Un tânăr în vârstă de 29 de ani îi acuză pe trei polițiști ai Secției de Poliție Rurală Preutești că l-au încătușat fără motiv în sediul poliției, după care au stins lumina și l-au lovit cu pumnii, cu picioarele și un baston de cauciuc, reținându-i apoi fără motiv actele de identitate timp de mai multe zile
Faptele de care sunt acuzați trei polițiști s-ar fi petrecut, conform plângerii depuse de Mihai Alexandru Săndulescu pe masa procurorilor, în seara zilei de 3 martie. Tânărul în vârstă de 29 de ani, din localitatea Dolheștii Mici, relatează faptul că în acea seară, în jurul orei 18.30, în timp ce se afla la domiciliu, din cauza unor neînțelegeri personale a intrat în conflict cu sora lui, iar mama celor doi ar fi fost cea care ar fi sunat la 112 și ar fi solicitat intervenția poliției. După aproximativ 30 de minute un echipaj de poliție a ajuns la locul conflictului, agentul Radu Andrei Holban fiind cel care l-a invitat pe tânăr la secția de poliție, pentru clarificarea situației. Intrat în sediul Poliției Rurale din Preutești, Mihai Săndulescu a constatat că aici se mai aflau doi agenți de poliție, care i-au solicitat actele de identitate pentru a fi sancționat contravențional. ”După ce unul dintre agenți mi-a întocmit un proces verbal, respectiv o amendă, mi-a spus că «de acum sunt pe mâna lor» și să semnez amenda. L-am întrebat pe agentul de poliție Andrei Radu Holban despre conținutul amenzii și ce reprezintă, iar acesta m-a încătușat pentru că am refuzat să iau la cunoștință și să semnez”, a declarat cel care a depus plângerea la parchet. Tânărul susține că a fost umilit de polițiști, după care ”unul a stins becul din sediul postului și au început să mă lovească cu pumnii și picioarele, respectiv cu un baston din cauciuc, în mod repetat în zona capului, toracelui, a mâinilor, după care m-au împins pe niște scări și am căzut jos, rostogolindu-mă de mai multe ori”. După ce a fost reținut încătușat circa 3 ore în sediul poliției Preutești, când a ieșit tânărul a sunat la 112 și a solicitat un echipaj al ambulanței, pentru că avea dureri de cap și hemoragie. În același timp el se plânge că portofelul cu documentele, respectiv cartea de identitate și permisul de conducere, au rămas la poliție, agenții refuzând să i le înapoieze. El spune că aceste acte i-au fost reținute în mod abuziv până la data de 6 martie, când a fost contactat telefonic de șeful Secției de Poliție Rurală Preotești, care i le-a restituit pe bază de proces verbal.
În cursul acelei nopți, Mihai Săndulescu a sunat un prieten, care l-a transportat cu mașina la Spitalul Județean Suceava, unde a fost investigat. I s-a făcut un computer tomograf și mai multe radiografii, el având mai multe echimoze în zona capului și toracelui, rezultatele urmând a fi centralizate în cadrul unui certificat medico-legal.
Reprezentanții poliției au relatat incidentul într-un alt mod
Reprezentanții poliției sucevene au însă o variantă diferită față de cea relatată de tânărul de 29 de ani din Dolheștii Mici. În cadrul raportului întocmit de organele de anchetă apare faptul că în timpul nopții de 3 spre 4 martie, tânărul Mihai Alexandru Săndulescu a sesizat la 112 că a fost bătut de polițiști. Evenimentele cuprinse în raport arată că în cursul serii de 3 martie, în jurul orei 18.30, sora tânărului a sunat la 112, relatând că mama ei fusese agresată de fiul ei, Mihai Alexandru Săndulescu. Polițiștii ajunși la fața locului au constatat că cele sesizate se confirmau și au întocmit pe numele tânărului de 29 de ani un dosar penal pentru comiterea infracțiunii de violență în familie.
Din cele transmise de purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava, comisar-șef Ionuț Epureanu, aflăm că : ”Având în vedere faptul că Mihai Alexandru Săndulescu se afla sub influența băuturilor alcoolice, era recalcitrant și a refuzat să se legitimeze, polițiștii l-au condus la sediul Postului de Poliție Preutești, unde au venit în scurt timp mama și sora tânărului. Acesta a avut un comportament neadecvat, transmițând injurii mamei sale, fapt pentru care polițiștii i-au întocmit un proces verbal de contravenție. Tânărul a refuzat însă să semneze procesul verbal de constatare, pe care l-a aruncat, a început să înjure și să țipe, fapt pentru care polițiștii i-au solicitat acestuia să părăsească sediul postului de poliție. După ce a părăsit sediul poliției, Mihai Alexandru Săndulescu a sunat la 112, anunțând faptul că a fost bătut de polițiști. Aceste aspecte însă nu s-au confirmat, tânărul fiind sub influența alcoolului, incoerent și fără a putea preciza numele polițistului care l-ar fi bătut. Întreaga documentație întocmită în legătură cu evenimentul va fi înaintată Parchetului de pe lângă Judecătoria Fălticeni, pentru luarea măsurilor care se impun.”
Tânărul intenționează să-și caute dreptatea în fața instanței de judecată
Mihai Alexandru Săndulescu a declarat că așteaptă întocmirea certificatului medico-legal, pentru a se adresa apoi instanței de judecată. El intenționează să-i acționeze în instanță pe toți cei trei polițiști despre care spune că l-au agresat și vrea ca aceștia să răspundă pentru abuzurile făcute. Între timp a depus o plângere la Parchetul de pe lângă Judecătoria Fălticeni, în care relatează ceea ce i s-a întâmplat în acea noapte, când conform declarației sale ”a fost trimis acasă fără documente și dezbrăcat, de un echipaj de poliție incompetent, care nu știe să respecte legile și procedurile.” El îi acuză pe polițiști de comiterea infracțiunilor de lovire și alte violențe, precum și de lipsire de libertate în mod ilegal.
Plângere
Acuzații grave aduse de un tânăr unor polițiști din cadrul secției de la Preutești
