Un tânăr din Gura Humorului a fost trimis în judecată pentru comiterea infracțiunilor de ucidere din culpă și conducerea unui autovehicul cu o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge, după ce a provocat un groaznic accident rutier, în iunie 2014, în urma căruia prietenul cu care era în mașină a decedat.
Florin Ioniceanu, tânărul trimis în judecată, avea 23 de ani la data accidentului iar ancheta din acest caz, coordonată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Gura Humorului, a fost una complicată, în condițiile în care inculpatul a susținut că nu el s-a aflat la volan, ci tânărul care a murit, Ionuț Cojocaru, în vârstă de 25 de ani.
Ancheta a fost îngreunată de faptul că cei doi tineri au schimbat locurile de mai multe ori, detalii care au fost studiate în baza mai multor imagini video, surprinse de camere video ale Primăriei Gura Humorului și de la benzinării. Practic, cei doi tineri au făcut ture cu mașina prin Gura Humorului și localitățile limitrofe, deși ambii erau băuți.
Violența accidentului: Autoturismul în care se aflau cei doi tineri, distrus în proporție de 99%
Accidentul s-a petrecut în dimineața zilei de 8 iunie 2014, puțin după ora 4.00. Cei doi tineri se plimbau cu un autoturism Ford Mondeo, înmatriculat în Marea Britanie, cu volan pe partea dreaptă. Tragedia s-a petrecut imediat după podul de peste râul Moldova, la intrarea în Gura Humorului dinspre Frasin. Autoturismul Ford venea pe principala arteră de circulație, DN 17, dinspre Frasin. De pe strada secundară Mihail Kogălniceanu (varianta ocolitoare a orașului) a ieșit un camion Volvo, condus de Vasile Cătălin Gemănar, care a virat la stânga, spre Frasin. Autoturismul Ford a acroșat partea din spate a remorcii, moment în care șoferul a pierdut controlul asupra volanului. A urmat un adevărat dezastru. Autoturismul Ford Mondeo a pătruns pe trotuar, a doborât un stâlp de iluminat public stradal și un stâlp de susținere a unor indicatoare rutiere, a acroșat apoi o altă mașină, după care s-a izbit violent de un parapet și s-a răsturnat pe cupolă. Mașina s-a deplasat într-o mișcare de rotație permanentă pe o distanță de circa 20-25 de metri. Pentru a vă face o imagine despre cât de violent a fost impactul, raportul de inspecție tehnică a reliefat că mașina a fost distrusă în proporție de 99%.
Ionuț Cojocaru a fost scos decedat din mașină, în timp ce Ioniceanu era în viață, fiind dus la spital. Supraviețuitorul accidentului a avut nevoie de 60 de zile de îngrijiri medicale pentru a-și reveni.
Viteza de trei ori mai mare decât cea legală a dat peste cap orice logică de trafic
Din start, violența impactului a arătat că autoturismul era condus cu viteză excesivă. Șoferul autotrenului a relatat că a văzut o mașină care venea dinspre Frasin, însă aceasta era foarte departe. Măsurătorile efectuate ulterior, dar și imaginile video au demonstrat că șoferul autocamionului nu poate fi acuzat sub nici o formă că nu a acordat prioritate.
Din expertizele efectuate a rezultat că autoturismul condus de inculpatul Florin Ioniceanu rula cu viteza de aproximativ 158 de kilometri la oră în momentele premergătoare impactului. După ce a acroșat numeroase obstacole, după cum am arătat mai sus, autovehiculul avea 100 de km/h în momentul în care s-a zdrobit de un stâlp de susținere a unui panou publicitar. La o asemenea viteză, consecințele tragice nu sunt de mirare, ba chiar se poate spune că Ioniceanu a avut mare noroc că a scăpat cu viață.
Expertul care a analizat cauza a arătat că șoferul autocamionului nu putea anticipa viteza excesivă cu care rula autoturismul. Din măsurători a reieșit că, în momentul în care șoferul vehiculului greu a pătruns pe drumul cu prioritate, autoturismul în care se aflau cei doi tineri era la distanța de 440 de metri. Așadar, autoturismul a „zburat” pur și simplu spre intersecție.
În aceste condiții, procurorii au stabilit că vina îi aparține exclusiv tânărului șofer:
“Numitul Gemănar Vasile Cătălin nu putea anticipa viteza de 158,50 km/h cu care se deplasa autoturismul inculpatului, în condițiile în care limita de viteză prevăzută pentru acest sector de drum este de 50 de km/h”.
De precizat că Florin Ioniceanu, tânărul despre care s-a stabilit că se afla la volan, avea o alcoolemie de 0,95 g/l alcool în sânge. Dacă viteza a fost cauza determinantă a accidentului, alcoolemia a fost cauza favorizantă, au stabilit anchetatorii.
Cum s-a stabilit cert cine s-a aflat la volan
Un alt detaliu pe care anchetatorii de la Biroul Rutier al Poliției orașului Gura Humorului au trebuit să-l stabilească cert a fost legat de cine s-a aflat la volan. S-a stabilit astfel că, în intervalul orar 3.20-4.00, mașina a fost condusă de Ionuț Cojocaru, tânărul care murit. Imagini video dintr-o benzinărie, la 4.05, au arătat că cei doi tineri au făcut schimb, Ioniceanu urcându-se în locul din dreapta, deci la volanul mașinii înmatriculate în Marea Britanie. Faptul că acesta s-a aflat la volan este demonstrat și de alte mijloace de probă. Este vorba de un papuc găsit sub scaunului șoferului, dar și de leziunile tânărului decedat, care a suferit o rană la piept de la o tablă care nu putea proveni decât din partea stângă a mașinii avariate.
Inculpatul conducea cu viteză mult mai mare decât tânărul care a murit
După ce au studiat imaginile video, anchetatorii au mai tras o concluzie importantă, legată de modul diferit în care au condus cei doi tineri:
“În perioada de timp în care autoturismul a fost condus de victima Cojocaru Ionuț, viteza de deplasare a acestuia pe străzile orașului a fost una redusă, ulterior, după ce la volan s-a urcat inculpatul Ioniceanu, viteza de deplasare a autoturismului a crescut simțitor, așa cum se poate observa din imaginile surprinse de camerele de supraveghere video aflate în administrarea Primăriei orașului Gura Humorului”, se arată în rechizitoriul de trimitere în judecată al Parchetului de pe lângă Judecătoria Gura Humorului.
Procurorii au mai arătat că pe parcursul anchetei inculpatul a avut un comportament și o atitudine de negare permanentă a implicării sale, de fiecare dată prelevându-se de dreptul său procesual de a nu da declarații.