Felul în care membrii unui cuplu răspund la două întrebări simple arată, cu un grad mare de precizie, dacă perechea respectivă va rămâne împreună sau va divorța, spun autorii unui studiu realizat în SUA.
Iată cele două întrebări:
1. Cât de fericit(ă) ești în căsnicie, față de cât de fericit(ă) ai fi dacă n-ai fi căsătorit(ă)?
2. Cum crezi că a răspuns soțul tău/soția ta la această întrebare?
În anii 1980, oamenii de știință au pus aceste întrebări unui număr de 4.242 de cupluri într-o primă rundă de studiu și apoi au pus aceleași întrebări acelorași oameni, 6 ani mai târziu.
Recent, economiștii Leora Friedberg și Steven Stern, de la University of Virginia, au reanalizat datele acelui studiu și au constatat că, în mod deloc surprinzător, oamenii care spuneau că nu le-ar merge mai rău dacă ar fi singuri decât le merge căsătoriți aveau șanse mai mari de a divorța.
Dar șansele de despărțire erau încă și mai mari atunci când unul dintre parteneri supraestima cât de fericit e celălalt membru al cuplului în căsnicie.
Doar în 40,9% dintre cupluri, persoanele au identificat corect în ce fel ar răspunde partenerul lor la prima întrebare. Asta înseamnă că în aproape 60% dintre cupluri partenerii nu se cunoșteau și înțelegeau suficient de bine unul pe altul, iar în aproximativ un sfert dintre aceste cupluri existau discrepanțe mari în ceea ce privește evaluarea gradului de fericire a partenerului.
În total, aproximativ 7% dintre cupluri au divorțat în intervalul de 6 ani al studiului. Dar printre cei care estimaseră corect cât de nefericit ar fi partenerul lor în caz de despărțire, rata divorțurilor a fost sub 6%, pe când la cuplurile care estimaseră greșit, rata despărțirii a fost mult mai mare: dintre bărbații care supraestimaseră nefericirea soțiilor lor în caz de divorț, 13% au sfârșit prin a rămâne singuri, iar dintre femeile care supraestimaseră nefericirea pe care divorțul le-ar aduce-o soților lor, 14,5% au sfârșit prin a divorța.
Supraestimarea fericirii partenerului în cadrul căsniciei afectează modul în care cuplurile „negociază” conflictele, spun cercetătorii. Dacă unul dintre parteneri estimează greșit cât de fericit este celălalt în căsnicie, atunci poate „negocia” prea dur și poate face greșeli.
Prof. Stern dă un exemplu explicativ: „Dacă îmi închipui că soția mea este foarte fericită în căsnicie, s-ar putea să insist să facă mai multe treburi gospodărești sau să contribuie mai mult la bugetul familiei. Dacă, fără ca eu să-mi fi dat seama, ea nu este, de fapt, deosebit de fericită în căsnicie, sau dacă face cunoștință cu un tip bine care îi arată interes, atunci ea s-ar putea să decidă că acele pretenții ale mele reprezintă picătura care umple paharul și că divorțul ar fi o opțiune mai bună pentru ea.”
În acest caz, împingerea prea departe a unor pretenții, pe baza presupunerii greșite că partenerul e fericit în căsnicie și că ar mai nefericit în urma despărțirii, duce la un divorț care, altfel, probabil n-ar fi avut loc.
Sursa: Mail Online