Direcția Sanitar Veterinară Suceava a închis focarul de pestă porcină africană care fusese declarat la Sf. Ilie – Șcheia, astfel că în județ nu mai este nici un focar activ.
Anterior, au fost închise alte două focare de pestă porcină africană, unul în comuna Râșca și unul la Poiana Stampei.
Directorul Direcției Sanitar Veterinare Suceava, doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, a arătat că în urma inventarierii efectivelor de porci nu au mai fost descoperite și alte cazuri de boală, astfel că se poate spune că a fost un caz izolat în gospodăria din Sf. Ilie.
Un crescător din satul Sf. Ilie, comuna Șcheia, anunțase în luna noiembrie medicul veterinar din comuna Șcheia cu privire la faptul că a sacrificat o scroafă care fătase în urmă cu câteva zile doi purcei neviabli. Crescătorul a solicitat examen trichineloscopic pentru a verifica dacă poate consuma carnea.
Medicul veterinar, având suspiciunea evoluției pestei porcine africane (având în vedere că scroafa dăduse semne de boală), a recoltat probe pentru examen de laborator. Din păcate, s-a confirmat că pesta porcină africană a provocat decesul.
În noile condiții, cu toate focarele închise, nu există nici un fel de restricții la sacrificarea porcului în gospodării și la consumul cărnii, a subliniat doctorul Voloșeniuc.
Evident, pentru siguranța lor, crescătorii trebuie să solicite un examenul de trichină. Recent, a fost confirmată trichineloza la un mistreț de la Sucevița.
Toate datele arată așadar că parazitul trichinei și virusul pestei porcine continuă să circule. De altfel, în cazul pestei, sunt multiple focare în județele vecine.
Crescătorii nu riscă amenzi dacă au un animal bolnav, din contră, pot fi despăgubiți dacă acesta era înregistrat sanitar-veterinar.
În caz de apariție a unor simptome de boală, cel mai înțelept este să fie anunțat imediat un medic veterinar.
Primul simptom important al pestei porcine africane este că porcul nu mai are poftă de mâncare și nici de băut apă. Prima reacție a crescătorului trebuie să fie contactarea medicului veterinar.
Semnele mai severe apar în scurt timp: urechi învinețite, pete roșiatic-violete pe corp, secreții nazale și oculare de culoare roșie și uneori se instalează diaree hemoragică. Decesul survine de regulă în șapte zile de la primele simptome.
Ca măsuri de precauție, trebuie evitat pe cât posibil contactul porcului cu exteriorul și trebuie realizată dezinfectarea la intrarea în adăpostul animalului.





