Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) Suceava au anunțat vineri trimiterea în judecată a unei tinere în vârstă de 24 de ani, acuzată că a făcut parte din lotul racolatorilor ce au trimis peste 100 de suceveni să transporte cocaină sau heroină, dintr-o țară în alta, pentru rețele internaționale de trafic de droguri de mare risc.
Inculpata se numește Adriana Iureniuc, este poreclită „Godzila” și este din municipiul Suceava, fiind dată în urmărire internațională încă din toamna lui 2009, de când a fost emis pe numele ei un mandat de arestare preventivă în lipsă și, ulterior, un mandat european de arestare.
Tânăra este acuzată că în perioada 2008 -2009 a aderat și sprijinit gruparea infracțională constituită din mai mulți tineri din cartierul Obcini (printre care frații Cezar și Andrei Bilius -trimiși în judecată într-un alt dosar). Inițial, „Godzila” a fost cărăuș de stupefiante, însă ulterior a devenit racolator și a cooptat alți tineri să care droguri prin tot mapamondul, ademenindu-i cu sume de mii de euro.
90 de kilograme de cocaină și heroină, confiscate de la cărăușii din Suceava
La Suceava, s-a format în 2007 o adevărată „școală” de cărăuși de droguri, peste 130 de tineri fiind dovediți de ofițerii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate (BCCO) Suceava că au transportat stupefiante pentru rețele internaționale. Peste 70 dintre acești tineri suceveni au fost prinși cu drogurile asupra lor ( aproximativ 90 de kilograme de cocaină și heroină) și închiși în pușcării din Europa, America de Sud și Africa.
Au fost arestați zeci de tineri și trimiși în judecată până în prezent 24 de inculpați, numai într-un singur dosar, cu 12 inculpați, totalul pedepselor date de către judecătorii Tribunalului Suceava fiind de 136 de ani de închisoare.
Adriana Iureniuc, care nu a dat niciodată ochii cu anchetatorii, fiind dispărută din țară, este acuzată concret că „în perioada 2008-2009, în mod repetat și în baza aceleiași rezoluții infracționale, a organizat, condus și/sau finanțat efectuarea mai multor transporturi internaționale de droguri de mare risc de către un număr total de 12 (doisprezece) persoane”. Cărăușii erau tineri din municipiul Suceava sau comunele limitrofe, o parte dintre aceștia fiind prinși și arestați de autoritățile altor state.
Eleve, colege de liceu, prinse cu cinci kilograme de cocaină în Brazilia
Printre cărăușii racolați de Adriana Iureniuc se numără și două tinere, Georgeta A. și Elena L., din municipiul Suceava.
Cele două, eleve, au acceptat să facă un transport de stupefiante în primăvara lui 2009, când erau colege la Liceul cu Program Sportiv Suceava.
Georgeta A. făcuse anterior, în vara lui 2008, un astfel de transport, ducând un rucsac în care se aflau droguri pe ruta Istanbul-Zagreb-Bolonia, iar de acolo în Napoli.
Un an mai târziu, Adriana Iureniuc a apelat din nou la Georgeta A. să mai facă un transport, iar aceasta din urmă i-a făcut cunoștință racolatoarei și cu colega ei de liceu, Elena L. Urmau să primească 4.000 de euro, câte 2.000 de euro de fiecare.
Cele două colege de liceu urmau să se deplaseze din Italia în Brazilia, Sao Paolo și ulterior în Reciffe, de unde să preia drogurile ascunse în două rucsacuri și să se întoarcă în Europa, stupefiantele trebuind să ajungă în Italia, la Napoli.
Pe 5 mai 2009, cele două eleve de la Sportiv, la vremea respectivă, au fost prinse în urma unui control de rutină pe aeroportul internațional din Guararapes. Fetele au fost săltate în momentul în care se pregăteau să se îmbarce într-un avion spre Bologna – Italia, cu escala la Lisabona.
În spatele căptușelii celor două rucsacuri, au fost găsite opt pachete cu cocaină, cântărind 5,139 de kilograme.
Condamnat la trei ani și patru luni de închisoare în Brazilia
Pe lista cărăușilor racolați de către Adriana Iureniuc, potrivit procurorilor DIICOT, se numără și un anume Radu S., din municipiul Suceava.
Acesta a cunoscut-o pe „Godzila” la începutul lui 2009, într-o perioadă în care devenise un împătimit al jocurilor de noroc și acumulase multe datorii.
Propunerea Adrianei Iureniuc, care l-a ademenit cu promisiunea câștigării a câte 3.000 de euro la fiecare transport, a acceptat-o imediat.
„Godzila”, arată anchetatorii, i-a spus că transporturile urmau să fie făcute în condiții de maximă siguranță, în genți amenajate special pentru ca drogurile să nu poată fi depistate cu ocazia controalelor din vamă.
Tot Adriana Iureniuc s-a oferit să suporte ea costurile pentru ca Radu S. să primească cât mai repede un pașaport nou, cel vechi fiind expirat, „Godzila” ocupându-se și de asigurarea transportului, rezervarea, plata biletelor și cazare.
Radu S. a ajuns cu un avion în Sao Paolo, Brazilia, aici unde a fost preluat de un cetățean nigerian și cazat la un hotel. După mai multe zile, a primit o cantitate de cocaină. O parte era în interiorul unei perechi de bermude pe care urma să le îmbrace, iar restul în mai multe pachețele, pe care trebuia să le prindă cu o bandă adezivă în jurul abdomenului.
Traficanții nigerieni i-au dat și haine largi pentru drum și i-au comunicat destinația drogurilor: Bologna – Italia, unde, după ce preda cocaina, primea cei 3.000 de euro promiși.
Din Sao Paolo, Radu S. a luat un avion spre Fortaleza, o altă localitate din Brazilia, iar de aici urma să se îmbarce într-o altă aeronavă, spre Italia.
Nu a mai reușit, însă, fiind depistat pe aeroport de lucrători ai poliției federale. Transporta în bermude și sub tricou 4.442 de grame de cocaină.
Cărăuși puși să înghită cașete cu droguri și testați cu bucăți de morcov
Procurorii DIICOT explică în rechizitoriul înaintat instanței de judecată că pe lângă disimularea drogurilor în bagaje, mai exista o modalitate de transport al stupefiantelor: cărăușii îngurgitau cașete cu droguri, fiind testați pentru a vedea dacă rezistă cu bucăți de morcov, pe care le înghițeau.
„După ce cărăușul era considerat apt și de încredere de către racolator, acesta din urmă lua legătura cu membrii nigerieni ai rețelelor internaționale, care trimiteau sume de bani reprezentând contravaloarea biletelor de transport și a pașapoartelor în regim de urgență. Curierii erau trimiși apoi în Turcia, în cazul transporturilor de heroină, sau în țări din America de Sud, de unde curierii urmau să transporte cocaină. După ce curierul stătea în respectiva țară o perioadă de cca. o săptămână pentru a părea turist, primea un bagaj în care erau disimulate droguri sau i se dădeau spre înghițit mai multe cașete cu droguri special preparate pentru a fi înghițite. Curierul pleca apoi spre țara de destinație a drogurilor, fiind în permanență contactat fie de racolatorul român, fie de cetățeanul nigerian care îi pusese la dispoziție drogurile. În cazurile în care curierul transporta cantități mari de droguri acesta avea o „coadă” (era urmărit de un membru al grupului) pentru a fi evitat riscul deturnării drogurilor de la destinația acestora”, se arată în actul de sesizare a instanței.
De regulă, tarifele cu care erau ademeniți cărăușii erau între 1.800-4.000 de dolari americani în cazul transportului de heroină și de 3.000-6.000 de euro în cazul transportului de cocaină. Racolatorul primea și el, după livrarea drogurilor de către cărăuș, sume între 2.000 de dolari SUA și 3.000 euro, în funcție de cantitatea de droguri transportată, ruta pe care a fost transportată și felul drogului.
„Inițiatorul” școlii de cărăuși de droguri de la Suceava, sub control judiciar
Adriana Iureniuc a făcut parte din lotul fraților Bilius, Cezar și Andrei, doi tineri suceveni, primul dintre ei considerat a fi principalul inițiator al „școlii” de cărăuși de droguri din municipiul Suceava.
Cei doi frați au fost trimiși în judecată în ianuarie 2010, alături de alți zece inculpați.
În vara anului trecut, judecătorii Curții de Apel au dat verdictul: Cezar Bilius – șase ani de închisoare, iar fratele său, Adrian Bilius – cinci ani de închisoare.
Restul tinerilor trimiși în judecată în acest dosar au primit pedepse de patru, respectiv trei ani de închisoare, cu excepția unui singur inculpat, care a scăpat doar cu cinci luni de închisoare cu suspendare.
Sentința nu a fost definitivă, iar dosarul se judecă acum la Înalta Curte de Casație și Justiție.
La ultimul termen, din 24 februarie a.c., Curtea Supremă a decis să ia față de cei doi frați Bilius, precum și față de alți patru coinculpați ( Florin Constantin Caliman, Raul Gabriel Hîndrescu, Nicolae Pacurari și Ingrid Lesniac (fostă Tecuceanu), măsura controlului judiciar.
În celălalt dosar, în care au fost trimiși în judecată alți 12 indivizi, Tribunalul Suceava a dat pedepse grele, în total 136 de ani de închisoare, însă, la fel ca și în prima cauză, sentința nu este definitivă.
Trimisă în judecată
Acuzată că a racolat 12 suceveni, cărăuși pentru transporturi internaționale de cocaină și heroină
