Institutul de învățământ, cercetare și consultanță în turism “IPI Bucovina” a anunțat că a inaugurat la finalul acestei săptămâni, la Șaru Dornei, Clubul de turism durabil “Carpați”, o secție a sa specializată exclusiv pe promovarea tendinței ecologice în practicile turistice din structurile de cazare.
Potrivit directorului Ioan Ițco, în club s-au înscris deocamdată 17 pensiuni din zona Dornelor, dar se dorește extinderea activității, în timp, spre orice agent economic doritor din Carpați.
Directorul Ițco a mai precizat că nu se plătesc taxe de înscriere, ci membrii clubului trebuie să fie deținători ai unui atestat care dovedește că practică turismul ecologic sau arta culinară ecologică tradițională. Cei ce nu au un astfel de atestat îl pot obține în urma unor cursuri organizate periodic tot de IPI Bucovina.
“Clubul urmărește să încurajeze proprietarii de pensiuni să folosească bucătăria tradițională ecologică, ingrediente naturale, să ofere turiștilor distracții în natură, plimbări tradiționale cu caii, mai puțin chestiuni motorizate, să le ofere băi cu plante medicinale și alte beneficii ale unei vieți sănătoase, despre care omul nostru de la munte știe multe și poate împărtăși turistului. Noi le oferim consultanță și promovare celor care doresc să ofere astfel de servicii de bună calitate și oamenii sunt interesați. Avantajele nete le vor resimți însă nu doar proprietarii de pensiuni care se specializează în așa ceva și cărora cu siguranță le va crește numărul de clienți fideli, ci și turiștii, care vor beneficia astfel de autenticul din tradiția și natura munților noștri și nu de improvizații la modă. Consider că efectele pozitive ale demersului nostru se vor vedea încă din acest an”, ne-a spus prof. Ioan Ițco.