În perioada 15-18 august, în comuna muzeu Ciocănești s-a desfășurat a X-a ediție a Festivalului Național al Păstrăvului.
Prima zi a festivalului a fost dedicată paradei portului popular, lansărilor de cărți și CD-uri, dar și vernisajului unei expoziții cu lăzi de zestre.
Stânele de pe Suhard atrag tot mai mult turiștii
“Sus, sus, sus la munte sus, că acolo și păstrăvu-i dus”, a fost invitația făcută celor prezenți la Ciocănești pentru a vizita stânele din Munții Suhard alături de Ansamblul “Brăduțul” din Botoș. O parte dintre turiști s-au oprit și la Mănăstirea Sfânta Cruce, locul de unde drumul pietruit continuă destul de abrupt spre culmea Munților Suhard.
Toți cei care au ajuns la aceste stâne au rămas impresionați de condițiile oferite ciobanilor, dar și celor care poposesc aici.Turiștii au găsit în vârf de munte stâne cu cabine de duș, toalete moderne, apă la chiuvetă. Gheorghe Giosan, președintele Asociației Crescătorilor de Animale din Ciocănești, cel care s-a ocupat de stânele de pe munte, ne-a spus că oamenii care stau cel puțin 4-5 luni cu animalele pe munte trebuie să aibă condiții bune de locuit, iar produsele obținute la stână trebuie să respecte condițiile din Uniunea Europeană.
Alexandru Șcheua fost gazda a peste 200 de oameni la Stâna Șvețărie. Pe lângă caș și urdă, toți cei care au ajuns la această stână au putut degusta cârlan jintuit și alte bucate din carne de oaie pregătite la ceaun. Alexandru Șcheu ne-a spus că aceasta este cea mai frumoasă stână din tot Suhardul, aflată pe cel mai întins platou, de unde se pot admira toate așezările din vale. Turiștii au fost interesați și de modul cum se făcea șvaițerul, mai ales că lângă moderna stână au rămas ruinele beciului în care șvaițerul era păstrat pentru maturare 120 de zile.
„În trecut, în acest beci se ținea șvaițerul la dospit timp de patru luni. Beciul are o vechime de peste 150 de ani, erau mai multe compartimente unde se punea șvaițerul la maturare”, a spus baciul Alexandru.
Plutele au pornit iar pe Bistrița Aurie
Circulatul cu plutele pe Bistrița Aurie, ocupație străveche a ciocăneștenilor, a fost un alt punct de atracție al Festivalului Păstrăvului. Vineri, 16 august, pe lângă Concursul de pescuit la păstrăv ale cărui manșe s-au desfășurat atât dimineața, cât și după-amiaza, puțin înainte de prânz de la „Podul Negru” din Botoș au pornit plutele pe Bistrița.
Ocupație veche de sute de ani, plutăritul a rămas doar o amintire pentru oamenii din Ciocănești și a devenit o atracție turistică pentru cei care ajung în zonă la mijlocul lunii august. Ca și în ceilalți ani, plutele au fost conduse de Vasile Morari, un om trecut de 60 de ani, ajutat de Savu Rusu și câțiva ucenici. El construiește plute de la 16 ani, iar de la 17 ani le și “cârmuiește”, meserie pe care a învățat-o de la tatăl său.
Călătoria cu pluta a durat aproape cinci ore, din cauza apei mici, de multe ori fiind necesară intervenția unui utilaj pentru a tracta plutele. Localnicii, îmbrăcați în straie populare, au așteptat cu afinată, țuică și plăcinte trecerea plutelor, așa cum o făceau și în urmă cu mai bine de 40-50 de ani. Și pentru că nu au reușit să-i cinstească pe plutași, i-au cinstit pe turiști cu bunătățile pregătite.
Concursul de pescuit la păstrăv
La concursul de pescuit la muscă au participat 15 pescari arbitrați de tot atâția arbitri. Aceștia au avut și rolul de a ecologiza sectoarele de pescuit. Locul I i-a revenit lui Adi Ignat din Suceava, locul al doilea i-a revenit lui Marcel Hânceanu din Vatra Dornei, locul al treilea lui Valeriu Rebenciuc din Suceava, iar pe locul IV s-a situat campionul național la spinning și vicecampion mondial în 2011, Ion Dumitru (Paco), adus de Paul Munteanu, unul dintre participanții la toate edițiile festivalului.
Tot pe Valea Bistriței s-a ținut etapa finală a Campionatului național de pescuit de pe mal la păstrăv stilul spinning, organizat de Liga română de spinning. După această etapă se definitivează lotul național pentru pescuit de pe mal la păstrăv.
În cadrul concursului s-a populat râul Bistrița cu 1.500 de bucăți de puiet de păstrăv curcubeu. Pregătirea, desfășurarea și premierea concursului de pescuit au fost făcute de membrii clubului Rotary Vatra Dornei, prin Leonard Rey.
Păstrăvul, alături de medicamentele naturale ale Bucovinei
Concursul de artă culinară i-a reunit pe cei mai buni bucătari în prepararea produselor din pește. Șase ciocăneșteni au fost premiați pentru gustul produselor, modul de aranjare, originalitate, diversitate de produse prezentate. Au primit diplome, premii în bani și produse cosmetice oferite de Avon: Laurenția Cecilia Țăran – pentru varietatea produselor, Olguța Mihalciuc – pentru cea mai gustoasă rețetă de borș de pește, Elisaveta Țăran – pentru rețeta ingenioasă de pizza cu păstrăv, Laura Șcheul – pentru cea mai originală rețetă, pește cu nucă, Stela Țăran – pentru cea mai frumoasă prezentare, Vlad Moroșan – pentru platoul păstrăvarului. Și gazda concursului, pensiunea Melos, a primit un premiu pentru “Cea mai ospitalieră gazdă”. Președintele juriului a fost Marilena Niculiță.
Toți cei care au ajuns la Ciocănești au putut servi borș de păstrăv sau păstrăv prăjit cu mămăliguță, sau au putut degusta din “medicamentele naturale ale Bucovinei”, așa cum a numit Ștefania Chiloti produsele obținute din fructe de pădure.
„Nici un fel de medicament nu este ca siropurile naturale din afine, brad, zmeură, cătină, făcute după cele mai bune rețete, naturale 100 %, pentru că nu se folosesc decât fructe și zahăr”, a precizat doamna Ștefania.
Spectacole la lumina focului de tabără
În fiecare seară, de la ora 20.00, toți cei care au ajuns la Ciocănești s-au adunat în jurul focului de tabără alături de soliști și formații îndrăgite, printre care s-au numărat IonPaladi, Ansamblul “Dorna Dorului”, Ansamblul “Plaiurile Pojorâtei”, Haiducii, Datina, Sorin Ursan Delaclit, Mircea Baniciu și Ami. Dacă unii dintre artiști au preferat scena, alții, cum au fost și membrii trupei Datina, au preferat să susțină recitalurile în jurul focului de tabără și să intre în horă cu cei prezenți.
Duminică, în pauzele dintre evoluțiile artistice ale formațiilor invitate a avut loc premierea celor mai frumoase case, care păstrează nealterate motivele populare specifice localității Ciocănești, premierea celor mai frumoase grădini cu flori și a celor mai frumoase păstrăvării. Festivalul s-a încheiat cu “Hora plăieșilor”, dansată alături de Elisa Hechelciuc.
Muzică clasică și caricatură pe malul Bistriței
Ovidiu Ambrozie Bortă (BOA) a încântat publicul prezent la festival cu o expoziție de desene și a executat portrete celor care au dorit ca artistul să le surprindă partea satirică a feței.
Pentru aproximativ două ore, Casa parohială din Ciocănești s-a transformat în sală de audiție pentru iubitorii muzicii clasice. Aici a avut loc a treia ediție a manifestării “Compromisuri muzicale”, organizată de preotul Ilie Russu. Au evoluat la pian, vioară și vocal Mihai Rusu, Gabriel Rusu, Laura Maria Niculiță și Simona Șcheul.
Munții Suhard, destinație de vacanță
Primarul din Ciocănești, Radu Ciocan, a declarat: „Anul acesta am desfășurat Festivalul Păstrăvului pe Bistrița, unde are loc concursul de pescuit, pe malurile Bistriței, unde se desfășoară concursuri culinare, concursuri sportive, spectacole și alte activități, dar și la înălțime, pentru că și păstrăvul, în anumite perioade, o ia pe pâraie spre izvoare, spre vârful muntelui”.
El a mai precizat: „Am fost cu peste 200 de turiști pe Suhard pentru a le prezenta frumusețile Suhardului. În virtutea tradiției, toți cei prezenți au fost primiți cu colac, sare și afinată. Am avut pregătite surprize la toate cele patru stâne construite pe Suhard la standarde europene. Ne face plăcere să prezentăm și altora ce am făcut noi aici, în speranța că vor trage învățăturile necesare și îi vor determina și pe alții să facă la fel. Promovăm Munții Suhard pentru că dorim ca pe viitor acest masiv muntos să îl transformăm într-o destinație de vacanță pentru cei care vin în zona noastră”.