Cu bucurie aflăm că ia ființă PNOR – Partidul Național Ortodox Român. Foarte bine, mai ales că, după cum se vede de la bun început, este vorba despre o formațiune politică pusă pe fapte mari. Prima măsură pe care o va lua după modificarea Constituției va fi declararea României stat național-ortodox. După care, va fi reintrodusă pedeapsa cu moartea (execuțiile se vor face public) și pedepsele corporale. Se revine la serviciul militar obligatoriu, capitalul străin va fi exclus din economia românească, minoritățile naționale vor fi programatic asimilate, Corneliu Zelea Codreanu va fi sanctificat și, cireașa de pe tort, PNOR va scoate imediat țara noastră din Uniunea Europeană, din NATO, Consiliul Europei, FMI, Banca Mondială, va rupe relațiile cu Israelul ș.a.m.d. Totuși, nu vă speriați prea tare, e-o șotie a lui Petre Clej, care a postat Programul PNOR pe internet, avertizând de la bun început că-i vorba despre o farsă. Iată însă că necitind (sau neînțelegând) avertismentul, poporănii iau aiureala în serios și dau năvală să-și manifeste entuziasmul!
Prima reacție pe net vine de la Oldashu, 12 decembrie, ora 6.06 (scrisă, deci, în zori, când mintea-i limpede): „Excepțional Program! Să vă audă Dumnezeu și să se înființeze (PNOR, n.n.), ca să avem în sfârșit cu cine vota cu adevărat. Să nu mai trăim în mascarada asta de (pseudo) democrație, în care ce ne-am dorit să votăm nu ni se oferă niciodată și ni se oferă să «alegem» între aceiași ticăloși și trădători ce diferă doar prin culoarea cravatei”… Să facem o pauză de respirație! Eu unul, mă tem că s-ar cuveni să-i cer scuze, fie și post-mortem, lui Brucan: cât l-am mai înjurat… știți Dumneavoastră de ce!
*
A plecat prea repede trenul din pagina precedentei rubrici și-au rămas pe linie moartă vagoane de întrebări. Prima se referă la anunțul din pagina 218 a noului „Mers al trenurilor”, formulat după cum urmează, limpede și fără echivoc: „Trenurile Henri Coandă Expres asigură transportul între Gara de Nord și Aeroportul Internațional Henri Coandă București (Otopeni)”. Măi, să fie! Unde-s, bre, trenurile expres, că le-am căutat cu lumânarea și n-am aflat nici unul! A fost odată ca niciodată o „săgeată albastră” ce pendula între Gara de Nord și punctul de oprire înființat lângă Balotești, de unde călătorii erau luați cu microbuzul și depuși la Aeroport. Numai că pasagerii nu s-au prea înghesuit să utilizeze astfel de facilitate, în felul ei justificată și bine-venită, iar trenurile „Henri Coandă Expres” au circulat goale… până când au fost retrase de pe șine. Nu și din „Mersul trenurilor”, din care aflăm că amărâtul personal 7091 București-Urziceni, precum și suratele sale de Slobozia au fost peste noapte ridicate la rangul de „Henri Coandă Expres”! După suprimarea în fapt a automotoarelor directe spre și de la Aeroport, sarcina a fost trecută în cârca trenurilor din tabela 700 București-Galați, biete personale ce opresc la toate porțile! Dar oricât s-ar vopsi gardul, tot se aude răgetul leopardului: fals în informații publice! Trenurile Henri Coandă Expres nu mai există de mult: căutați-le urma în noul „Mers”, nu veți găsi barem unul de sămânță decât… în titlul paginii 218. Mă rog, dacă-i musai să existe o justificare pentru semiabandonul feroviar, s-ar putea proceda la botezarea microbuzul Balotești-Otopeni „Henri Coandă Expres” – atât și nimic mai mult. Oricum, și asta minciunică făr-de rost – nici nu știu dacă microbuzele sunt ale CFR-ului…
O a doua chestiune, de fapt, simplă constatare: cine utilizează curent „Mersul trenurilor” observă că numerotarea tabelelor orare de la 200 (ruta Brașov-Curtici) la 1000 (București-Ploiești) se face pe sărite: un ochi pe față, unu-două-trei pe dos. De la 901 se sare la 903, de la 802 la 804, de la 409 la 412 și așa mai departe. Explicația: știrbiturile reprezintă numerele deținute cândva de secțiile ce și-au dat duhul. De pildă, între 901 și 903 s-ar cuveni să figureze ruta București-Giurgiu, abandonată de mai bine de un deceniu din pricina unui pod avariat de ape (cu cât s-a cheltuit și se cheltuiește zi de zi din pricina ocolului prin Videle s-ar putea construi paișpe poduri, nu unul – dar, se pare, ar deranja interesele proprietarilor bănoasei rețele de transport auto). Am notat totalul cifrelor lipsă: 51! Ceea ce înseamnă că, în ultimii ani, 51 de parcursuri CFR au fost suspendate, la care se adaugă alte zeci cedate firmelor particulare! Nu i-o fi păsând codrului dacă rupi o rămurea, dar de-l jumulești la sânge an de an, devine… dumbravă. Fie ea și minunată.