Printr-un comunicat cu genericul „Adio, George Timu…”, președintele Sindicatului Linii L6 CFR Vatra Dornei, Paul Brașcanu, ne aduce la cunoștință faptul că, în ziua de armindeni (1 mai) a.c., a plecat pe drumul fără de întoarcere publicistul și scriitorul George Timu, care și-a dedicat cu precădere scrierile sale feroviarilor din arealul bucovinean.
„A iubit tot ce-i frumos, a iubit aceste locuri cu oameni minunați și fapte pe măsura caracterului lor”
George Timu (15 august 1936, Câmpulung Moldovenesc – 1 mai 2014, Vatra Dornei) fost salariat al Căilor Ferate Române (CFR) cu ștate vechi în această branșă, inclusiv în cea a gazetarilor feroviari (colaborator la ziarele „Dobrogea Nouă” și „Lupta CFR”), dar care se afla de o bună bucată de vreme în „vacanța mare” (așa cum spunea el după ieșirea la pensie), a debutat ca publicist în anul 1960, la ziarul „Zori Noi”, iar ca autor de carte în 2008, cu volumul „Cu bloc-notesul printre bucovineni”.
„A fost – așa cum îl prezintă colegii lui sindicaliști – întâi de toate un om care a iubit viața, chiar dacă ea l-a încercat din greu. A iubit tot ce-i frumos, a iubit aceste locuri cu oameni minunați și fapte pe măsura caracterului lor. În notele sale a vrut și a reușit să redea o frântură din viața ținutului câmpulungean și a Dornelor, în care eroii sunt fără excepție oameni simpli, de omenie, legați de locurile natale, isteți, harnici, întreprinzători, modești, altruiști, săritori la nevoie până la sacrificiul de sine”.
Cărții de debut i s-au adăugat volumele „Nostalgii Feroviare” (2008 – prefațată de ing. Aurel Dumitrescu, fost reprezentant în cadrul C.A.E.R. din partea Căilor Ferate Române în perioada 1984 – 1989, ministru al Căilor Ferate în perioada 1989 – 2005, cu un „Cuvânt introductiv” semnat de prof. univ. dr. Mihai Iacobescu), „Consonanțele Destinului” (2009), „Haizerii din Țara de Sus” (2009 – prefațată de ing. Gabriel Mărgineanu, fost director tehnic al Regionalei CFR Iași).
„Viața vine și se duce asemenea acelor unui ceasornic…”
George Timu, care a fost membru al Asociației Scriitorilor și Artiștilor din Țara Dornelor – Vatra Dornei (2009), al Societății Scriitorilor Bucovineni (2009) și al Ligii Scriitorilor din România – Filiala Iași (2010) a primit în semn de apreciere și recunoștință pentru activitatea sa publicistică și literară o serie de distincții și premii conferite de ziarele „Lupta CFR”, „Zori Noi”, „Dobrogea Nouă”, precum și de Societatea Culturală „Ștefan cel Mare” – Bucovina și Fundația Culturală a Bucovinei.
„Dacă viața vine și se duce asemenea acelor unui ceasornic – scrie George Timu în postfața unei cărți care a rămas pe masa de lucru, „La drum cu «mașina timpului» printre feroviarii Țării de Sus” – să fim conștienți de faptul că nimeni nu moștenește Pământul. Poate de aceea ceasul a devenit o parte din preocupările mele, încă din copilărie și îi voi dedica toată atenția până la sfârșitul zilelor (…când îmi va sta și mie ceasul…)”.
„Ceasul” lui George Timu s-a oprit cu câteva zile în urmă. Dumnezeu să-l odihnească în pace!