Măsuri

Activitate redusă în maternitatea Rădăuți, unde se efectuează o dezinfecție generală



Dorin Tibeică: ”Sunt spitale care s-au luptat și doi ani de zile până au eradicat fenomenul”
Dorin Tibeică: ”Sunt spitale care s-au luptat și doi ani de zile până au eradicat fenomenul”

Maternitatea Rădăuți, care se confruntă cu noi cazuri de infecție cu stafilococ auriu la scurt timp de la reabilitare și obținerea autorizației sanitare de funcționare, și-a redus dramatic activitatea. De joi, nici o gravidă nu se mai poate interna aici pentru a naște, femeile fiind orientate către maternitatea de pe lângă Spitalul Suceava. Cei 20 de bebeluși care joi se mai aflau încă în maternitatea Rădăuți sunt externați treptat, pentru ca în saloane și celelalte spații să se poată efectua dezinfecții generale. Până ieri, circa 40% din suprafața pe care funcționează maternitatea era igienizată, încăperile fiind dezinfectate pe măsură ce nou-născuții și mamele lor au părăsit unitatea sanitară.
Managerul spitalului Rădăuți, Dorin Tibeică, vrea ca în weekend dezinfecția generală să fie gata, iar de luni gravidele să fie reprimite la internare și activitatea să fie reluată la parametrii obișnuiți. Tot luni, în maternitate este așteptat un nou control din partea Direcției de Sănătate Publică (DSP) Suceava, care va verifica în ce măsură igienizarea a avut succes.
Ce au arătat analizele efectuate de inspectorii sanitari
Între timp, inspectorii sanitari au finalizat analizele de laborator efectuate pe probele recoltate săptămâna trecută de pe suprafețe și de la personal. Potrivit managerului spitalului Rădăuți, testele au depistat prezența stafilococului auriu în incinta maternității, pe diferite suprafețe – mese de naștere, balustrăzi, cearșafuri, clanța ușilor. În schimb, de această dată, microbul nu a mai fost găsit pe tegumentele personalului, așa cum s-a întâmplat la finele lui 2013, când a izbucnit primul scandal.
Dorin Tibeică speră ca ultima igienizare să fie eficientă, însă este de părere că dezinfecțiile nu vor avea succes dacă personalul va da dovadă de negliență. ”Sunt spitale care s-au luptat și doi ani de zile până au eradicat fenomenul. Personalul trebuie să lucreze ca o echipă, dacă unul greșește trebuie să aibă puterea de a recunoaște”, a spus managerul spitalului Rădăuți, cu precizarea că în maternitate nu evoluează un focar, ceea ce se întâmplă fiind în opinia sa o ”contaminare” cu stafilococ auriu.



Recomandări

Despăgubirile pentru familia bebelușului mort din cauza infecțiilor nosocomiale trebuie plătite din bugetul propriu de Spitalul Clinic de Urgență Suceava

Despăgubirile pentru familia bebelușului mort din cauza infecțiilor nosocomiale trebuie plătite din bugetul propriu de Spitalul Clinic de Urgență Suceava