Poliția din Poiana Stampei a deschis dosar penal familiei Elena și Cornel Țăran pentru infracțiunea de împiedicare a accesului copiilor la învățământul obligatoriu general. Din anul 1999, această familie a refuzat școlarizarea celor 12 copii, din motive religioase. Astăzi, doar patru dintre ei, cu vârste între 13 și 17 ani, mai sunt de vârstă școlară, dar părinții refuză în continuare să-i lase la ore. Directorul Direcției pentru Protecția Copilului Suceava, Dan Ionuț Adomniței, ne-a declarat, ieri, că ancheta socială desfășurată de serviciul de specialitate din cadrul Primăriei Poiana Stampei s-a derulat foarte greu deoarece, în ciuda demersurilor autorităților, părinții își păstrează punctul de vedere asupra educației copiilor. De asemenea, familia a refuzat categoric să prezinte măcar documentele de identitate. Potrivit anchetei sociale, familia Țăran nu a acceptat niciodată alocațiile de stat pentru copii, ajutoare sociale sau subvenții pentru teren și animale. Motivul este că „acești bani sunt nemunciți și vin de la diavol”. Soții Țăran au aproape trei hectare de teren arabil și fânețe, o casă cu două camere în care locuiesc copiii și o anexă cu o cameră, în care stau părinții. Mai au două vaci, trei cai și 16 păsări. Locuința are energie electrică și apă curentă, din rețeaua proprie. Veniturile familiei sunt cele obținute în gospodăria proprie și din munci ocazionale prestate de copiii majori. Minorii își ajută și ei părinții la muncile ușoare din gospodărie, „fără a fi exploatați din acest punct de vedere”, se arată în ancheta socială.
Sănătatea familiei, lăsată la grija Domnului
Din toată familia, doar o singură persoană este înscrisă la un medic de familie, unul dintre copiii majori, care este în evidență cu sindrom depresiv. Starea lor de sănătate este aparent bună, deși asupra unuia dintre membrii familiei planează suspiciunea că ar suferi în continuare de o afecțiune hepatică diagnosticată în urmă cu mai mulți ani. Comisia de anchetă socială consemnează însă că acesta refuză consultația și tratamentul, iar Elena Țăran a afirmat că „a fost vindecat de Domnul Iisus”. „(Părinții) au considerat că școala nu îi poate educa mai bine decât o pot face ei. Doamna Țăran Elena a fost mereu «purtătoarea de cuvânt» a familiei și a susținut că ea poate să-și educe familia și fără ajutorul autorităților și a împiedicat cu vehemență școlarizarea copiilor”, arată ancheta. Singurul ajutor acceptat este cel oferit de „frații penticostali”, deși cu excepția uneia dintre fiice nimeni din familie nu frecventează acest cult și nici nu se află în evidențele sale.
„Copiii familiei nu sunt neglijați, au o alimentație oferită din gospodărie cu produse naturale, în limita posibilităților, nu suferă de afecțiuni cronice care să necesite tratamente de specialitate, au un comportament civilizat în societate, nu au fost agresați fizic sau sexual, relaționează bine cu comunitatea, în general, și nu sunt cunoscuți cu abateri de la normele de conduită, dând dovadă întotdeauna de bun-simț”, se mai arată în referatul întocmit de comisia de anchetă socială. Precizarea referitoare la absența afecțiunilor cronice este însă dificil de înțeles, în condițiile în care aceeași comisie a menționat că membrii familiei, cu o singură excepție, nu sunt în evidența unui medic, iar starea lor de sănătate este lăsată exclusiv pe mâna Domnului.
Directorul Adomniței a mai menționat că a solicitat, marți, Inspectoratului Școlar Județean să găsească o soluție de școlarizare a copiilor, eventual prin programul „A doua șansă”, operațional din luna martie.