Suntem în perioada în care produsele din carne sunt principalul fel în meniul nostru zilnic. Mezelurile sunt iar la putere!
Cât de convinsă ești că hot dog-ul mâncat la masa de prânz a fost preparat cu carne adevărată, de origine animală? Asociația pentru Protecția Consumatorului din România ne lămurește aici problema cu mezelul pe care îl mâncăm; dacă acesta este din carne sau dintr-un amestec de derivați proteici, cu valoare inferioară.
Tradiții delicioase
Despre babic, deliciosul mezel pe care îl cunoaștem cu toții, se spune că a fost adus pe meleagurile buzoiene de niște cultivatori de legume veniți din Bulgaria. Există și o legendă, conform căreia, atunci când împăratul Napoleon a poposit o noapte în zona Buzăului, gazda sa, boierul Vergu Manaila, l-a ospătat, printre alte delicatese locale, și cu babic. De care se pare că acesta a fost foarte încântat și chiar i-ar fi scris boierului câteva rânduri drept mulțumire pentru ospitalitate.
Babicul este pregătit și în alte zone din țară, dar ca babicul de Buzău nu se mai face altul nicăieri.
Cel puțin așa declară cei avizați. Acest mezel este făcut toamna târziu, după ce cade bruma în grădinile de zarzavat și vremea devine rece, fără însă ca apa să înghețe.
Dacă este respectată rețeta și procesul de fabricație, atunci babicul poate fi păstrat la loc umbros și aerisit chiar și o perioadă mai lungă, până la un an de zile. Dar în acest caz, babicul va fi mult mai dificil de feliat, pentru că se întărește prin uscare.
Sârbii își fac o cameră speciala pentru păstrarea babicului, cameră ce trebuie să fie bine aerisită, răcoroasă, eventual orientată spre nord, nord-vest. După ce babicul este umplut și presat, se pune la uscat într-un pod sau la o streașină, pentru păstrare.
Aceste informații au fost culese de pe Internet.
Ce sunt și ce conțin mezelurile?
Mezelurile sunt preparate obținute din carne tocata și condimentată, introdusă în membrane naturale sau artificiale și supuse unor tratamente termice (pasteurizare, afumare sau uscare), in funcție de sortimentul fabricat.
La fabricarea mezelurilor se folosește, pe de o parte, carne de diferite categorii, la care se adaugă materii auxiliare, în special derivate proteice de origine vegetală sau animală, pentru îmbunătățirea texturii și creșterea valorii nutritive.
Atenție! Este interzisă adăugarea în mezeluri de carne din conserve și semiconserve și, de asemenea, de coloranți artificiali (putem constata ușor prezența coloranților după ce mărunțim o cantitate mică de produs, o amestecăm cu puțină apă caldă și o lăsăm să se decanteze – culoarea apei se va schimba)!
Fabricanții de produse din carne din România folosesc pe scară largă preparatul SCANPRO, un derivat proteic sub forma de pulbere, obținut din șorici proaspăt de porc, declarat drept proteină animală deshidratată și solubilă.
Atenție! Cum în România nu există restricții privind procentul de utilizare a extractului proteic, este foarte probabil ca unele mezeluri (parizer, cremwursti) să conțină la capitolul „carne” numai acest derivat proteic sau unul similar.
În mezeluri este admis a se adăuga și derivate proteice de origine vegetală: faină de soia, proteine de soia, proteine vegetale texturate, proteine din arahide, gluten, faină de floarea-soarelui.
Produsele din carne în care se pot folosi aceste tipuri de derivate proteice sunt de tipul:
preparate fără structură: parizer, polonez, cremwursti;
semiafumate (salam București etc.);
conserve din carne.
De reținut:
Substituenții proteici nu dăunează sănătății, dar atâta vreme cât valoarea nutritivă detaliată pe proteine (clasa I, II și III) nu este menționată pe eticheta, nu vom ști care este valoarea reală a produsului pe care tocmai l-am cumpărat.
Citiți lista ingredientelor pentru a afla dacă derivații proteici (animali sau vegetali) apar înaintea cărnii. Daca dă, înseamnă că ponderea acestora este mai mare decât a cărnii propriu-zise!
Citiți etichetele mezelurilor! Chiar dacă cumpărați doar câteva feliuțe, rugați-o pe vânzătoare să vă arate eticheta cu lista ingredientelor, valorile nutriționale și termenul de valabilitate!
Sursa: www.avantaje.ro