Abundența vitaminei D în organism reduce riscul de apariție a cancerului de colon



Un nivel crescut de vitamina D în organism este asociat cu o reducere a riscului de apariție a cancerului de colon, potrivit unui studiu comparativ efectuat pe un eșantion de peste 500.000 de europeni, publicat, vineri, în British Medical Journal (BMJ), informează AFP.
Persoanele cu concentrații mari de vitamina D în sânge prezintă un risc de apariție a cancerului colorectal cu aproape 40% mai mic decât persoanele cu un nivel minim de vitamina D în organism.
Această vitamină, sintetizată în mod natural de organism în urma expunerii la soare, putând proveni însă și din diverse alimente, are un rol determinant în procesul de solidificare a oaselor, favorizând fixarea calciului.
Câteva studii anterioare au sugerat deja o legătură între vitamina D și cancerul colorectal, însă nu au putut să certifice această asociere, din cauza faptului că autorii lor au dispus de informații prea limitate despre populațiile europene.
De aici a apărut necesitatea organizării acestui studiu comparativ, între anii 1992 și 1998, bazat pe proiectul EPIC (European Prospective Investigation into Cancer), efectuat pe un eșantion de 520.000 de persoane din 10 state din Uniunea Europeană: Danemarca, Franța, Grecia, Germania, Italia, Olanda, Norvegia, Spania, Suedia și Marea Britanie. Studiul a fost coordonat de Centrul Internațional pentru Cercetări în domeniul Cancerului (CIRC/IARC) și de Agenția Organizației Mondiale a Sănătății pentru Cancer.
În urma analizelor efectuate, 1.248 de cazuri de cancer colorectal au fost diagnosticate, iar analizele acestor paciente au fost comparate cu cele ale unor persoane sănătoase.
Rămâne de stabilit dacă obținerea unei concentrații crescute de vitamina D în fluxul sangvin cu ajutorul complementelor alimentare sau al alimentelor îmbogățite cu vitamina D reprezintă o soluție mai bună decât obținerea aceluiași rezultat printr-o alimentație echilibrată, combinată cu expunerea cu regularitate și cu moderație la soare.
Studiile precedente nu au putut răspunde acestei întrebări. Înainte de a recomanda administrarea unor suplimente alimentare, medicii trebuie să efectueze teste amănunțite pentru a vedea dacă o creștere a concentrației de vitamina D în fluxul sangvin reduce riscul de apariție a cancerului colorectal fără a produce efecte secundare indezirabile.
Până la apariția unor noi descoperiri medicale, recomandările medicilor pentru reducerea riscului de declanșare a acestui tip de cancer sunt următoarele: renunțarea la fumat, practicarea cu regularitate a exercițiilor fizice, pierderea kilogramelor suplimentare, limitarea consumului de alcool și de carne roșie.