Fotbal

Abandonurile sunt la ordinea zilei în Liga a II-a



Și Dacia Unirea Brăila, echipă învinsă categoric pe Areni, s-ar putea retrage din campionat
Și Dacia Unirea Brăila, echipă învinsă categoric pe Areni, s-ar putea retrage din campionat

Chiar dacă prin organizarea competiției într-o singură serie Federația Română de Fotbal a scontat pe revitalizarea eșalonului secund, care intrase de ani buni într-un con de umbră, lucrurile sunt departe de a se derula astfel. Încă de la start, ediția de campionat 2016-2017 a pornit la drum cu doar 20 de echipe din cele 22 anunțate inițial. Alte două formații, Șoimii Pâncota și ACS Berceni, care făcuseră figurație până atunci, s-au retras pe parcurs, astfel că doar 18 grupări se mai regăsesc pe tabloul competiției la încheierea sezonului de toamnă. Lista abandonurilor nu se va opri însă în mod sigur aici. Semnale deloc încurajatoare vin dinspre Unirea Tărlungeni. Formația care s-a mutat în vară la Ștefănești, în județul Ilfov, a strâns deja o neprezentare și este greu de crezut că va mai putea merge mai departe în condițiile în care jucătorii, în frunte cu antrenorul Adrian Matei, și-au reziliat contractele cu Unirea Tărlungeni chiar înainte de Anul Nou. „Nu știu dacă echipa se va retrage, dar fără antrenor și jucători e greu de crezut altceva. Era clar că nu mergeam într-o direcție bună, din toate punctele de vedere”, a declarat la Sport Total FM Adrian Matei.
Foarte de aproape de desființare se află și CSM Râmnicu Vâlcea, grupare aflată în insolvență, și care a pierdut sprijinul Consiliului Local. „Domnul primar ne-a anunțat că nu va mai susține financiar clubul, pentru că nu mai există o bază legală pentru această asociere. Este clar că nici acționarul majoritar, domnul Nițu, nu poate susține echipa de unul singur. Cheltuielile la Liga a II-a sunt destul de mari. În plus, există și procesul pe rol cu Finanțele, care generează alte costuri. Nu s-a întocmit nici măcar planul de reorganizare, pentru că se așteaptă finalul procesului, astfel că nu există perspective de salvare. Clubul acesta a fost înființat chiar de Primăria Râmnicu Vâlcea, iar datoriile imputate de Fisc, pentru care ne judecăm, provin cu precădere din 2009, când tot Consiliul Local era acționar”, a precizat managerul clubului, Lucian Munteanu, pentru liga2.ro.
CSM Râmnicu Vâlcea are o datorie de circa 26 de miliarde de lei vechi, dintre care 14,5 miliarde către bugetul de stat, 9,6 miliarde dobânzi și 2,3 miliarde penalități.
Tot cu probleme de finanțare se confruntă și alt club de tradiție din România, este vorba de Dacia Unirea Brăila. Principalul susținător al echipei de la malul Dunării, Florin Cârligea, și-a condiționat sprijinul de un ajutor clar din partea primăriei. Dacă nu va primi cât mai repede un răspuns ferm în acest sens, atunci este decis să nu mai finanțeze de unul singur echipa.
În situația în care formațiile din eșalonul al doilea falimentează pe capete, este foarte probabil ca la finalul sezonului în curs să nu mai retrogradeze nimeni, la fel cum s-a întâmplat, de altfel, la ultimele ediții de campionat.



Recomandări