Contractele de prestări servicii rămân cea mai la îndemână metodă de aspirat banii publici, indiferent dacă este vorba despre câteva mii de euro sau de milioane. Contabila Primăriei Vulturești, Elena Păvăluc, o demonstrează prin aplicarea unei scheme simple și eficiente, prin care a sustras lejer din bugetul instituției o sumă echivalentă cu 4.000 de euro. Pentru asta a avut nevoie doar de un card, cu codul PIN, al unui angajat al primăriei. În cazul de față, acesta a fost Florin Onuțu, angajat ca electrician, cu contract de presări servicii.
Iată povestea, în varianta lui Florin Onuțu: în primele luni ale anului 2013, ca angajat al primăriei și-a primit salariul pe card. Apoi contabila i-a spus că va primi banii direct de la casierie, după care la un moment dat a fost informat că nu-și mai primește salariul deoarece primăria nu mai are bani: „La insistența mea, mi-a promis că-mi dă salariul din casierie, cu condiția să-i aduc cardul și codul PIN pentru ca în continuare să-mi vireze salariul pe card. Cardul a rămas la doamna contabilă și în cursul anului 2014, până la data de 4 septembrie 2014, când m-a sunat disperată că s-a blocat cardul meu în bancomat. M-a chemat la primărie și mi-a spus că trebuie să merg urgent la bancă pentru a rezolva problema cardului. Eu știam că expirase cardul, așa că m-a trimis la Fălticeni cu mașina, cu Lupu Alexandru, angajat al primăriei. Mi-a spus să rezolv cu cardul și să scot toți banii și să-i aduc ei la primărie, fără să știe nimeni”.
Onuțu: „Când am reparat eu, doamnă, în toată comuna iluminatul public, dacă primăria nu-mi dă bani nici de un bec?!”
Când a scos banii din cont, surpriză: în total 17.047 de lei. I-a cerut funcționarei de la bancă un extras de cont, a venit la primărie și i-a dat banii contabilei. Spune că a întrebat-o ce-i cu banii în cont și ea i-a răspuns că sunt sume pentru prestările de servicii făcute primăriei. N-a mai pus alte întrebări, însă în data de 22 octombrie, când a mers să vadă dacă au intrat în cont subvențiile pentru agricultură, a cerut un extras de cont și pentru luna august și a văzut că atunci fusese o altă depunere, de 10.000 de lei. De data asta s-a dus să se lămurească la primar, la Trezorerie și Parchet. A lăsat la primărie o reclamație scrisă și așteaptă rezultatul verificărilor pentru a ști ce are de făcut mai departe.
Cu Florin Onuțu și cu Elena Păvăluc ne-am întâlnit ieri, la primărie, în prezența secretarului Marian Crăciun.
„Când am reparat eu, doamnă, în toată comuna iluminatul public, dacă primăria nu-mi dă bani nici de un bec?!”, a întrebat-o pe contabilă Florin Onuțu. „Dacă nu era cardul expirat, nici în ziua de azi nu știam că am avut atâția bani în cont. Normal că n-am putut să iau nici ajutor de încălzire, dacă aveam bani. Plățile la asigurările de sănătate nu-s făcute, ajutor de șomaj nu pot să iau, dacă mă dă afară, la pensii nu-i plătit nimic, ce treabă-i asta?”, a continuat omul. Salariul său la Primăria Vulturești este de 700 de lei brut, respectiv 595 de lei net, bani care nu-i ajung de la o lună la alta.
Elena Păvăluc recunoaște jongleria financiară
Contabila recunoaște cu seninătate că a virat banii în contul lui Onuțu drept plăți pentru contracte fictive de prestări servicii iluminat public, dar nu i se pare nimic anormal. Dimpotrivă, ea spune că un control al Curții de Conturi efectuat la primărie în august- septembrie a descoperit o lipsă în gestiune de 17.604 lei (170 de milioane de lei vechi), pe care trebuie să-i dea înapoi. „Nu puteam să aduc bani de acasă pentru primărie”, spune contabila nonșalant. Femeia susține că depunerea banilor în cont s-a făcut cu știința și acceptul lui Florin Onuțu și spune că nu înțelege revolta acestuia, de vreme ce a știut de la început despre ce este vorba.
În ceea ce-l privește pe șeful instituției, primarul de Vulturești, Mihai Grădinariu, contabila afirmă că operațiunea s-a făcut fără știința lui, dar că ulterior, după retragerea banilor, adică 4 septembrie a.c., acesta a fost informat. „Ordinele de plată au fost semnate doar de mine, domnul primar nu a semnat. După ce banii au fost ridicați, au știut și primarul și vicele și secretarul. Toți au știut ce s-a făcut pentru a se recupera suma imputată de Curtea de Conturi. Florin mi-a adus banii și i-am depus la Trezorerie imediat”, ne-a declarat Elena Păvăluc.
Primar: „A imitat un ordin de plată de-al meu și mi-a falsificat semnătura”
Secretarul Marian Crăciun ne-a confirmat că nici unul dintre contractele de reparații iluminat public pentru care s-au făcut ordinele de plată nu există.
Contactat, primarul comunei, Mihai Grădinariu, ne-a declarat că el nu are nimic de-a face cu ingineriile financiare ale contabilei și că activitatea financiar-contabilă din cadrul primăriei urmează a fi verificată amănunțit de un expert auditor extern pentru a stabili exact ce s-a întâmplat. Potrivit primarului, controlul Curții de Conturi a stabilit că Elena Păvăluc și-ar fi însușit bani din casă, iar stratagema cu cardul lui Onuțu ar fi fost făcută cu scopul de a acoperi suma pe care ar fi delapidat-o. „Ea are declarație la dosar prin care recunoaște că a luat banii, spunea că a avut niște probleme de familie. A cerut clemență de la Curtea de Conturi și s-a angajat să recupereze suma până în decembrie. Cu cardul, a imitat un ordin de plată de-al meu și mi-a falsificat semnătura. Eu nici măcar nu eram în țară când s-a întâmplat. E contabilă veche, am avut încredere în ea. După ce am aflat ce a făcut, am luat toate măsurile de aplicare a legii. Recuperez suma și sesizez Parchetul. Trebuie să mai fac însă verificări pentru că nu mi-e clar dacă a furat sau nu banii”, a mai spus primarul Grădinariu.
Simplu și eficace
A escrocat bugetul primăriei pentru a-și acoperi o delapidare de 170 de milioane de lei vechi
