal auxiliar, un director (ghici, cine!), sediu, buget ș.a.m.d., spre a întreprinde „studii avansate” asupra istoriei și geografiei Levantului (spațiu încă vag definit – pare-se, Orientul Mijlociu, nordul Africii, Caucaz, poate și Balcanii). Iaca marea urgență românească!
Levantul pare a fi un simplu hobby al lui Constantinescu, geolog de profesie, nicidecum „istoric al culturilor și civilizațiilor”. Absolut de neînțeles rămâne înființarea unui astfel de institut aiuristic într-o țară în care încă nu-s deplin și „avansat” cercetate propriile ei bogății, tradiții și resurse. Iar dl Constantinescu mai primește în fiecare an o ciudată și consistentă subvenție guvernamentală pentru „promovarea învățământului românesc” (?), vrea să încaseze „sporul de importanță națională” cu care-s miluiți membrii „Academiei Oamenilor de Știință”, are și ditamai îndemnizația de fost președinte… Levantin, mai vrea și leafă de director! Cerșetorie cu ștaif!
*
Aici se mistuie banii dumneavoastră: madam Clotilde este miluită cu o sumă imensă de statul român pentru a superviza (?!) desfășurarea unui contract nu numai reziliat de ani de zile, ci pur și simplu dispărut, și a unui șantier inexistent. Cei ce virează banii în contul suspectului bir ezită să-nchidă robinetul hoției: cică, dacă-i contract, e lege! Mai mult: au prelungit sinistra țeapă până în 2020! Țara lui Papură Vodă!
*
Aici nu-s banii dumneavoastră, deși s-ar cuveni să fie: este vorba despre fondurile europene. Am căutat, de curiozitate, organigrama Ministerului de pe vremea lui Ghinea. Pur și simplu incredibilă: un ministru, patru miniștri secretari de stat, un secretar general, 20 de direcții, servicii și compartimente (unul dintre ele cu 397 de funcționari!), în total, 931 de salariați, fără a include aici și demnitarii de la Cabinetul ministrului. Deci, aproape 1000 de lefuri zdravene pentru zero absorbție de fonduri europene! „Vărsat” în ministerul dnei Shhaideh, fostul aparat monstruos dimensionat, acum binișor subțiat, nu pare mai capabil să aducă în țară banii europeni care ni se cuvin. Cernâșevski întreba, simplu, „ce-i de făcut?” După câte se vede, în cazul nostru, nimic de făcut. Nu suntem în stare și gata.