Pietonii care traversau strada aiurea au fost vânați timp de mai multe zile de polițiștii rutieri. Acțiunea s-a derulat în perioada 3-9 februarie, atât în mediul urban, cât și în mediul rural. Au fost date 21 de amenzi și încă 628 de avertismente, cele mai multe în mediul urban, respectiv 569.
Reprezentanții IPJ Suceava spun că acțiunea a fost făcută pentru că în multe evenimente rutiere sunt implicați pietoni, iar indisciplina acestora, dar și neacordarea de prioritate pietonilor sunt printre principalele cauze ale accidentelor rutiere.
Potrivit statisticilor, în cursul anului trecut indisciplina pietonală a provocat 18 accidente rutiere grave, din care au rezultat 12 morți și 6 răniți.
În acest context, polițiștii reamintesc pietonilor să nu traverseze drumurile publice decât prin locurile marcate sau semnalizate cu indicatoare, respectiv trecere de pietoni sau semafor.
”Traversarea se face perpendicular pe axul drumului, după o asigurare temeinică în ambele părți. În lipsa indicatoarelor rutiere (trecere de pietoni sau semafor), chiar dacă în anumite locuri traversarea este permisă, pietonii nu au prioritate! Strada nu se trece în fugă, iar după coborârea din mijloacele de transport în comun, traversarea este recomandată numai după plecarea acestora din stație și nu se face prin fața sau spatele unor vehicule parcate pe stradă. Circulația pietonală se face doar pe trotuare sau, în lipsa acestora, pe poteci laterale sau cât mai aproape de marginea stângă a drumului. Iar șoferii sunt sfătuiți să acorde atenție sporită și să reducă viteza în apropierea trecerilor de pietoni”, au transmis reprezentanții IPJ Suceava.
Sancțiunile pot fi date atât șoferilor, cât și pietonilor. În cazul șoferilor care nu acordă prioritate pietonilor se poate ajunge la suspendarea dreptului de a conduce vehicule pe o perioadă de 30 zile, plus o sancțiune contravențională de 4-5 puncte amendă (punctul amendă are o valoare de 202 lei).
Pietonii care nu traversează strada regulamentar se expun unei sancțiuni contravenționale de 2-3 puncte amendă.
Pentru copiii care au nevoie de supravegherea părinților, recomandările polițiștilor sunt următoarele:
-nu lăsați copiii nesupravegheați în timpul folosirii locurilor de joacă, arterelor rutiere sau mijloacelor de transport în comun;
-cele mai sigure locuri de joacă sunt cele pe unde nu circulă mașini, respectiv terenurile de sport, parcurile, curtea casei, a școlii și a grădiniței;
-în toate împrejurările, stimați părinți, respectați regulile de circulație pentru a fi un exemplu pozitiv pentru cei mici.
Acțiune amplă
Acțiune amplă
