Numărul înșelăciunilor în mediul online a crescut în mod îngrijorător. A simțit asta, pe propriul buzunar, și un sucevean. Acesta a observat pe aplicația OLX un anunț prin care o persoană vindea un iPhone 13 la prețul de 980 de lei. A sunat la numărul afișat, iar vânzătorul i-a spus că îi va face o reducere de 80 de lei. Discuția a avut loc pe 13 mai, iar patru zile mai târziu, clientul a mers la sediul Poștei Române, din cartierul Burdujeni, unde după a plătit suma de 900 de lei, a luat coletul și a plecat acasă. La domiciliu, a deschis pachetul, ocazie cu care a constatat că în locul unui telefon a primit o cărămidă. A intrat din nou pe OLX, ocazie cu care a observat că vânzătorul avea contul suspendat. Suceveanul a făcut plângere la Poliție, iar oamenii legii au deschis un dosar penal pentru comiterea infracțiunii de „înșelăciune”.
Polițiștii spun că există modalități pentru a afla dacă link-ul trimis de așa – zișii cumpărători este un fals.
”Deși pagina web la care ne direcționează link-ul folosește identitatea vizuală a brandului OLX, în realitate dacă analizăm denumirea domeniului din link putem observa că nu ne mai aflăm pe pagina oficială. Ex: https://www.olx.ro/– este linkul corect, NU – https://olx.ro.payment-me.online/. Așadar, mare atenție la micile detalii!
Dar, dacă totuși, ați căzut într-o astfel de capcană, încă nu este totul pierdut. Primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să contactați banca pentru a bloca card-ul și eventualele tranzacții ilicite din cont. Ulterior, dacă ați suferit pagube materiale, depuneți o plângere la cea mai apropiată unitate de poliție.
Polițiștii vă îndeamnă să mai rețineți câteva aspecte: pe OLX nu se fac plăți online pentru produsele vândute sau cumpărate; singura situație în care OLX cere introducerea datelor card-ului este cel în care se cumpără serviciile OLX de publicare sau promovare a anunțurilor; nu dați nimănui, persoană fizică sau juridică, datele cardului bancar – evitați orice plată în avans, indiferent de pretext; nu acceptați să mutați discuțiile pe Whatsapp sau pe altă rețea de comunicare și păstrați discuțiile pe chat-ul OLX, pentru a putea fi ulterior ajutat în caz de fraudă; verificați înainte de a da click linkul, în special dacă e primit prin Whatsapp sau orice altă mesagerie decât cea oficială OLX; nu introduceți datele card-ului online.
Și nu uitați: atunci când vindeți produse prin OLX puteți primi contravaloarea acestora doar prin firma de curierat, după ce cumpărătorul a intrat în posesia obiectului”, este mesajul transmis de IPJ Suceava.