Aceleași alimente costă mai mult decât dublu în piețele din anumite județe, printre acestea numărându-se carnea de porc, care se vinde cu 6,8-7,2 lei kilogramul în Gorj și cu 15-18 lei/kg în Bistrița, carnea de vită și cea de pui, dar și laptele, brânza sau ouăle.
Bucureștiul se situează, la aproape toate categoriile, sub media națională ca prețuri, potrivit datelor disponibile pe site-ul Ministerului Agriculturii.
Astfel, prețurile de vânzare cu amănuntul ale principalelor produse agricole și alimentare din piețe și târguri, în săptămâna 10-16 ianuarie, arată că cea mai ieftină carne de porc se vinde în județul Gorj, unde costă între 6,8 și 7,2 lei kilogramul. Și la Bacău se găsește carne ieftină, prețul unui kilogram fiind cuprins între 8 și 8,5 lei.
Cea mai scumpă carne de porc poate fi cumpărată din piețele și târgurile din Bistrița și Hunedoara, la prețuri de 15-18 lei/kg, respectiv 14-18 lei/kg. În București, prețul unui kilogram de carcasă de porc se înscrie sub media la nivel național, între 9,5 și 11 lei kilogramul.
În județele Hunedoara și Timiș se vinde cea mai scumpă carne de vită, cu prețuri între 16 și 22 lei pe kilogram, respectiv 18-20 lei. Prețuri mari sunt și în Constanța (16-19 lei/kg) și Iași (12-19 lei/kg).
La polul opus, carne ieftină se găsește în Cluj (7,5-9,5 lei/kg), Buzău (9-10 lei/kg) și Gorj (9-11 lei/kg). Ca și în cazul cărnii de porc, prețurile din București sunt sub media pe țară, respectiv 9,5-12 lei kilogramul.
Cea mai ieftină carne de pui se găsește în Mehedinți (între 4,5 și 6 lei kilogramul) și în Cluj, unde prețurile pe kilogram sunt cuprinse între 5,95 și 6,4 lei. În schimb, vasluienii plătesc mai mult decât dublu kilogramul de carne de pui (12-14 lei). Și în Sibiu prețurile sunt foarte mari, pornind de la 12 lei și pot ajunge chiar și la 15 lei/kg.
Bucureștenii cumpără carnea de pui cu 7,5-9,5 lei kilogramul.
În piețele și târgurile din Cluj se vinde cel mai scump lapte din România, cu 4-5 lei litrul. Prețuri mari la lapte sunt și în Bihor (3,5-4 lei/litru), Sibiu (3-4 lei/litru) și București (2,5-4 lei/litru).
În schimb, lapte ieftin poate fi cumpărat din Argeș și Suceava, cu prețuri între 1,5 și 2,5 lei litrul.
Brânzeturile proaspete cele mai ieftine costă între 8 și 10 lei kilogramul și pot fi cumpărate din județele Teleorman, Suceava și Satu Mare. În schimb, în Tulcea și Bihor, prețurile sunt duble, pornind de la 16 lei și până la 18 lei kilogramul.
În piețele și târgurile din București, prețul unui kilogram de brânză proaspătă este de 9-11 lei.
Județul Neamț deține primul loc la capitolul cele mai scumpe ouă, care pot ajunge până la prețul de un leu bucata. Prețuri mari sunt și Tulcea (0,65-0,85 lei/bucata) și în Suceava (0,6-0,8 lei).
La polul opus sunt județele Mureș, unde un ou costă în medie 0,35 lei, și Brăila (0,35-0,45 lei). În București, un ou costă între 0,4 și 0,5 lei.
Cei mai ieftin cartofi pot fi cumpărați cu 0,8-1,5 lei kilogramul din piețele din Brașov sau Galați, cu 1,1-1,3 lei/kg din Suceava și cu 1,2-1,5 lei/kg din Ilfov și Satu Mare. Cele mai mari prețuri sunt în Bihor, unde un kilogram de cartofi costă între 2,5 și 3,1 lei și în Argeș (2,5-3 lei/kg). Și în București prețurile sunt destul de ridicate (2-2,5 lei/kg).
Un kilogram de fasole costă între 3 și 6 lei în Mehedinți, între 4 și 5,5 lei în Gorj, Brașov și Călărași și între 4 și 6 lei în Suceava. În schimb, în Covasna prețurile sunt de 6-10 lei/kg, iar în Bihor ajung la 7-7,5 lei. În București, un kilogram de fasole costă 5-7 lei.