Antrenorul momentului în România, Laurențiu Reghecampf a petrecut la sfârșitul săptămânii trecute patru zile de neuitat în Bucovina, alături de soția Ana Maria și de fiul său cel mic, „Bebeto”. Deosebit de încântat de ceea ce a găsit la prima sa vizită pe aceste meleaguri, „Reghe”s-a încumetat să acorde un interviu în exclusivitate Monitorului de Suceava, nu înainte însă de a promite că va reveni cu prima ocazie în Bucovina, simțindu-se copleșit de căldura și ospitalitatea oamenilor de aici.
Din momentul în care ați venit antrenor la Steaua, ați declarat că veți câștiga la pas campionatul. Erați atâtde sigur că așa se va întâmpla saua fost doar o metodă pentrua vă motiva jucătorii?
Am știut întotdeauna ce valoare am ca om și ca antrenor, fiind la fel de conștient de valoarea pe care o au fotbaliștii Stelei. Trebuia cineva foarte bun ca să lucreze cu cei mai tari jucători din România, iar acela am fost eu.
Dupăatâțiaani petrecuțiîn Germania,cum a decurs reacomodarea cu stilul de viață și lumea fotbalului din România ?
Când am revenit în țară m-am lovit de realitatea și de mentalitatea fotbalului românesc ca de stâncă. Am sperat mereu și încă mai cred că noi, cei tineri, putem schimba mentalitatea aceasta bolnavă, dar pare că este foarte greu. Nepotismele construite în atâtea decenii au ajuns să aibă rădăcini foarte dificil de distrus.
Ce s-a schimbat la Steaua după venirea lui Reghecampf, astfelîncât o echipă care nu a mai câștigat titlul de 7 ani, a ajuns să domine de o manieră categorică fotbalul românesc ?
Am schimbat tot la Steaua de la venirea mea. Mentalitate, metode noi de antrenament, respect reciproc și foarte multă muncă, izbutind ca într-un timp relativ scurt să devenim foarte uniți, ca o adevărată familie. Am instaurat o ierarhie, astfel încât fiecare să știe exact care este răspunderea lui.
Credețică lumea a devenit brusc invidioasă pe succesul antrenorului Reghecampf, în condițiile în care, de multe ori, ați ajuns să fiți criticat prin mass-media chiar și atunci când jocul echipei părea să vă dea dreptate?
Mediocrii sau cei fără scrupule pot să comenteze ce vor, pe mine mă interesează să-mi fac treaba în mod profesionist acolo unde muncesc, să las ceva în urma mea. Cum s-a întâmplat și la Steaua… titluri, supercupe, satisfacții în rândul fanilor, meciuri de neuitat.
„Nu-mi reproșez nimic”
Acum, la plecarea dinRomânia în Arabia Saudită, aveți să vă reproșați ceva legat de conflictele cu Victor Pițurcă, Mitică Dragomir sau Puiu Iordănescu ?
Nu am să-mi reproșez nimic. Când sunt atacat răspund prin fapte, ăsta e modul meu de a spune că sunt cel mai bun. Când unii vorbeau în gol pe la televizor, eu făceam istorie pe teren.
Cum a decurs colaborarea cu Gigi Becali pentru că este clar, în ciuda declațiilor dumneavoastră liniștitoare, au fost și momente în care ați părut supărat de anumite aspecte din viața clubului ?
Am avut o relație bazată pe un respect extraordinar cu Gigi Becali. Au fost câteva momente, să spunem, tensionate, în perioada petrecută la Steaua, pe care le-am reglat însă împreună cu soția mea și patronul echipei. Faptul că am fost demn în fața lui Gigi Becali și modul în care am reușit să gestionez relația cu acesta i-a făcut pe cei care au trecut pe la Steaua înaintea mea să realizeze ce mici au fost din toate punctele de vedere.
Pentru microbistul de rând pare greu de înțeles cum o echipă care a produs zeci de milioane de euro în ultimii doi ani ajunge să aibă datorii de 3-4 luni la jucători…
Acum sunt antrenor în altă parte și nu cred că-și are rostul această discuție. Oricum, să știți că la Steaua a fost perfect în comparație cu ceea ce se întâmplă în fotbalul românesc.
Care a fost jucătorul dumneavoastră preferat în perioada în care ațiantrenat Steaua?
Fiecare jucător al Stelei a fost ca și copilul meu, toți au fost incredibili. A fost o onoare pentru mine să lucrez cu așa fotbaliști profesioniști.
În condițiileîn care au plecat Laurențiu Reghegampf, Tomi Neubert, Tătărușanu, Pintilii și Piovaccari ce șanse are Steaua să mai ia campionatul, ținând cont că până în acest moment nu s-a făcut nici un transfer notabil ?
În cei doi ani petrecuți acolo am făcut câțiva pași importanți spre performanță, sunt sigur că Steaua nu va muri fără noi. Am lăsat în urmă o echipă puternică, un mecanism, o locomotivă orientată pe un drum bun. Cred că noul antrenor, Costel Gâlcă, are capacitatea să ducă mai departe ceea ce am început eu.
Puteți spune ce jucători ar fi fost pe lista dvs de priorități dacă ați fi rămas la Steaua?
Este tardiv să vorbim despre ceea ce aș fi vrut eu…am plecat deja din Ghencea. Acum, Costel Gâlcă este cel care trebuie să spună ce își dorește.
Impresionat de Olanda și Germania
Dupămeciurile dela Campionatul Mondial pe care ați apucat să le vedeți până acum, care este în opinia dumneavoastră principala favorită la titlu ?
Chiar dacă Olanda și Germania sunt cele care au impresionat în primele partide, sunt de părere că tot țara gazdă, Brazilia, are cele mai mare șanse la cucerirea trofeului.
Credeți că România ar fi putut face mai mult decât Grecia în fața Columbiei cu Laurențiu Reghecampf în postura de selecționer?
România putea și trebuia să fie la masa bogaților, am mai spus-o. Problema este însă alta, acolo, la națională. Să nu uităm că mare majoritatea jucătorilor de la echipa națională au făcut istorie pentru Steaua. Selecționerul Victor Pițurcă este cel care trebuie să răspundă de ce nu a făcut nimic la echipa națională, chiar dacă a avut la dispoziție un lot competitiv.
Aveți vreo amintire din cariera dvs legată de fotbalul sucevean?
Am apucat să evoluez împotriva Forestei pe când eram jucător la Steaua.
Fotbaliștii suceveni mi-au părut foarte motivați, a fost greu să câștigăm împotriva lor.
Știați că secundul dumneavoastră, Cristi Țermure, a jucat pentru un sezon la ForestaSuceava atunci când această echipă activa în primul eșalon?
De la el știu ce uniți sunt bucovinenii pe teren și în afara lui. Cu Cristi sunt prieten din copilărie, este un om extraordinar, mă ajută foarte mult în ceea ce fac.
Care ar fi primele lucruri ce ar trebui schimbate în fotbalul românesc astfel încât acest sport să ajungă competitiv pe plan extern în perioada următoare ?
Cum am mai spus și mai devreme, în fotbalul românesc trebuie tăiat răul de la rădăcină. Nepotismele, minciuna, fățărnicia… Trebuie să aducem profesioniști. Antrenori de copii și juniori capabili. Avem nevoie de infrastructură, care este ca și inexistentă, stadioanele sunt îmbătrânite. Multe ar fi de schimbat… Trebuie scoși pe ușa din dos cei care se leagă de scaune și habar n-au de fotbal. Afară cu mediocrii!
Ce aveți să le transmiteți celor care v-au criticat opțiunea de a merge să antrenați la Al Hilal, în Arabia Saudită, printre cămile?
Le urez să aibă parte în viața asta de o firimitură din faima, talentul, omenia, notorietatea și banii mei.
Soția dumneavoastră a devenit în ultimii ani un impresar important pe piața jucătorilor din România. Ne puteți spune numele unor fotbaliști tineri pe care Ana Maria pariază ?
Nicușor Stanciu de la Steaua și Dorin Rotariu de la Dinamo.
Ce hobby-uri mai aveți în afară de fotbal ?
Îmi place să gătesc, așa îi fac fericiți și pe ai mei. Culeg rețete culinare de peste tot.
Eveniment
Aflat în vizită în Bucovina, Reghe a vorbit franc despre realitățile fotbalului românesc
