Portughezul Gonçalo Araujo Regado, elevul „adoptat” de Colegiul Național „Ștefan cel mare” Suceava încă de la vârsta de 9 ani, când a venit pentru prima dată în Suceava, este gata să părăsească România. Nu se va întoarce în Coimbra, Portugalia, orașul în care s-a născut, ci se va îndrepta către una dintre cele mai prestigioase universități ale lumii, fie din Statele Unite ale Americii, fie din Anglia.
Elev în clasa a XII-a, Gonçalo, acum în vârstă de 16 ani, a aplicat la 11 dintre cele mai bine cotate centre universitare din lume, șapte din SUA și patru din Marea Britanie – Massachusetts Institute of Technology (MIT), Harvard, Yale, Standford (California), Princeton (New Jersey), Cornell (New York), California Institute of Technology (Caltech), respectiv Cambridge, Imperial College London, Manchester și Bristol.
Maraton de interviuri, aplicații, eseuri și scrisori trimise
De la trei dintre universitățile din Anglia deja a primit răspuns afirmativ – Cambridge, Manchester, Bristol, iar până în luna mai așteaptă și celelalte răspunsuri.
„Oscilez între Massachusetts Institute of Technology (MIT), considerată, în prezent, cea mai bună universitate din lume, și Cambridge, instituție clasată pe locul al doilea, potrivit QS World University Rankings. La cea de-a doua am fost admis, acum rămâne de văzut la MIT”, povestește Gonçalo.
Ștefanistul internațional ne-a mărturisit că ultimele luni au reprezentat pentru el un maraton de interviuri, aplicații, eseuri și scrisori trimise, toate parte din procesul de admitere la universitățile menționate.
A început încă din vara anului trecut, când a susținut nouă probe ale bacalaureatului american, examen cu un nivel de dificultate deosebit.
„Procesul de admitere din Anglia este aproximativ la fel la toate universitățile – examen de limba engleză, aplicație trimisă până în octombrie, scrisoare de intenție și interviu. De exemplu, la Cambridge am fost în decembrie și am susținut două interviuri, unul la fizică și matematică și unul de chimie”, povestește tânărul.
De cealaltă parte, Gonçalo ne-a povestit că procesul de admitere este mult mai complicat la universitățile din SUA – bacalaureat american, eseuri și testări, mai multe și mai dificile.
Vrea să studieze chimia pentru o carieră în cercetare
Indiferent de universitatea pe care o va alege, Gonçalo vrea să aprofundeze disciplina de care s-a „îndrăgostit” încă din clasa a VII-a, iar după finalizarea studiilor i-ar plăcea să îmbrățișeze o carieră în cercetare.
La finele anului 2013, Gonçalo și-a adjudecat medalia de bronz la Olimpiada Internațională de „Științe pentru juniori” din India, competiție în cadrul căreia a fost testat la trei discipline – fizică, chimie și biologie.
Totodată, sâmbătă, 21 februarie, portughezul va participa la Olimpiada Județeană de Chimie, obiectivul tânărului fiind calificarea la etapa internațională a concursului.
A venit la Suceava la 9 ani, iar de România auzise doar la orele de geografie
Născut în Coimbra, Portugalia, tânărul a venit la Suceava pe când avea 9 ani împreună cu familia sa, tatăl său obținând un loc de muncă la Siret. În Portugalia, Gonçalo a fost dat la școală la vârsta de 6 ani, iar clasele a III-a și a IV-a le-a făcut într-un singur an, la recomandarea învățătoarei din Portugalia. De România auzise doar la orele de geografie, iar despre Suceava nu știa nimic.
„Am ajuns în Suceava cu circa două luni înainte de începerea anului școlar. Nu cred că știam zece cuvinte în română”, povestește Gonçalo.
La primele teste predictive, din clasa a V-a, a obținut nota 1,25 la matematică și 5 la română.
„Nu știam ce este o fracție, nu știam ce înseamnă o ecuație, nu făcusem nimic din toate acestea la școală. Materia era mult diferită în Portugalia. Eram mult în urmă la toate disciplinele, dar mai ales la matematică”, spune tânărul.
În scurtă vreme a reușit să facă față cu succes cerințelor școlare, fiind unul dintre elevii cu care colegiul sucevean se mândrește.
Are doar medii de 10, cu excepția disciplinei Limba română, la care spune că nu a reușit să aibă media maximă.
„Dacă ar fi să-mi aleg eu școala pe care să o urmez la Suceava, aș alege tot «Ștefan cel Mare». Au fost niște ani grei, dar în care am fost foarte bine pregătit. Sunt sigur că dacă nu învățam la «Ștefan» nu reușeam să aplic cu brio la atât de multe universități”, conchide Gonçalo.