Mottoul zilei mele de astăzi a fost: „Elevii înfloresc atunci când li se acordă un pic de atenție.” M-am gândit la cât de important este ca elevii să se simtă valoroși și să fie valorizați, sentiment pe care și profesorii e bine să îl aibă din când în când. Raportându-mă la tot ce s-a realizat în cadrul Liceului Tehnologic „Mihai Eminescu” din Dumbrăveni, am considerat că luna noiembrie a fost extrem de bogată din punct de vedere al activităților educative, fapt pe care doresc să îl împărtășesc cu mândrie și celorlalți.
Începutul lunii a stat sub semnul unității în cuget și simțiri, fapt evidențiat de activitățile derulate în cadrul proiectului transfrontalier „Împreună pas cu pas către un învățământ european”, derulat în colaborare cu Școala de gradele I, II, Nr. 13 din Cernăuți. Vizita musafirilor din Ucraina a fost prilej de sărbătoare în liceul dumbrăvenean, ocazie cu care s-au realizat schimburi de experiență în domeniul educațional, elevii ucraineni au participat la secvențe de lecții, cadrele didactice, alături de reprezentanți ai IȘJ Suceava – insp. Angela Sehlanec și Maria Pentelescu, ai autorităților locale, viceprimar Sorin Ababei, au participat la o masă-rotundă. De bunul mers al lucrurilor s-a preocupat Dorina Râmbu, coordonator de proiect, Carmen Popovici, Cătălin Curaleț, Laura Curaleț, Andreea Popovici, Narcisa Negură, Rica Șorodoc, Irina Carpăn și dir. Mihaela Apetrei și Ovidiu Spiridon.
În perioada 7-11 noiembrie, Săptămâna educației rutiere „Educația pentru viață contează” s-au desfășurat activități de informare cu privire la regulile de circulație ce trebuie respectate, activități de prevenire a accidentelor rutiere prin plasarea Patrulei de circulație, formată din reprezentanții Consiliului Școlar al Elevilor, conduși de președinta CȘE, eleva Andreea Chiriac, în zona trecerii de pietoni. Aceiași elevi au mers din clasă în clasă, atât la elevii claselor primare, cât și ai celor gimnaziale pentru a le explica semnificația indicatoarelor rutiere și pentru a le explica importanța abordării unui comportament rutier preventiv.
Activități de educație rutieră au desfășurat și elevii coordonați de profesorii diriginți Laura Curaleț, Cătălin Curaleț, Larisa Tocilă, Simona Bardan, Niculina Pintilii, Cipriana Bucur, care au afișat pe holurile școlii desene/panouri de informare cu privire la indicatoarele rutiere și la regulile de circulație.
Săptămâna Educației globale„Împreună pentru pace!”, desfășurată în perioada 14-18 noiembrie 2016, a inclus mai multe activități. „În jurul lumii” a fost titlul mesei rotunde conduse de prof. Niculina Pintilii la clasa a IX-a A.
„Drepturile omului între realitate și deziderat” s-a numit activitatea derulată la clasele a VIII-a de profesorii Laura Curaleț și Cătălin Curaleț.
„Pacea văzută prin ochi de copil” este intitulată expoziția de desene coordonată de profesorii Simona Bardan și Simona Brânzei.
„Natura ne aseamănă, educația ne deosebește” este titlul activității coordonate de directorii Mihaela Apetrei și Cristian Cârlig, precum și de consilierul educativ Ionela Doncean, în colaborare cu Teatrul Pas din Galați.
„Ziua politeții în școală și acasă” reprezintă o altă inițiativă a CȘE care a premiat cei mai politicoși elevi din școală după ce au fost monitorizați timp de o săptămână de către colegi. Model de comportament a fost elevul Ruben Sumanariu, iar Ana Oboroceanu a distribuit elevilor din școală materiale cuprinzând formule uzuale de politețe.
Săptămâna Educației Globale s-a finalizat cu „Hora Unirii” și cu realizarea unei „Flori a prieteniei”, activități derulate de elevii coordonați de prof. Daniela Bortă, facilitatorul Consiliului Școlar al Elevilor.
Campania de donare de carte „Cetățean european dăruind pentru o educație europeană” a fost coordonată de profesorii Daniela Bortă, Elena Ivan și Lăcrămioara Sava.
Interesul pentru durerile aproapelui a stat la baza campaniei umanitare „Dăruind vei dobândi!”, inițiată de prof. Cipriana Bucur, Simona Bardan și dir. Mihaela Apetrei. S-au strâns bani pentru a veni în sprijinul unui fost elev, diagnosticat cu cancer osos, în prezent spitalizat în Germania, precum și alte bunuri destinate unor familii nevoiașe.
Interesul pentru un stil de viață sănătos s-a manifestat în special în data de 22 noiembrie, când inspectorul de specialitate Elena Motoveleț din cadrul Agenției Naționale Antidrog, în colaborare cu profesorii Daniela Bortă, Ionela Doncean și Dumitrița Tănase, a organizat activități de combatere a consumului de droguri în cadrul campaniei „Ziua Națională fără Tutun”.
Ziua de 24 noiembrie a fost dedicată „Târgului de produse hand-made și delicii culinare. Simfonii de toamnă-iarnă”, coordonat de profesorii Simona Bardan, Cipriana Bucur și Niculina Pintilii. Implicarea părinților, a elevilor și a diriginților a contribuit la reușita acestui eveniment.
Fiecare clasă participantă a ales ce va face cu banii, unii direcționând sumele colectate către fostul nostru elev bolnav, alții utilizându-i pentru necesitățile clasei.
Lecția la dirigenție susținută de prof. Romeo Bolohan la clasa a VI-a B, cu tema „România mea, România noastră”, a adus în prim-plan importanța respectării valorilor naționale. Într-un cadru de sărbătoare, lecția a fost catalogată drept „activă, interactivă și atractivă”, impresionându-i pe participanți și demonstrând implicarea dirigintelui, a elevilor și a părinților deopotrivă.
Toate aceste activități sunt doar o parte, la acestea adăugându-se și „Ziua ștafetei” – prof. Romeo Bolohan sau Campania din cadrul SNAC „Săptămâna legumelor și fructelor” – prof. Laura Curaleț, care nu fac decât să demonstreze, o dată în plus, dăruirea cadrelor didactice și implicarea atât a elevilor, cât și a familiilor lor.
A consemnat, consilier educativ,
Ionela Diana Doncean
Activități extrașcolare la Liceul Tehnologic „Mihai Eminescu” Dumbrăveni
