Asociația „Fălticeni Cultural” a organizat în seara zilei de joi, 27 februarie, la Salonul vienez al Hotelului „Turist” din Fălticeni, a doua ediție a „Balului vienez”, o manifestare care are scopul de a reînvia valorile unei epoci apuse, ce a avut un rol marcant în cultura acestui oraș, unde cele mai frumoase baluri se organizau, până la începutul celui de-al Doilea Război Mondial, în sala de bal de la etajul primăriei.
Evenimentul are scopul de a crea valori, atitudini, contexte sociale și de a uni elitele acestui oraș, dar are și o componentă caritabilă, care are scopul de a sprijini activitatea teatrală din urbea de pe Șomuz și obținerea licenței pentru difuzarea filmelor la Cinematograful „Vladimir Găitan”, din Fălticeni, singurul cinematograf gratuit din România. Printre cei peste 300 de fălticeneni, suceveni, ieșeni și botoșăneni prezenți la bal, s-au numărat și reprezentanți ai mediului de afaceri local, dar și cei trei localnici care și-au anunțat candidatura la funcția de primar al municipiului la alegerile din luna iunie: Gheorghe Cătălin Coman, George Mîndruță și Ionel Vasiliu.
Șampanie și „Portrete amintire”
Conform tradiției balurilor vieneze, invitații au fost întâmpinați cu un pahar de șampanie, după care au putut face o fotografie oficială în spațiul special amenajat. Pe tot parcursul balului, maestrul Mihai Pînzaru – PIM a oferit gratuit doritorilor „Portrete amintire”.
Ceremonia de deschidere a fost una simplă, în care preotul Liviu Mihăilă, președintele Asociației „Fălticeni Cultural”, și prezentatoarea balului, Ștefania Mihăilescu, au prezentat invitații de onoare: Cvartetul de coarde “Passione” din București, soliști de la Opera Națională din Iași, Tango Abrazo, studenții de la Secția coregrafie din cadrul Universității de Arte din Iași, dar și sponsorii și partenerii cu ajutorul cărora acest proiect frumos, care reunește elita orașului, a ajuns la ediția a doua.
Trei nume mari ale Operei Naționale din Iași, prezente la Fălticeni
Balul a fost deschis de Cvartetul “Passione” (Violeta Tuță Popescu – violoncel, Alexandra Nicolae – vioara I, vioara a II-a, Andreea Diana Crăciunescu – vioara I, vioara a II-a, voce, Mădălina Mihalache – violă) cu imnul regal „Trăiască Regele” de Eduard Hunsch, după care au urmat melodii cum ar fi “Valsul florilor” de P.I. Ceaikovscki, „Dunărea Albastră” de J. Strauss, tangourile „Parfum de femeie” și „Jalousie” de Jacob Gade, și alte melodii cunoscute care i-au scos la dans pe cei prezenți.
Au urmat două momente ale copiilor, valsul „Viennese Waltz”, coregraf Dana Cogălniceanu și „Valsul fluturașilor” dansat de grupul „Angels” al Școlii Gimnaziale „Mihail Sadoveanu”, coordonator prof. Luminița Pavăl, prezentarea tinerilor fiind o altă tradiție a balurilor de societate prin care ei își fac debutul în societate cu această ocazie. Și în acest an, pe lângă cursurile gratuite de vals și tango, tinerii care s-au înscris ca debutanți au avut oportunitatea de a urma și cursuri care îi vor ajuta în viață, cum ar fi cele de bune maniere, alături de mentori cu reputație națională și studenți de la Secția de coregrafie, pregătiți de o prietenă a Fălticeniului, coregrafa Lorette Enache.
Scurtă istorie a tangoului argentinian
În aplauzele celor prezenți au evoluat cu un prim moment, un fragment din opera „Don Giovanni” de W.A. Mozart, soprana Nicoleta Maier și tenorul Andrei Fermeșanu, acompaniați de pianista Adina Alupei de la Opera Națională din Iași. Dansul profesionist a fost adus în ring de studenții Universității de Arte „George Enescu” din Iași și Tango Abrazo, care i-a introdus pe cei prezenți în atmosfera tangoului argentinian, exemplificând prin dans, pe parcursul întregii seri, cele două epoci care au definit acest gen de muzică în Argentina, Epoca de aur, până în anii ’40, perioadă cu cea mai prolifică producție de muzică de tango, tangoul fiind interpretat în cele mai luxoase localuri de noapte, și perioada de după anii ’40, când tangoul este influențat de noile genuri de muzică, dar și de frământări social-politice și de criza cabaretelor și a localurilor de lux.
Adrian Necunoscutu, cel care conduce Tango Abrazo din Suceava, a precizat: „Această pasiune o am de la părinții mei care îmi povesteau de frumusețea tinereții lor din parcul Cișmigiu din București, în perioada de dinainte de război, și cât de frumoase erau acele momente de tango pe care le dansau. În seara aceasta vom trece în revistă două momente importante ale tangoului argentinian, momentul de până în anul 1940 și de după anul 1940. Până în 1940 tangoul argentinian avea o cadență, o ritmicitate foarte, foarte clară și ritmul apărea foarte clar. După 1940, umanitatea dorindu-și să scape de cadențe și de elementele acestora, prea ritmate, milităroase, a căutat să frazeze și să aducă sentimente în prim-planul melodiei. Prima melodie este o creație a unui compozitor român de care puțini știu sau au auzit, Georges Boulanger. A fost un violonist român, dirijor și compozitor de etnie romă, un nume de rezonanță în muzica ușoară, a cărui activitate s-a desfășurat peste hotare. A fost unul dintre cei care au pus bazele muzicii de café concert-chantant peste hotare, fiind primul român care a exportat muzică în vest și chiar în Argentina”.
Mici atenții vieneze și licitație de tablouri
O altă tradiție a balurilor vieneze este oferirea unor mici atenții tuturor doamnelor care sunt prezente la bal.Până la momentul darurilor „dulci” venite de la Viena, dar și după acest moment, până după miezul nopții, au evoluat într-o alternanță atent aleasă soliștii Operei din Iași, dansatorii Universității de Arte, iar Ștefania Mihăilescu i-a introdus pe cei prezenți în atmosfera de pe celebrul bulevard Champs-Elysees, cunoscut și sub numele de „La plus belle avenue du monde” (Cel mai frumos bulevard din lume) cu ajutorul canțonetelor și valsurilor franțuzești.
Partea a doua a balului a început cu o licitație de tablouri care poartă semnătura artiștilor plastici Radu Bercea, Mihail Gavril, Doru Axinte, dar și icoana „Buna Vestire a Sfinților Martiri Brâncoveni”, realizată de Elena Murariu, profesor la Universitatea de Arte din București, cunoscută pentru contribuțiile sale ca artist plastic și restaurator de pictură murală, membru al Comisiei patriarhale de pictură bisericească. Toți banii vor fi folosiți pentru susținerea activitățiilor culturale.
Trofeul Generozității „Floare de colț” pentru cei care au sprijinit balul
Nicoleta Maier și Adina Alupei au fermecat publicul cu un fragment din opereta „Silvia” de Emmerich Kalman, iar Andrei Fermeșanu a adus în atenție un fragment din opera „Rigoletto” de Giuseppe Verdi, „La donna e mobile”, pe care cei prezenți l-au fredonat mult timp după terminare. Și o parte din membrii trupei de teatru „Birlic” au intrat în ringul de dans, dar nu pentru a juca teatru, ci pentru un performance de dans, polca adolescenților: „Annen Polka” de Johann Straus, coregrafia fiind asigurată de studenta Secției de coregrafie a Universității de Arte din Iași, Dana Cogălniceanu. A urmat al doilea recital al Cvartetului „Passione”, cu piese de vals și tango ale marilor compozitori europeni, dar și cu cadrilul de la miezul nopții, una dintre atracțiile și tradițiile balului vienez când toată lumea e invitată pe ringul de dans.
Trofeul Generozității „Floare de colț” a fost acordat unor oameni care au ajutat această manifestare într-un mod generos și altruist, prin timpul, expertiza sau resursele lor.
„Acest bal a fost parțial sponsorizat, pentru a putea asigura accesul liber. Principalul sponsor a fost anonim, nu a dorit să îi fie făcut public numele. Îi recompensez cu acest trofeu pentru efortul de a fi alături de noi pe Ionel Vasiliu, CAR Învățământ Fălticeni, SC Raitar, Pleximet – cei care au asigurat aceste frumoase trofee, George Mîndruță, Ocolul Silvic Silva Bucovina, Casa de Cultură a Studenților Suceava, Darex Auto Suceava, cei care au oferit mașina oficială, cu care au fost transportați artiștii”, a precizat preotul Liviu Mihăilă.
Balul vienez de la Fălticeni s-a încheiat cu un program de valsuri franțuzești, „Radetzky March” de Johann Strauss tatăl și cu valsuri și tangouri românești.