Un bărbat în vârstă de 27 de ani din Moldova Sulița a ajuns în stare gravă la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, fiind diagnosticat cu botulism. Asta după ce a mâncat o bucată de tobă de porc, deși aceasta avea un gust neplăcut. În prezent și ceilalți membri ai familiei sunt sub supravegherea medicului de familie. Starea bărbatului, care a fost transportat la un spital din Iași, este critică, medicii ținându-l sub strictă observație.
Bărbatul, împreună cu familia sa, a mâncat în cursul zilei de 13 decembrie o bucată de tobă de porc, preparată la ei în gospodărie. Avea un gust ciudat, astfel încât ceilalți membri ai familie, printre care și copilul acestora, au refuzat să mai mănânce, însă bărbatul de 27 de ani a consumat o cantitate destul de mare din preparatul din carne.
Încă din cursul nopții și a doua zi i-a fost rău, prezentând simptomele specifice unei viroze, cu grețuri, vărsături și febră, motiv pentru care pe data de 14 decembrie a mers pe picioarele sale la Spitalul Municipal Câmpulung Moldovenesc. În timp ce i se recoltau probe, bărbatul a intrat în comă, iar medicii câmpulungeni au luat decizia de a-l trimite de urgență la Iași, unde a fost internat la terapie intensivă, la Spitalul de Boli Infecțioase.
Probele prelevate de la bolnav au fost trimise la Institutul Cantacuzino de la București, iar luni a fost confirmat diagnosticul de botulism.
Purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Suceava, Adrian Popescu, a declarat: “La această boală simptomele încep într-o perioadă de 12 – 36 de ore, deci destul de rapid. În acest caz au debutat rapid și se manifestau ca la o viroză, iar starea lui s-a degradat foarte rapid, intrând în comă, și din acest motiv a fost trimis la Iași. În continuare starea sa este gravă”.
Rudele bărbatului de 27 de ani sunt în prezent monitorizate îndeaproape de către medicul lor de familie, până acum nemanifestându-se vreun simptom al bolii.
Ce spun medicii despre această boală
Cazurile de botulism sunt destul de rare, însă „gravitatea bolii este evidențiată și prin letalitatea care poate ajunge până la 30% din cazurile de îmbolnăvire”, a declarat Adrian Popescu. Din acest motiv, cei de la Direcția de Sănătate Publică Suceava trag un semnal de alarmă cu privire la riscurile existente când vine vorba de botulism. Purtătorul de cuvânt al DSP a mai declarat: „Chiar dacă botulismul este o boală neuroparalitică determinată neurotoxic, produsă de Clostridium botulinum, rară ca frecvență, amintim populației, în preajma sărbătorilor de iarnă, să acorde o atenție deosebită modului de pregătire și păstrare a alimentelor. Microflora prezentă în mod obișnuit, multiplicându-se, alterează proprietățile organoleptice, ceea ce scoate din uz produsele alimentare”.
Ca măsuri de prevenire, medicii recomandă fierberea repetată pentru sterilizare a conservelor preparate în gospodărie și să nu se consume conservele leguminoase și murăturile cu straturi groase de mucegai. De asemenea, este indicat să nu se mănânce conținutul conservelor bombate și mirositoare și să se excludă mierea de albine din alimentația copiilor de până la 1 an.
Paul CIURARI