Alianța Confederațiilor Patronale din România (ACPR) propune acordarea de tichete de masă și bugetarilor și creșterea valorii acestuia de 9 la 12 lei, precum și scăderea TVA la 5% la produsele agricole, pentru a evita o criză alimentară care s-ar putea declanșa în următorii doi ani.
„Criza alimentară a început deja la nivel global, în condițiile în care a fost suficient doar un an prost de producție de grâu în China, pentru ca prețul să crească cu 91%. În același timp, prețul porumbului s-a majorat cu 57%, iar la zahăr și soia cu 33%. Vom avea o criză alimentară în România pentru că importăm 70% din alimentele consumate, avem 3,5 milioane de hectare de teren agricol nelucrat, subvențiile din domeniu aproape au dispărut și nu avem o strategie comună de dezvoltare a agriculturii”, a declarat, marți, într-o conferință de presă, Dan Matei Agathon, vicepreședintele ACPR.
În opinia sa, declarațiile ministrului agriculturii, Valeriu Tabără, potrivit cărora România are potențialul să hrănească 100 de milioane de oameni, sunt degeaba dacă nu se adoptă politici pentru susținerea sectorului agricol.
„ACPR a prezentat acum un an o propunere care dacă ar fi adoptată putem spune că putem face față unei crize alimentare: reducerea TVA de la 24% la 5% în agricultură, nu în supermarketuri, ci la lapte, carne, grâu, porumb și pentru întreg lanțul de producție, pentru ca românii să găsească produse mai ieftine la magazine”, a spus Agathon.
Potrivit reprezentantului patronatelor, doar reducerea TVA la grâu ar aduce la buget două miliarde de euro pe an, având în vedere că doar 20% din producție este fiscalizată, iar restul de 80% „se plimbă” pe vapoare și se întoarce în țară cu prețuri supraevaluate.
A doua propunere a ACPR vizează sistemul tichetelor de masă, respectiv creșterea valorii acestuia cu majorarea TVA și cu inflația, respectiv de la 9 lei la 12 lei, precum și reluarea acordării acestora și bugetarilor.
„Dacă generalizăm sistemul de tichete de masă și dacă majorăm valoarea acestora intrăm în tenebrele economiei negre. Tichetul de masă se folosește doar pentru achiziția de produse alimentare, respectiv doar pentru marfă fiscalizată. Măsura va fiscaliza atât produsele cumpărate, cât și pe cei care utilizează tichetele”, a explicat Agathon.
Potrivit datelor ACPR, piața tichetelor de masă se ridică la aproape un miliard de euro, în condițiile în care 1,9 milioane de persoane, respectiv 43% din totalul angajaților primesc astfel de tichete.
De asemenea, în 2010, au fost cumpărate produse alimentare de 793 milioane de euro cu tichete de masă, susținând 27.000 de locuri de muncă din producția și din comercializarea de astfel de produse.
În plus, aproape 500 de milioane de euro au mers la bugetul de stat din TVA și din impozitul pe profit, aferente acestor tichete.
„Dacă extindem acest sistem și la sectorul public și creștem valoarea cu 30%, atât piața de comercializare a produselor alimentare, cât și veniturile la buget vor crește exponențial. E un mecanism care funcționează și care reprezintă șansa pentru a reduce riscul apariției crizei alimentare. Dacă nu vor fi adoptate cele două măsuri intrăm în criză alimentară în doi ani”, a precizat Agathon.
El a menționat că cele două propuneri vor fi prezentate Guvernului, în momentul când acesta va relua dialogul social.
Printre membrii ACPR se numără ARACO, Consiliul Național pentru IMM-uri Private, Confederația Națională a Patronatului Român, Asociația Oamenilor de Afaceri din România și Asociația Română a Băncilor.