Cea de-a patra lună de arest preventiv se apropie cu pași repezi pentru procurorul Dumitru Dîmbu, judecătorul Bogdan Bărbuță și afaceristul Constantin Babiuc. Curtea de Apel București a admis marți noapte propunerea procurorilor Direcției Naționale Anticorupție de prelungire cu 30 de zile a mandatelor de arestare emise în luna iunie pentru cei trei. Ce-i drept, decizia nu este definitivă și poate fi contestată la Înalta Curte de Casație și Justiție, dar după arestarea lui Aurel Olărean, primarul din Rădăuți, în același dosar pentru că a încercat să-și acopere faptele cu iz penal, este greu de crezut că lui Dîmbu, Bărbuță și Babiuc li se va permite să părăsească arestul pentru o măsură mai puțin restrictivă.
Între timp, ancheta se derulează intens, iar audierile la București continuă pe bandă rulantă. Printre cei care au dat cu subsemnatul, se pare că în calitate de martori, se numără actualul secretar al Primăriei Rădăuți, Gheorghe Șcheul, grefierul-șef al Judecătoriei Rădăuți, Sorin Rezuș, contabila-șefă a Primăriei Rădăuți, Mihaela Cosovan, dar și comisarul-șef Vasile Gabor, șeful Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județelui Suceava. Lista celor audiați mai cuprinde și alți angajați din Primăria Rădăuți, iar datele adunate îl vor ajuta pe procurorul de caz să ceară respingerea contestației lui Aurel Olărean vizavi de măsura de arestare preventivă luată vineri seară de Curtea de Apel București.
Olărean a urmărit permanent să fie exonerat de răspunderea penală
În acest moment, toți cei patru arestați din dosar, Dumitru Dîmbu, Bogdan Bărbuță, Constantin Babiuc și Aurel Olărean, sunt cu ochii pe ceea ce se va întâmpla la Înalta Curte de Casație și Justiție. Instanța supremă va judeca zilele următoare contestațiile celor patru, prima dintre ele urmând a fi, cel mai probabil, cea depusă de edilul din Rădăuți.
Din propunerea de arestare preventivă formulată de procurorii DNA, rezultă că din 23 iunie 2014, de când i s-a adus la cunoștință că este învinuit de comiterea infracțiunii de complicitate la șantaj, „inculpatul Aurel Olărean a urmărit permanent să fie exonerat de răspunderea penală, în ceea ce privește contractul de asistență juridică încheiat cu avocata Marinela Prodan”.
În opinia anchetatorilor, primarul din Rădăuți trebuie să fie privat de libertate, deoarece „a dat dovadă de apetență infracțională, persistând în comiterea unor infracțiuni asimilate celor de corupție chiar și după ce a fost audiat în cadrul unui proces penal aflat în curs de soluționare și i s-a adus la cunoștință calitatea de suspect”.
Arestul la domiciliu, interzis pentru Dîmbu și Bărbuță
Tot marți s-a judecat la Înalta Curte de Casație și Justiție contestația depusă de Dumitru Dîmbu față de soluția Curții de Apel București prin care s-a respins solicitarea schimbării măsurii arestului preventiv cu arestul la domiciliu. Și magistrații instanței supreme au dat același verdict, considerând că procurorul suspendat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava trebuie să rămână în continuare după gratii. O soluție similară s-a luat zilele trecute și în cazul lui Bogdan Bărbuță, care ceruse, de asemenea, arest la domiciliu.
Cele 69 de hotărâri judecătorești cu bucluc
Scenariul conturat de procurorii DNA cuprinde o serie întreagă de acuzații, „personajele principale” fiind judecătorul Bărbuță și omul de afaceri Constantin Babiuc, patronul firmei Nikodemus.
Primul i-ar fi făcut cadou afaceristului, în 2005, prin 69 de hotărâri judecătorești ilegale, aproape 42 de hectare de teren în zona Rădăuți, pe care Babiuc le-a vândut apoi cu aproape 1.000.000 de euro unei companii austriece.
În 2006, după aceeași rețetă, Bărbuță îl împroprietărește pe Babiuc (printr-un intermediar) cu o clădire în Piața Unirii din Rădăuți, spațiul respectiv fiind acum mărul discordiei cu omul de afaceri Arcadie Plămadă.
Un sejur de lux la Mamaia, prețul tergiversării unui dosar
De fapt, Arcadie Plămadă câștigase în instanță, în 2008, la Curtea Supremă, dreptul de proprietate asupra aceluiași imobil pe care îl primise cadou, în 2006, patronul de la Nikodemus de la judecătorul Bărbuță.
Pentru a-i închide gura lui Plămadă, ale cărui acțiuni riscau să scoată la iveală ilegalitățile lui Bărbuță și ale lui Babiuc, acesta din urmă, arată procurorii anticorupție, a pus la cale un șantaj, folosindu-se de primarul municipiului Rădăuți, Aurel Olărean, de concubina judecătorului Bărbuță, judecătoarea Daniela Prandea (aflată sub măsura controlului judiciar) și, nu în cele din urmă, cu complicitatea procurorului-șef Dumitru Dîmbu.
Practic, Olărean a introdus în instanță o acțiune prin care cerea radierea din Cartea Funciară a dreptului de proprietate aparținând lui Arcadie Plămadă asupra imobilului în cauză, iar judecătoarea Prandea ar fi tergiversat dosarul în instanță, din martie 2011 până în iunie 2014, urmând să primească pentru serviciile ei un sejur de lux la Mamaia. Primarul municipiului Rădăuți ar fi angajat pentru acest proces un avocat, Marinela Prodan, cu un onorariu de 65.000 de euro, iar dacă Plămadă ar fi pierdut procesul ar fi trebuit să achite din propriul buzunar mare parte din acest onorariu, lucru considerat de anchetatorii de la București încă un element de presiune asupra afaceristului.
Primarul Aurel Olărean, arestat și el acum câteva zile
Angajarea acestui avocat avea să-i fie fatală și primarului Aurel Olărean, care în cursul lunii august a încercat să șteargă ilegalitățile comise în acordarea contractului cu Marinela Prodan. Practic, Olărean l-a șantajat pe consilierul local Traian Andronachi, cerându-i să voteze favorabil o hotărâre de Consiliu Local privind modificarea contractului încheiat cu avocata Marinela Prodan. Pentru a-l determina pe Andronachi să facă acest lucru, edilul din Rădăuți i-a spus că în caz contrar îi va destitui soția din funcția de bibliotecar-șef.
Ceea ce nu știa primarul Olărean era faptul că a fost înregistrat, iar în baza acestor noi probe, procurorii DNA l-au reținut pe șeful municipalității rădăuțene, iar vineri, Curtea de Apel București a emis un mandat de arestare pentru 30 de zile pentru infracțiunea de șantaj.
Nici o schimbare
A patra lună de arest preventiv pentru procurorul Dîmbu, judecătorul Bărbuță și afaceristul Babiuc
