Acidul folic poate preveni instalarea demenței



Deficitul de acid folic triplează riscul de dezvoltare a unor forme de demență
Deficitul de acid folic triplează riscul de dezvoltare a unor forme de demență

Demența este de trei ori mai frecventă în rândul persoanelor care au un deficit de acid folic, un tip de vitamina B care se găsește în legumele verzi, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii sud-coreeni, publicat în Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry și preluat de BBC.
Cercetătorii sud-coreeni spun că deficitul de acid folic triplează riscul de dezvoltare a maladiei Alzheimer și a altor forme de demență, de aceea, recomandă persoanelor în vârstă să consume fructe și legume bogate în acest element și chiar să ia suplimente care să conțină această vitamină.
Rezultatele studiului vin în sprijinul ideii autorităților din mai multe țări de a fortifia făina și pâinea cu acid folic.
Un nivel scăzut de acid folic a fost asociat cu spina bifida, un defect de naștere, una dintre principalele cauze ale paraliziei infantile, anencefalie, dar și cu maladii cardiovasculare și infarct.
Vitamina poate, de asemenea, să reducă nivelul de homocisteină, un aminoacid care se găsește în sânge și care este responsabil de degradarea creierului. Un nivel ridicat de homocisteină a fost asociat de experți cu un risc ridicat de instalare a maladiei Alzheimer.
La studiul cercetătorilor sud-coreeni, care s-a desfășurat în perioada 2001 – 2003, au participat 518 persoane cu vârste peste 65 de ani. Subiecții au fost testați la începutul și sfârșitul studiului pentru depistarea unei eventuale forme de demență. Cercetătorii au examinat și nivelul de acid folic, de vitamina B12 și de homocisteină din sânge.
Cei care, la începutul studiului, avea un deficit de acid folic, au prezentat de trei ori mai multe riscuri de a dezvolta o formă de demență. În plus, cu cât nivelul de acid folic era mai redus, cu atât nivelul de homocisteină era mai ridicat.
La finalul studiului, 45 de persoane au fost diagnosticate cu demență. Dintre acestea, 34 sufereau de maladia Alzheimer, șapte – de demență vasculară și patru -de alte tipuri de demență.
Vitamina se găsește în legumele cu frunze verzi, leguminoase, portocale, căpșuni și ficat, dar puține persoane reușesc să mărească nivelul de acid folic din organism doar prin intermediul alimentației.
Doza zilnică recomandată de acid folic este de minim 200 de micrograme până la 1.000 de micrograme, fără a se face exces.