Vremea nu a ținut în acest an cu organizatorii celei de-a X-a ediții a Festivalului Fructelor de Pădure de la Coșna, ploaia și vântul puternic de sâmbătă după-amiază și duminică dimineață determinându-i pe unii producători de produse tradiționale din fructe de pădure să renunțe la a mai participa la această manifestare.
Au fost prezenți gospodarii din Coșna și din comunele învecinate cu tot ceea ce înseamnă fructe de pădure: în stare proaspătă, sub formă de dulceață, compot, sirop, băuturi, șerbet, prăjituri pe bază de fructe de pădure, alifii, ceaiuri și mai nou, oțet din fructe de pădure cu miere de albine.
Așa cum am aflat chiar de la producătorii locali, oțetul cu miere de albine are proprietăți nutritive și medicamentoase datorită conținutului înalt de vitamine, minerale și fibre din fructe, care ajută tranzitul intestinal, având efecte antivirale, antioxidante, anti-inflamatoare și de reglare a tensiunii date de fructele de pădure. Alcoolul obținut din fructe de pădure este transformat, în faza a doua a fermentării, în oțet prin fenomenul de oxidare, fiind indicat să se facă o fermentare alcoolică odată cu pulpa, în scopul de a se obține cât mai multe substanțe din fructe.
Produsele tradiționale promovate de G.A.L. – “Bazinul Dornelor”
Festivalul Fructelor de Pădure de la Coșna a inclus în program și o întâlnire a Asociației „Grupul de Acțiune Locală – Bazinul Dornelor”. G.A.L. – “Bazinul Dornelor” promovează dezvoltarea durabilă a teritoriului Bazinului Dornelor și a localităților limitrofe, cu implicarea factorilor interesați privați și publici, prin acțiuni care să permită valorificarea capacităților și resurselor umane, naturale și culturale locale.
G.A.L. – “Bazinul Dornelor” a accesat un proiect prin care sunt promovate produsele tradiționale din această zonă, iar în cadrul întâlnirilor de la Iași, din comunele din zonă și duminică, la Coșna producătorii au învățat cum să-și promoveze produsele, să le eticheteze, astfel încât munca gospodinelor să capete plus-valoare.
Dulcețurile și siropurile sunt la mare căutare
Turiștii aflați sâmbătă și duminică la Coșna au fost invitați să deguste din preparatele expuse, mulți dintre ei cumpărând dulcețuri și siropuri. Au fost expuse și ciuperci, dar și salate și zacuscă, având ca ingredient principal ciupercile. Cei interesați au putut afla de la gospodine rețete pentru prepararea de prăjituri și torturi având la bază fructele de pădure, dar și rețete de preparare a ciupercilor.
“Am venit împreună cu mama mea, Cristina Mustea, cu prăjituri, siropuri, dulcețuri, afinată, zmeurată și multe altele. Ca element de noutate pentru ediția din acest an este dulceața de trandafir și trandafirata, dar și merișorată, o băutură făcută din merișoare. Ploaia ne-a creat emoții, am crezut că nu vom vinde nimic, nu va veni nimeni, dar până acum sunt mulțumită, am vândut siropuri, dulcețuri”, ne-a spus Diana Mustea.
Standul la care am găsit-o pe Raluca Ioana Zancu se distingea de restul prin modul de expunere.
“Am expus în borcănele de diferite capacități, de la cele de 100 de grame până la 1 kilogram de dulceață. Noi am făcut niște cursuri să ne expunem și să ne ambalăm în mod atractiv produsele și am pus în aplicare ceea ce am învățat pentru a pune în valoare ceea ce producem pentru a atrage cumpărătorii. Panglica cu tricolor am pus-o pentru că sunt produse tradiționale”, a precizat Ralunca Zancu.
Cuplurile de aur au fost felicitate de autoritățile locale
Festivalul a ajuns la cea de-a zecea ediție prin strădania localnicilor, pentru care prepararea fructelor de pădure este o îndeletnicire care le aduce și venit, scopul manifestării fiind promovarea produselor realizate în gospodăriile din Coșna.
“Realizarea acestui festival nu ar fi posibilă fără munca susținută a unei întregi echipe. Trebuie să îi felicit pe cei care s-au implicat în organizare, pe sponsorilor și pe gospodinele care s-au întrecut în măiestrie cu preparatele din fructe de pădure. Vom felicita și în acest an cuplurile care au împlinit 50 de ani de căsătorie: Gheorghe și Ana Irimescu, Toader și Elena Pralea, Petru și Elvira Pardău. Le doresc ani mulți și fericiți, în pace, bucurie și prosperitate”, ne-a declarat Gavril Pardău, primarul comunei Coșna.
Festivitatea de premiere a cuplurilor de aur a avut loc duminică, după slujba oficiată de un sobor de preoți de la parohiile din Coșna pe scena amenajată pe stadionul din centrul comunei.
Spectacol folcloric
Atmosfera a fost întreținută de cunoscuți soliști și ansambluri folclorice din județele Suceava și Bistrița-Năsăud, printre care s-au numărat Grupul de copii “Speranța” din Coșna, Ansamblul “Coșnencuța”, Ioan Seleși, Ansamblul “Ciprian Porumbescu” din Suceava, Ansamblul “Poienița” din Poiana Stampei, Ansamblul Folcloric “Plaiurile Dornelor”, Vatra Dornei, Margareta Clipa, Grupul vocal „Flori de pe Dorna” din Poiana Stampei, Alexandru Brădățan, Ansamblul Folcloric din comuna Șanț, județul Bistrița- Năsăud, Mina Buga, etc.
Competiții sportive
Sâmbătă, în prima zi a Festivalului Fructelor de Pădure au avut loc mai multe întreceri sportive care s-au bucurat de participarea tinerilor și elevilor din comună. La concursurile de alergare rezistență și viteză, desfășurate pe trei categorii de vârstă, atât la fete, cât și la băieți, s-au evidențiat Cristina Dorofteiesei, Ioana Todașcă, Iulia Dorofteiesei, Ramona Todașcă, Iulian Todașcă, Constantin Georgescu, Andrei Spânu, Sergiu Nica, etc. Câștigătorii concursului de tenis de masă au fost Alexandru Todașcă – locul I; Andrei Rogojan – locul II și Andrei Dârlă – locul III. Campionatul de fotbal a reunit cinci echipe din Bazinul Dornelor, câștigătoare fiind FC Dabovas. Câștigătorii au fost recompensați cu diplome și premii în bani, FC Dabovas primind și o frumoasă cupă.
Manifestare
A X-a ediție a Festivalului Fructelor de Pădure de la Coșna
