Afacerile cu automate de cafea au cunoscut o dezvoltare fulminantă în județul Suceava fără ca autoritățile statului să se preocupe prea mult de calitatea produsului oferit. Din toamna anului trecut, Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava a făcut un prim pas important, de identificare și de notificare a agenților economici din domeniu. Primele date comunicate de societățile de profil arată că în județ ar fi în jur de 7.000 de automate de cafea, o cifră extraordinar de mare din punctul nostru de vedere.
Pe piața din Suceava ar fi în jur de cinci jucători mai importanți, din care unul este de departe cel mai mare: Daily Group SRL. Aceste societăți au fost înștiințate în scris că trebuie să-și înregistreze sanitar-veterinar automatele de cafea. Această înregistrare trebuie să fie însoțită, firesc, de norme de igienă respectate. Este vorba în principal de igiena aparatelor și de sursa și calitatea apei, care trebuie să fie conformă fizico-chimic și microbiologic.
Procedura de autorizare sanitar-veterinară a automatelor de cafea
Doctorul Dănuț Corneanu, directorul executiv al DSVSA Suceava, a declarat că s-a început procedura de autorizare sanitar-veterinară a acestor aparate. Această procedură va continua pe parcursul acestui an, cu operatorii care dețin un număr mai mare de aparate. Având în vedere de cât de multe aparate este vorba, este evident că procedura de autorizare va fi una complexă și de durată.
Cel mai important este că în urma acestei proceduri va exista o evidență clară a aparatelor. În acest fel, autoritatea sanitar-veterinară va putea face controale aleatorii la automatele de cafea, cu privire la respectarea normelor de igienă. De asemenea, va putea răspunde mult mai prompt la sesizări de la persoane nemulțumite de calitatea cafelei.
Multe dintre automatele de cafea de acum nu vor mai putea funcționa dacă se pune în practică ce spune președintele ANPC
Automatele de cafea vor fi vizate de un control la nivel național, a anunțat și Autoritatea Națională de Protecție a Consumatorilor (ANPC).
„În prezent, avem o acțiune de control care va începe la nivel național și care se referă la automatele de cafea. Acestea, în momentul de față, în urma specificațiilor tehnice transmise de către producător, reiese că nu au dreptul să funcționeze outdoor, ci numai indoor”, este una din declarațiile șoc ale președintelui ANPC, Marius Pîrvu.
El a mai declarat că aceste automate nu au voie sa funcționeze decât dacă sunt branșate la o rețea de apă. Numai dacă aceste două reguli de mai sus s-ar pune în practică marea majoritate a automatelor de cafea ar trebui să dispară sau să fie mutate.
Președintele ANPC a mai făcut o declarație șoc. El a spus că sunt date că în unele cazuri nu se poate vorbi de cafea cu lapte, ci de cafea cu albitor de rufe. Deocamdată a fost vorba doar de declarații, fără precizări concrete, însă probabil că șeful ANPC are date destul de concrete dacă a făcut aceste afirmații.
Până acum, aceste automate funcționau doar în baza unei autorizații emise de primărie.
ANPC urmează a transmite în teritoriu, la comisariatele județene de protecție a consumatorului, tematica cu privire la cum se vor desfășura controalele din teren.
O afacere care a înflorit în toată România
Cert este că problema automatelor de cafea nu a fost luată în serios până acum de autoritățile de control, însă se pare că din 2019 lucrurile se vor schimba. Cifrele cu privire la numărul de automate din județul Suceava spun totul despre dimensiunea acestei afaceri. La nivelul întregii țări se estimează că ar fi în jur de 100.000 de aparate. Evident că aceste automate nu s-ar fi înmulțit atât de mult dacă nu ar fi fost căutate de consumatori și automat profitabile pentru firmele care le dețin.
Sigur că o astfel de afacere nu poate și nu trebuie interzisă, însă cert este că aceste automate trebuie să respecte o serie de norme de igienă în primul rând. Apoi, o altă tematică ar trebuie să fie legată de ce conțin aceste cafele. Inclusiv Monitorul de Suceava a relatat cazuri punctuale de automate de cafea în stare deplorabilă, care ofereau cafea cu impurități ori cu gust sau miros greu.
Există numeroase studii care avertizează că produsele de cafea de acest gen sunt dăunătoare, în timp, sănătății. Amestecul lichid e format mai mult din chimicale, decât din boabe de cafea măcinate. Organismul nu este pregătit să digere avalanșa de chimicale și face eforturi în acest sens. În timp, aceste chimicale afectează pe rând ficatul, rinichii și imunitatea, avertizează medicii.
Problema nu trebuie generalizată, însă în lipsa unui control al vreunei autorități nici nu putem avea vreo garanție privind calitatea produsului.