O vorbă spune „Să nu crezi în darurile grecilor”. Iar originile sale sunt legate de modul în care grecii au reușit să-i păcălească pe troieni, după ce le-au oferit cadou un cal uriaș în care au înghesuit soldați pentru a putea cuceri ulterior Troia. Dar, bătrâna Eladă înseamnă și altceva. Înseamnă plaje însorite, oameni relaxați (chiar și în timpul când Grecia era cu cuțitul la os și amenințată cu sancțiuni economice de către Uniunea Europeană), vechiul Acropole, dar și leagănul jocurilor olimpice moderne. Jocuri Olimpice la care, fie vorba între noi, și mulți suceveni de-ai noștri au scris istorie și s-au întors acasă cu medalii valoroase.
Grecia a devenit una din țările pe care sucevenii le vizitează frecvent, iar cursele charter au ușurat această misiune. Dovada acestui interes mare pentru insulele și plajele acestei țări sunt cozile de la vămi la care unii dintre voi ați stat chiar și cu orele în plin sezon turistic.
Dar Grecia surprinde și cu alte obiective sau locuri interesante. Capitala Atena este un loc în care orice turist își poate satisface o diversitate mare de gusturi. Și nu doar gastronomice, ci și de altă natură. O vizită într-o piață a capitalei Greciei nu trebuie să lipsească din periplu. Diversitatea uriașă de pești și fructe de mare se îmbină într-un festin vizual extrem de pigmentat, iar stilul grecilor de rând de a-și atrage clienții, gălăgios și poate mai puțin ortodox, face această escală cu atât mai interesantă.
În Atena există și piețe temporare, în care producătorii din zonă vin de două ori pe săptămână pentru a-și vinde marfa. Aici se găsesc cele mai bune măsline din lume, cel puțin așa mi s-au părut mie, dar pentru a vă convinge puteți încerca singuri. Și nu doar măslinele fac cu ochiul, ci și celelalte produse, cum ar fi lămâile și portocalele autohtone.
Dacă tot am vorbit de mâncare și produse locale, o excursie la Atena ar trebui să cuprindă și o seară într-un restaurant sau pe o terasă din zona Monastiraki. E sufletul petrecerilor din capitala vechii Elada, iar după câteva pahare din vinul grecesc sau uzo, după caz, orice frunte încrețită va avea altă conformație.
Am căutat o Dacie la muzeul auto din Atena. Nu am găsit-o
Gata cu mâncarea și petrecerile. Trecem și la alte obiective. Acropola, dintre cele mai mari capodopere ale omenirii, este locul în care orașul antic al Atenei și-a trimis filosofia către întreaga lume. Iar Socrate și ceilalți învățați ai vremurilor de atunci au făcut-o atât de bine încât se vorbește despre ei, inclusiv în școlile noastre, și după aproape 2.500 de ani.
Este un loc în care fiecare piatră reverberează, iar dacă ar putea vorbi cu greu ai putea pleca de acolo. Dar istoria acestui edificiu poate fi văzută și la muzeul acestuia, unul în care sunt explicate tot trecutul și distrugerile prin care a trecut Acropola.
Cum spuneam la început, Atena este locul unde jocurile olimpice moderne au revenit în actualitate și sunt și acum unul dintre cele mai importante evenimente sportive ale planetei. Stadionul care amintește despre olimpism are și un mic muzeu, dar și un podium de premiere. Chiar dacă nu ai concurat cu nimeni poți poza ca și cum ai fi campion. Și nu e de ici colea să fii campion olimpic. Chiar și preț de o fotografie.
Atena mai găzduiește și un interesant muzeu auto, în care veți găsi mașini din aproape vremurile și de aproape tipurile. Dacii de ale noastre? Sincer, am căutat, dar nu erau. În schimb, puteți încerca un simulator al unei mașini de Formula 1 și veți trăi un pic din adrenalina acestei competiții.
Kea, insula cu plaje sălbatice și mori de vânt
Grecia este renumită pentru insulele sale, un adevărat paradis pentru orice iubitor de apă, plajă sau scufundări. Firește, renumitele insule au și prețuri pe măsură. De aceea, am ales o insulă mai puțin turistică, una în care merg mai mult atenienii. Și nu am regretat. Insula Kea face parte din Ciclade și se află la doar câteva zeci de minute de mers cu feribotul din Lavrio, unul din porturile aflate lângă Atena.
Nu este foarte mare, dar pentru a te putea bucura pe deplin de ceea ce oferă este obligatoriu să închiriezi o mașină. Un astfel de mijloc de transport îți permite să ajungi în locuri în care timpul pare să se fi oprit.
Plaje aproape sălbatice, în care te simți ca un adevărat stăpân, cu ape extrem de limpezi și liniștite, îți dau senzația că ai naufragiat pe o insulă de pe care doar cu mare noroc vei putea pleca.
Kea este recunoscută și ca o insulă a morilor de vânt. E drept, astăzi cele care au rămas în picioare au fost renovate și transformate în locuințe particulare, dar chiar și așa îți poți forma o părere despre cum arăta insula odinioară.
Capre, măgari și baloți de paie
Ca orice insulă elenă care își respectă tradițiile, în Kea găsești la tot pasul capre și măgari. Și câte un camion cu baloți de paie, că deh, măgarii nu trăiesc doar cu apă și bătaie. Undeva pe malul mării pe un traseu care șerpuiește pe o mică potecă, se poate ajunge la ceea ce a fost cândva cetatea antică Karthaia. Doar câteva pietre mai amintesc despre acest edificiu, dar imaginile de la înălțimea unde se afla cetatea sunt de-a dreptul superbe.
Iar aici am avut parte de bunăvoința unui localnic. Chiar dacă nu cunoștea nici o limbă străină, omul care transporta niște paie, era sezonul treieratului, s-a întors din drum când ne-a văzut dezorientați pentru a ne arăta poteca pe care nu o găseam cu nici un chip.
Satele de pe insulă sunt și ele de un farmec aparte, iar străduțele înguste specifice te îndeamnă să stai la o cafea într-un loc umbros pentru a vedea în tihnă cum curge viața într-un astfel de loc.
Tot aici, istoria a mai scris o pagină care nu a putut fi ștearsă de trecerea anilor, iar amprenta romană se traduce prin trasee pietruite care au rezistat deja două milenii.
Canalul Corint
Un obiectiv aflat relativ aproape de Atena și care ar putea fi vizitat este Canalul Corint. Este o construcție care a reprezentat o mândrie pentru greci, iar faptul că a fost săpată în stâncă îi dă o imagine aparte. Apa din canal este de un turcoaz impresionant. Canalul Corint poate fi văzut de sus, de la înălțimea podului care îl traversează, sau de pe un vas de agrement care te poate plimba. Există și un alt tip de a nu uita că ai fost la Canalul Corint. O săritură bungee jumping de la înălțimea podului până aproape de luciul apei. Costă 60 de dolari, dar e doar pentru cei cuinima tare.