Voință și determinare

A slăbit 70 de kilograme într-un an



Gabriela Ungureanu, pe vremea când avea 130 de kilograme, și acum, la 60 de kg
Gabriela Ungureanu, pe vremea când avea 130 de kilograme, și acum, la 60 de kg

Suceveanca Gabriela Ungureanu a slăbit aproape 70 de kilograme întru-un an, după ce s-a luptat cu greutatea circa 18 ani. Kilogramele în plus au distrus-o fizic și psihic, ducând-o în pragul disperării, până într-o zi, când, prin voință și determinare, a declanșat „războiul”.
Anul 2009 a fost pentru Gabriela punctul culminant, perioada cea mai grea din viața ei, când ajunsese la 130 de kilograme, era în prag de divorț, dar a avut puterea să înceapă un regim care i-a schimbat viața complet.
În copilărie, îi plăceau fructele și înghețata
Gabriela are 43 de ani, este căsătorită, are un băiat și locuiește acum în Iași. Femeia s-a născut la Rădăuți, de unde vin și amintirile copilăriei. Mai are un frate mai mic, stabilit în Qatar, împreună cu familia lui.
„Copilăria mea a fost extraordinară. Până la 12 ani, singură la părinți fiind, m-am simțit precum o prințesă din poveștile pe care mi le citeau părinții. Din punct de vedere nutrițional, totul a fost bine. Nu aveam preferințe. Îmi plăceau enorm fructele și înghețata. În liceu eram poreclită «albastru de Voroneț», de la ochi mi se trage, lucru care mă enerva rău în acea vreme. Acum mi se pare o poreclă «nice»”, ne-a povestit Gabriela. Prima treaptă de liceu, Gabriela a făcut-o la Liceul„Ștefan cel Mare”, continuând, apoi, la Liceul Industrial Nr. 3, unde era șefa clasei, o fată slăbuță, simpatică, agreabilă, mereu în centrul atenției. „Eram privită cu admirație de toți colegii. Am avut și colege grăsuțe, pe care le evitam, spun acum asta cu regret și rușine… Mi se păreau altceva decât ar fi fost normal să fie, și îmi displăceau… Așa gândeam atunci”, își amintește Gabriela.
Marea dragoste
La 24 de ani, Gabriela era o tânără drăguță, plină de speranță. Intrase la Școala de Ofițeri “Nicolae Bălcescu” din Sibiu, unde pentru cele 14 locuri candidau, după cum își amintește și acum cu emoție Gabriela, 365 de fete. “Am intrat la școala de ofițeri, iar apoi a venit și marea dragoste, el – viitor pilot. O poveste frumoasă, care s-a concretizat, în anul 1990, printr-o căsătorie. În anul 1991, a sosit și rodul dragostei noastre, un băiețel de 4 kilograme la naștere…”, își amintește Gabriela.
„În sufletul meu nu eram deloc mulțumită”
După nașterea băiatului, marea bucurie s-a transformat într-un mare chin pentru Gabriela, kilogramele tot adunându-se, chin care a durat 18 ani. De la 57 de kilograme, la 1,70 m înălțime, ajunsese la 97 de kilograme și nu s-a oprit aici.
“Lipsa de informații, delăsarea m-a adus, după lungi cure de slăbire, pastile de slăbit ineficiente, la 130 de kilograme, în anul 2009. N-am înțeles sau n-am vrut să înțeleg ce mi se întâmplă în toți acei ani. Soțul meu nu m-a tachinat niciodată pe această temă și, poate, și din acest considerent am ajuns să pierd controlul kilogramelor. În sufletul meu nu eram deloc mulțumită, din fata care am fost, ajunsesem o diformă, o masă de carne, nu mă mai simțeam femeie… Mama îmi spunea mereu că m-am îngrășat mult prea mult, dar cine a ascultat-o…”, ne-a destăinuit o parte din povestea ei de viață Gabriela Ungureanu.
„Eram convinsă că trebuie să-mi schimb total regimul de viață, altfel îmi pierd familia”
Având colegi de serviciu educați, care apreciau calitățile intelectuale ale Gabrielei, sufletul ei, caracterul, aceștia nu i-au spus niciodată în față ceva de genul: „Te-ai îngrășat prea tare, nu vezi cum arăți, încearcă să faci ceva în acest sens!”.
Colegii ei se comportau normal, fiind obișnuiți, probabil, cu dimensiunile Gabrielei. În sufletul ei se dădea o luptă, dar totodată se gândea că ar fi prea mare efortul să fac ceva pentru a slăbi, având în vedere că trebuia să distrugă circa 70 de kilograme. „Am dus-o așa, ani la rând, până în momentul în care am fost la un pas de divorț. Ceva s-a petrecut atunci în inima și în sufletul meu. Am început să citesc studii psihologice privitoare la nutriție. Eram convinsă că trebuie să-mi schimb total regimul de viață, altfel îmi pierd familia, tot ce am construit, tot ce iubesc în jurul meu. A fost infernal de greu la început, până să pot percepe toate conexiunile. Am citit cărțile nutriționiștilor români și am început, step by step, să învăț ce-mi face bine și ce nu”, ne-a explicat Gabriela.
La un pas de moarte
Gabriela Ungureanu era și cu psihicul la pământ, dar și sănătatea ei fizică era mult șubrezită. Ajunsese să nu poată să urce câteva scări, până la etajul unu. Din cauza imunității scăzute, în anul 2003, Gabriela a fost la un pas de moarte, medicii depistând la timp o septicemie, colică renală, boli pentru care Gabriela a suferit șase operații, ca să fie salvată. Gabriela ne-a spus: „N-am învățat nimic din asta, cu regret o spun. Chirurgul care m-a salvat mi-a zis că trebuie să slăbesc neapărat, dar n-am ținut cont atunci”.
A slăbit 67 de kilograme, în 12 luni
Gabriela Ungureanu ne-a povestit acum, după ce a scăpat de 67 de kilograme, că a suferit mult, a citit mult, și-a pus tot felul de întrebări, a încercat să înțeleagă ce este bine și ce este rău pentru trupul și sufletul ei, și a reușit. „În cele din urmă, în 2009, cu ajutorul lui Dumnezeu, am început să studiez și am reușit. Mi-am dat seama pe pielea mea că acele cure de slăbire «miraculoase» sunt o prostie. La fel pastilele, ceaiurile… Ca să slăbești, ai nevoie de mult mai mult, de un alt mod de viață. Am slăbit într-un an 67 de kg. Acum plăcerile pe care mi le fac sunt cărțile, hainele frumoase, cosmeticele”, ne-a spus Gabriela.
Schimbarea, pas cu pas
Din păcate, primul pas al Gabrielei în lupta cu kilogramele a fost refuzul mâncării. Se întâmpla în luna august a anului 2009, când a trăit zece zile doar cu apă și cafea, după care a ajuns la Spitalul de Urgență din Iași, unde a refuzat perfuzia. A fost un moment cumplit pentru ea. Își dorea să moară, refuza orice ajutor…
Cu sprijinul părinților, socrilor, fratelui, prietenilor, a început să se ridice ușor, ușor. Inițial, a scos din alimentație dulciurile și sucurile. Zahărul l-a înlocuit cu sirop de agave, apoi, după aproximativ șase luni, a scos din alimentație și siropul de agave.
„Mi-am făcut abonament la sală și am început să mă mișc. Apoi, am scos din alimentație carnea de porc. Mâncam doar pui, curcan, vită, și am uitat de prăjeli. Am scos de pe lista de alimente și cartofii, fasolele. Din februarie 2010, am terminat și cu carnea, iar de atunci nu mănânc decât pește fiert sau la abur. Am uitat de pâinea albă. Îmi cumpăr de la magazinele bio făină integrală spelta și îmi fac eu pâine. De aproximativ un an, nu mai folosesc sarea. În afară de bucățica de somon afumat de dimineață și de feliuța de brânză tofu, altceva sărat nu mănânc. Fiecare legumă, fruct conține sare. Mă hidratez, zilnic, cu cel puțin doi litri de apă plată”, ne-a spus Gabriela.
Meniu de regim: mic dejun, prânz, cină
Suceveanca ne-a dat un exemplu de meniu de regim, pentru mic dejun, prânz și cină. Înainte de micul dejun, Gabriela ia o linguriță de păstură (produs apicol), cu o jumătate de oră înainte de masă. Apoi, bea o cană cu lapte de soia, și mănâncă semințe și cereale integrale (o linguriță semințe de in, o linguriță de fulgi integrali de secară, ovăz, grâu spelta, quinoa), o bucățică mică, circa 30 de grame de somon afumat, cu o feliuță de pâine integrală din grâu spelta bio preparată de ea, o bucățică mică de brânză tofu, 30 de grame, cu o roșie, o bucățică de castravete, o ridiche, o ceapă verde, pătrunjel, un ou, două nuci, puse de seara în apă, pentru a reactiva enzimele.
În jurul orei 11:00, Gabriela mănâncă două mere sau pere, struguri, fructe de orice fel, mai puțin banane. Pe la ora 13:00, femeia își pregătește o salată dintr-un morcov ras cu o sfeclă rasă, un ardei iute, o roșie, lămâie și germeni (dacă vă faceți la germinator), pește la abur sau fiert cu ghimbir pudră sau cardamon pudră.
Pe la 15:00, mănâncă iar câteva fructe.
Între orele 17:00 și 18:00, ia cina, care constă într-o salată, preparată dintr-un morcov, o bucată de țelină, un măr și lămâie.
După ora 18.00, Gabrielei îi este permis să bea doar apă și ceai. „Dacă vă este foame între mese, puteți servi fructe, dar niciodată dulciuri. Uitați de ele. Trebuie să fie un mod de viață, nu un regim care să dureze o săptămână, o lună. Mersul pe jos și urcatul scărilor fac extraordinar de bine. Nu trebuie să mergeți neapărat la sală”, sunt doar câteva dintre sfaturile unei învingătoare.
Regăsirea
Gabriela Ungureanu a reușit să-și rezolve și problemele familiale și cele de nutriție, trecând, ce-i drept, prin numeroase clipe de descurajare, până în momentul când au început să vină rezultatele.
„Din acel moment, a început să mă regăsească soțul și să mă susțină necondiționat. Familia m-a susținut foarte mult, și prietenii apropiați. Dar, totuși, cea mai mare susținere am avut-o din interiorul meu. Doar cu credință în Dumnezeu, disciplină și putere multă putem ajunge la un final fericit. Acum mă simt cu adevărat femeie, iubită, admirată și foarte respectată”, explicat Gabriela.
„Premiu pentru puterea de a ajunge să trăiesc frumos și sănătos”
Suceveanca a participat, după ce pierduse cele aproape 70 de kilograme în plus, la un concurs organizat de Clinica Hyperion din Galați, și emisiunea „Răi da Buni” de pe Antena 2, unde a câștigat premiul cel mare, constând într-o remodelare corporală totală. „Doctorul Călin Doboș mi-a spus că acest premiu încununează toate eforturile și puterea mea pentru a ajunge să trăiesc frumos și sănătos. Viața mea de acum este nesperat de frumoasă, iar viitorul îl văd luminos, chiar dacă am o vârstă. Niciodată nu este prea târziu!
Pentru femei, aș avea un sfat. Există un moment în care trebuie să spunem gata, să ne evaluăm și să vedem ce se poate face pentru a ne salva din gheara nemiloasă a obezității. Aceasta nu este doar o boală periculoasa, ci și foarte parșivă. Vă distruge sănătatea, viața până la urmă”, a concluzionat suceveanca.