De șase ani de zile, un crescător de păsări din Suceava încearcă să vândă în județ și nu numai curcani din rase europene de carne. Mai întâi a crescut foarte puține efective, testând piața, după care, în ultimii doi ani, a trecut de la teste la o afacere în adevăratul sens al cuvântului. Spune că e o afacere bună și pentru el și pentru cei care cumpără curcani de la ferma sa, singura problemă fiind criza economică din această perioadă.
Aurel Vieru este proprietarul unei ferme de creștere a păsărilor situată la ieșirea din Suceava spre orașul Salcea. Are ferma de zece ani, iar pentru a reuși să facă față pe o piață cu foarte multă concurență acesta s-a orientat spre rase mai „exotice” de păsări. Cel mai mare accent l-a pus pe specii rare de curci de carne de pe piața europeană.
„Am început acum șase ani, cu efective foarte reduse deoarece creșterea acestor curcani implică condiții deosebite de zooigienă și de bio-securitate. Treptat am trecut la o afacere, anul trecut am avut două serii de câte două-trei mii de curcani, iar acum, în 2010, am avut 8.000 de efective”, își prezintă în câteva cuvinte afacerea Aurel Vieru.
„Puiul de curcan cumpărat în aprilie e de 30 de kilograme de Crăciun”
Crește curcani din două rase, Big 6 și Converter, ultima fiind cea mai nouă rasă de carne de pe piața europeană. Rasa, ne explică acesta, a fost creată după încrucișări repetate între rase de curcani, părinții fiind europeni, iar bunicii din Canada. Rezultatul: curcanul din această specie, bine hrănit și cu tratamente la zi, în fermă, ajunge la 13-14 kilograme în trei luni și poate atinge 30 de kilograme în numai șase luni de zile.
„Dacă e hrănit bine, în gospodărie, inclusiv cu furaje proprii, puiul de curcan cumpărat în aprilie e de 30 de kilograme de Crăciun”, garantează crescătorul.
Incubația și primele săptămâni, doar în ferme specializate
Fiind o rasă specială, curcanii nu pot fi crescuți în orice condiții și de oricine. Reproducerea, de exemplu, se face în ferme imense din Europa.
„Firma cu care lucrez îmi aduce în aprilie, cu autospeciale de transport, pui de curcă de o zi. De aici urmează perioada critică pentru pasăre. La aceste rase startul este esențial”, spune crescătorul. Astfel, în primele trei săptămâni de viață curcanul trebuie crescut la o temperatură constantă de 36-37 de grade Celsius, cu parametri de lumină, căldură și ventilație bine stabiliți. Tot în această perioadă păsările primesc o alimentație deosebită, cu niveluri mari de proteină și sunt vaccinate.
Curcanii sunt gata pentru a fi vânduți la gospodarii din județ atunci când ajung la nivelul „pui zburat”, având 1,5 kilograme. De aici încolo, spune crescătorul, curcile pot fi crescute relativ ușor în orice gospodărie.
Cum se crește un curcan european în bătătura gospodarului
Atunci când cumpără puii de curcă, omul este sfătuit să achiziționeze și o cantitate de furaje speciale, produse de o firmă de profil, după care poate trece la o alimentație care să se bazeze în principal pe produsele proprii.
„Omul îmi spune ce are acasă, porumb, grâu, orz etc. Pe baza unor rețete speciale le combin produsele lor cu furajele speciale și dacă le asigură hrana după acest model succesul este garantat”, spune Aurel Vieru.
Cei care vor să se apuce de crescut curcani din aceste rase trebuie să știe că păsările, odată trecute de pragul critic din fermă, nu cer condiții deosebite.
„Trebuie doar ferite de ploaie și umezeală și să nu stea pe pământ deoarece fac artrită la genunchi. Un pat cald de rumeguș e perfect pentru țarcul în care stau”. explică bărbatul.
Afacerea a mers excelent în 2009 și acceptabil în acest an
Când vine vorba despre cum merge afacerea, crescătorul, singurul din județ care vinde din fermă curcani din aceste rase europene de carne, nu se plânge foarte mult.
„Anul trecut, cele două serii de câte două-trei mii de curcani nici nu au putut satisface toate cererile. Țin minte că într-o zi am scos la vânzare o serie la ora 7.00 dimineață, iar la 11.00 nu mai aveam unul. Acum, din cauza crizei, a mers mai greu, însă tot am vândut până la urmă, din 8.000 de efective am mai rămas acum cu ceva mai mult de 1.000”, spune crescătorul. El explică că afacerea sa începe în martie-aprilie, când aduce puii de o zi, iar cei mai mulți sunt vânduți după ce trec de 1,5 kilograme, adică de perioada critică. O parte mai sunt ținuți în fermă câteva luni, după care sunt sacrificați, iar carnea este comercializată. Un lucru este clar. Până spre iarnă trebuie să vândă ori să sacrifice toți curcanii, în sezonul rece ferma rămânând goală.
„Pentru mine așa este cel mai profitabil, însă pasărea supraviețuiește peste iarnă și trăiește câțiva ani. Femelele sunt și bune ouătoare, de la vârsta de cinci luni, astfel că sunt perfecte pentru gospodărie”, își laudă marfa crescătorul.
Diferențe mari între rasa de curcan autohtonă și cea europeană
Crescătorul a ținut să facă și o paralelă între acești curcani de rasă europeană și curcanul autohton.
„Din punctul meu de vedere, și oricine se poate convinge în câteva luni, diferența dintre cele două rase este colosală. Curcanul autohton abia ajunge la 7-8 kilograme într-un an, în timp ce rasa Converter ajunge la 30 de kilograme în șase-opt luni, asta în condițiile în care diferențele de furajare nu sunt foarte mari. Se știe, carnea de curcan nu are colesterol și are calități gustative excepționale, astfel că este foarte profitabil să crești o astfel de pasăre”, spune Aurel Vieru.
Carnea de curcan, vândută cu 12 lei kilogramul
Proprietarul fermei ne-a spus că în general oamenii achiziționează de la el între 10 și 15 pui de curcan, cumpărătorii fiind din județul Suceava, dar și din Botoșani, Neamț și Iași. Cei mai fideli și frecvenți cumpărători, a mărturisit Vieru, sunt câțiva preoți din județ, care au deja mulți ani de când cresc zeci de curcani.
Ne-a spus că un curcan „pui zburat”, de 1,5 kilograme, numai bun pentru a fi preluat și crescut în gospodărie, a fost scos la vânzare în acest an cu 35-40 de lei. Cine vrea să cumpere direct carne de curcan de la fermă o poate face în schimbul a 12 lei per kilogram, în timp ce la viu kilogramul este de 10 lei.
Reproducția acestor rase de curcani nu este posibilă în afara fermei
Aurel Vieru spune că oamenii trebuie să înțeleagă faptul că reproducția acestor rase de curcani nu este posibilă în afara fermei. Unii, spune el, și-au făcut calcule de genul: cumpăr câteva curci de la fermă și fac reproducție singuri, însă au dat-o în bară.
„În primul rând reproducerea naturală este aproape imposibilă din cauza greutății păsărilor. Apoi, pentru puiul scos din incubator, cum am mai spus, condițiile de creștere sunt excepționale, pornind de la mediu și până la alimentație și vaccinare. Știu cazul concret al unui sucevean care a cumpărat câteva sute de pui din Ungaria și au început să-i moară unul după altul. A apucat să vândă vreo 50, pe restul i-a dus cu roaba la gunoi”, susține crescătorul de păsări.