Accizarea producției de țuică și rachiuri din fructe realizate de micii producători va pune probleme administrațiilor fiscale și nu vor fi găsite soluții pentru a încasa accize pentru toată producția, a declarat ieri, Victoria Tomi, consilier în Ministerul Finanțelor Publice.
„Potrivit legii, nici un litru de alcool nu scapă de accizare. Dar vor trece ani până când fenomenul evaziunii fiscale în acest domeniu va fi stăvilit, până când vor fi găsite soluții. În normele metodologice nu am stabilit încă cum se va plăti acciza. Este o problemă nelămurită și pentru noi cum va plăti persoana fizică”, a spus Tomi, la un seminar pe teme de fiscalitate organizat de grupul de editură și consultanță în afaceri Rentrop & Straton.
Ea a menționat că există țări cu tradiție în domeniul producției de alcool, unde nu s-a „stârpit” fenomenul evaziunii pe acest segment.
Micii producători de țuică și rachiuri din fructe vor fi obligați, de la începutul anului viitor, să se înregistreze la Fisc și să estimeze cantitățile obținute anual, potrivit proiectului de norme pentru aplicarea Codului Fiscal.
Codul Fiscal stabilește pentru țuică și rachiuri o taxă de 50% din cota standard a accizei aplicate alcoolului etilic, în limita unei cantități de cel mult 50 de litri cu concentrație alcoolică 100% pentru fiecare gospodarie individuală/an.
În prezent, nu se plătesc accize pentru cantități sub 300 de litri cu concentrația alcoolică de 40% pentru fiecare gospodărie.
Gospodăriile individuale vor figura la administrațiile financiare într-un registru special care va include numele și adresa, instalațiile de producție și capacitatea acestora.
Pe toată perioada în care nu sunt folosite, instalațiile vor sta sigilate. Atunci când intenționează să facă țuică, producătorul va solicita în scris administrației desigilarea instalației, menționând cantitatea și tipul de materie primă care urmează să fie prelucrată, precum și perioada în care instalația va funcționa.
Potrivit proiectului, producătorii care doresc să facă țuică nu vor mai avea posibilitatea să apeleze la persoane care dețin astfel de instalații.
„Producția de țuică și rachiuri de fructe pentru consumul propriu al unei gospodării individuale, care nu dețin în proprietate instalații de producție, poate fi realizată în sistem de prestări de servicii numai în antrepozite fiscale autorizate pentru producția de țuică și rachiuri de fructe”, se spune în normele elaborate de Finanțe.
La administrațiile financiare vor fi înregistrați și producătorii de vinuri care intenționează să obțină, pentru vânzare, o cantitate medie anuală de până la 2.000 de litri. Ei vor depune lunar o declarație privind cantitatea de vin produsă și vândută.
În proiect se mai arată că pentru alcoolul etilic produs în micile distilerii, a căror producție nu depășeste 1.000 de litri alcool pur/an, vor fi aplicate accize reduse.
Noul Cod Fiscal intră în vigoare de la 1 ianuarie 2007.




