În Vinerea Paștilor

Aglomerație la tarabele cu verdețuri, fructe și lactate



În Vinerea Mare a Paștilor, piețele agro-alimentare din Suceava au fost pline ochi
În Vinerea Mare a Paștilor, piețele agro-alimentare din Suceava au fost pline ochi

În Vinerea Mare a Paștilor, piețele agro-alimentare din Suceava au fost pline ochi. Tarabele cu verdețuri, legume și fructe, dar și cele cu lactate au fost cele mai solicitate. Sucevenii care au dorit să folosească alimente naturale „de țară” pentru pregătirea bucatelor de Paște au ales să cumpere verdețurile, brânza de vaci pentru pască, cașul proaspăt, smântâna și ouăle direct de la producătorii autohtoni, în defavoarea produselor frumos ambalate din hipermarketuri.
Orășenii și-au cumpărat, pe ultima sută de metri, și fructe pentru masa de Paște. Doar o parte din mere erau autohtone, și se vindeau cu prețuri cuprinse între 1,5 lei și trei lei/kilogramul, restul fructelor fiind din import.
Prețuri „umflate” înainte de sărbători

Cumpărătorii s-au cam plâns de prețurile „umflate” doar în preajma sărbătorile pascale. Verdețurile au fost de la început destul de scumpe, astfel că în Piața Mare nu se vindea ieri nici o legătură de pătrunjel, mărar, leuștean, ceapă verde la mai puțin de un leu. Asta, în condițiile în care la o legătură intrau doar câteva frunze de verdeață. Mai scump se vindeau ridichile, o legătură la doi lei sau trei legături la cinci lei. Dacă săptămâna trecută roșiile de import se vindeau cu 5,5 lei, ieri prețul unui kilogram era de șapte lei, iar salata verde se vindea cu 1,5 – 3 lei bucata.
„Mi se par cam piperate prețurile la verdețuri. Paștele a venit de timpuriu și nu prea au avut când să crească nici zarzavaturile. Luăm și noi doar câte o legătură din fiecare, dar tot dai aproape zece lei pe toate. Eu nu mănânc carne de miel și atunci îmi cumpăr mai multe legume. Tot acolo ajung cu banii. După Paște o să scadă prețurile și târgoveții vor veni cu oferte la toate produsele”, ne-a pus Anișoara Răuț, care se afla ieri în Piața Mare, pentru ultimele cumpărături.
Coșul cu bucate

La hala cu lactate, lumea stătea la coadă pentru a cumpăra brânză de vaci proaspătă, caș, smântână, ouă. Prețurile săriseră mult de prețul normal de zilele trecute. Un ou de casă se vindea cu un leu bucata, brânza de vaci costa 15 lei sau 17 lei/kg, iar smântâna între 10 și 12 lei. Mai puțini cumpărători se aflau la hala special amenajată din Piața Mare unde se vindea carne de miel. Carcasele de miel se comercializau cu 20 lei/kg. Anul trecut s-au vândut cu 17 lei/kg. Prețul este mai mare în acest an pentru că sunt miei mai puțini și mai mici. Singura problemă este că organele de miel, care sunt necesare la prepararea drobului, nu se vând separat. Cei care reușesc totuși să facă rost de organe pot să-și cumpere prapure la 5 lei. Sucevenii care nu au trecut ieri prin piață și își pregătesc „coșul de Paște” din hipermarketuri găsesc drob gata făcut în magazine la 17 lei/kg. Măslinele, atât în piață, cât și în magazine, puteau fi cumpărate ieri la prețuri între 12 și 17 lei kilogramul, în funcție de calitate. Cozonacul cel mai ieftin comercializat în magazine era la șase lei bucata, iar cel mai scump ajungea și la 25 de lei.