Sala de expoziții a Casei de Cultură din Gura Humorului a găzduit joi, 12 martie, vernisajul expoziției de grafică, acuarelă și artă decorativă a artistului plastic Radu Bercea. La evenimentul cultural de la Gura Humorului au participat personalități culturale din localitate și din județ, prieteni ai artistului, prezentarea lucrărilor fiind realizată de poetul Sorin Poclitaru.
În cea de-a patra expoziție personală din acest an, Radu Bercea oferă privitorului case, peisaje de iarnă, un anotimp care îi place în mod deosebit pentru acuratețea lui, Balcicul, Delta Dunării, mestecenii din Ariniș, Marea Neagră, Marea Nordului și portretul pictorului Dumitru Rusu.
Sunt expuse și 15 lucrări de artă decorativă prin care maestrul Radu Bercea “vorbește” într-o manieră pur personală despre “Simfonie”, “Ritmicitate”, “Incertitudine”, “Rădăcini”, ajungând chiar și la “Dansul vrăjitoarei”.
„Arta decorativă este realizată într-o tehnică proprie, dintr-o pastă numită artelit, care aderă foarte bine pe orice suprafață, inclusiv pe sticlă. Trebuie să-ți găsești un subiect, o temă și după aceea o dezvolți. În expoziție sunt abordate foarte multe teme inspirate din viața reală, mitologie sau peisaje care m-au impresionat, mi-au plăcut și pe care le-am interpretat în modul meu, le-am redat într-o manieră mai abstractă. În această expoziție lucrările sunt realizate pe carton. După ce este aplicată, pasta se usucă într-un timp scurt, după care se colorează”, a precizat Radu Bercea.
În perioada 1959-1964, Radu Bercea a fost condamnat politic pentru convingerile sale pro-occidentale, perioada petrecută în închisorile comuniste din Balta Brăilei fiind readusă mereu în atenție, prin lucrări de grafică. Artistul bucovinean a prezentat câteva lucrări care vor face parte, alături de alte 40, din expoziția intitulată „Imaginea Gulagului romînesc”, care va avea aloc la începutul toamnei la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iași.
„Această expoziție realizată la invitația prof. univ. dr. Nicu Gavriluță, Decanul Facultății de Filosofie și Stiințe Social-Politice din cadrul Universității «Al. I. Cuza» din Iași, are menirea de a aduce în atenția tinerilor, pentru a nu se uita, ceea ce s-a întâmplat în România până în 1989”, a precizat Radu Bercea.
Tablourile maestrului Radu Bercea se află în colecții particulare și în muzee din România, Brazilia, Statele Unite ale Americii și din alte țări europene.









