Sfecla roșie, fie că este consumată în oțet, proaspătă sau coaptă, este considerată de nutriționiști un adevărat superaliment, care crește performanțele sportive și combate hipertensiunea. Datorită acestei reputații, vânzările de sfeclă roșie din Marea Britanie au crescut cu 20% în ultimii ani.
Sfecla roșie este o sursă ideală de fier și acid folic. Aceasta mai conține azotați, care se transformă în oxid de azot în organism și reduc tensiunea arterială, dar și betalaină, magneziu și alți antioxidanți, care contribuie la prevenirea cancerului.
Mai multe cercetări publicate anul trecut au descoperit că nivelurile ridicate de azotați din sucul de sfeclă au determinat „îmbunătățiri moderate” ale performanțelor fizice, iar un studiu din 2010 a indicat faptul că sucul de sfeclă stimulează circulația sangvină în anumite regiuni ale creierului.
Sfecla roșie a apărut pe coastele Mării Mediterane și a fost consumată încă din Antichitate, fiind extrem de apreciată pentru proprietățile sale medicinale și cicatrizante. Încă din vechime a fost folosită pentru tratarea unor afecțiuni precum febră, constipație și probleme ale pielii.
De asemenea, betalaina – pigmentul roșu din sfeclă – este folosită în prezent ca un colorant alimentar, utilizat ca ingredient în pizza congelată, pastă de tomate și înghețată.
Teodora Nicolau
Surse: Mediafax, Daily Mail