Știrea despre accidentul care a avut loc, ieri, la centrala nucleară de la Zaporoje
a provocat alertă în Suceava.
Contactat telefonic, la două ore de la anunțarea accidentului de către agențiile de știri internaționale, șeful Agenției de Protecție a Mediului Suceava, Vasile Oșean, ne-a declarat că este plecat în județ și că nu l-a anunțat nimeni despre asta, dar ne-a dat asigurări că nivelul de radiații este monitorizat non-stop și la cel mai mic semn de alertă ar fi fost anunțat. „Stația noastră de măsurare a radioactivității monitorizează non-stop radiațiile beta și gamma. Dacă ar fi fost vreo problemă, m-ar fi anunțat”, a spus Oșean.
În ciuda asigurărilor ulterioare date de oficiali din țara vecină, monitorizarea nivelului de radiații la Suceava va continua non-stop în următoarele zile și suplimentar, din 6 în 6 ore, vor face măsurări cu cele două aparate din dotare și specialiștii Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Bucovina” Suceava.
Ieri, 3 decembrie, premierul Ucrainei, Arsenii Iateniuk a anunțat că avut loc un accident la o centrală nucleară în Ucraina, la Zaporoje, oraș aflat la 200 de kilometri de Donetsk și la 700 de kilometri de România. Centrala de la Zaporoje este cea mai mare din Europa și a cincea din lume.
Conform Reuters, agenția de presă ucraineană Interfax a anunțat că problema a apărul la blocul nr. 3, un reactor de 1000 de MW. Conform autorităților ucrainene, reactorul va fi repus în funcțiune vineri, 5 decembrie.
Incidentul de ieri a readus în memorie catastrofa de la Cernobîl
Amintirile despre cel mai grav incident nuclear din toate timpurile, cel de la Centrala Atomoelectrică de la Cernobîl, din 26 aprilie 1986, încă nu s-au șters din memoria colectivă. Atunci, la o oră jumătate după miezul nopții, a avut loc o explozie la centrală, urmată de contaminarea radioactivă a zonei înconjurătoare. Un nor de precipitații radioactive s-a îndreptat spre părțile vestice ale Uniunii Sovietice, Europei și părțile estice ale Americii de Nord. Suprafețe mari din Ucraina, Belarus și Rusia au fost puternic contaminate, fiind evacuate aproximativ 336.000 de persoane. Depunerile radioactive au afectat România mai ales în primele zile ale lunii mai, din cauza schimbării direcției vântului. În noaptea de 1 mai, stațiile care se ocupau cu măsurarea radioactivității au transmis că, în anumite zone ale țării, s-au înregistrat valori depășite ale radioactivității. Cel mai ridicat grad de poluare a fost atins în Iași, unde s-a ajuns la nivelul de alarmare. Totodată, radioactivitatea a crescut foarte mult și în Suceava, Târgu-Mureș, Galați și Tulcea.
Din păcate, autoritățile ucrainene de atunci nu au anunțat ce s-a întâmplat: orașul Prypiat, construit special pentru muncitorii de la Cernobîl, a fost evacuat abia o zi mai târziu, pe 27 aprilie și abia din 23 mai 1986 au început pregătirile pentru a se distribui populației iod pentru a preveni absorbirea iodului radioactiv. Specialiștii afirmă că în orașele Cernobîl și Prypiat, care au fost evacuate, nivelul de radiații va ajunge la cote normale în jurul anului 2525.