A crescut numărul sesizărilor adresate Protecției Copilului Suceava cu privire la minori abuzați emoțional sau neglijați de părinți. În anul 2014, au fost înregistrate 489 de sesizări de violență în familie confirmate (abuz fizic, abuz emoțional, abuz sexual, neglijare), dintre care 407 cazuri de neglijare, 14 de abuz fizic, 14 cazuri de abuz sexual, 54 de cazuri de abuz emoțional, numărul acestora fiind mai mare decât în anul 2013, când s-au înregistrat 419 sesizări similare.
În anul 2010, rezultă din statisticile Protecției Copilului Suceava, s-au înregistrat doar 225 de sesizări de violență în familie confirmate, sesizări care s-au făcut, cele mai multe, direct la sediul Protecției Copilului Suceava, telefonic sau prin corespondență, dar și prin apel la Telefonul Copilului (0230 983).
Purtătoarea de cuvânt a Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Suceava, Nicoleta Daneliuc, a spus că sunt luate în calcul și se verifică și sesizările anonime. „A crescut simțitor numărul sesizărilor despre copii abuzați emoțional, neglijați în propriile familii sau copii săraci. În multe cazuri s-a impus consilierea psihologică a minorilor. Părinții copiilor au fost responsabilizați și s-a solicitat întocmirea de rapoarte psihosociale. Toate cazurile rămân în atenția noastră pentru soluționare”, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, Nicoleta Daneliuc.
144 de copii au fost luați de stat
În urma celor 489 de sesizări la Protecția Copilului Suceava, 144 de minori au fost dați în plasament în regim de urgență și au intrat în sistemul de protecție a copilului, iar 345 de minori au fost menținuți în familie, cazurile acestora fiind monitorizate în continuare de Protecția Copilului. Nicoleta Daneliuc a explicat că „prin mijloacele pe care le avem la dispoziție, dar și în colaborare cu primăriile, încercăm să intervenim și să ajutăm cât mai multe astfel de familii și cât mai mulți copii abuzați. Sunt și cazuri grave, în care se impune internarea în regim de urgență a minorilor abuzați, în Centrul de primire minori în regim de urgență Suceava, din cadrul Complexului de Servicii Comunitare Suceava. Aici ajung copii în situație de risc. Imediat se face un plan de servicii, se ia legătura cu primăria de unde aparține minorul, se cere o anchetă socială, se stă de vorbă cu minorul, cu cei care aduc minorul în centru, poliție, reprezentanți ai primăriei, pentru a cunoaște care este situația acestuia, iar minorul intră într-un program de consiliere psihologică”.
Proiecte sociale, măsuri de prevenție
DGASPC Suceava a încheiat o convenție de colaborare cu Fundația Hope and Homes for Children (HHC) România, care a alocat 53.900 de lei pentru 86 de copii proveniți din familii aflate în situație de risc, în vederea prevenirii separării copilului de familia sa.
„A fost acordată suma de 46.500 de lei pentru reintegrarea a 11 copii din sistemul de protecție în familia naturală. De asemenea, se derulează Proiectul «Rețele comunitare pentru prevenirea abandonului școlar», în colaborare cu Centrul de Resurse și Informare pentru Profesiuni Sociale (CRIPS) și UNICEF, în acest proiect fiind incluse patru primării și patru școli din județ. Campania «SOS Copilăria – Alege să trăiești frumos!» continuă și în acest an și are ca scop oferirea de informații utile adolescenților și tinerilor despre prevenirea unei sarcini nedorite, despre prevenirea bolilor cu transmitere sexuală, a traficului de persoane”, a completat Nicoleta Daneliuc.
În județ este în desfășurare și Proiectul “Prima prioritate: Niciun copil invizibil”, în colaborare cu UNICEF România, care are ca scop dezvoltarea unei abordări preventive în sistemul de protecție socială prin creșterea impactului politicilor de protecție socială asupra familiilor și copiilor săraci și excluși din punct de vedere social.
Nicoleta Daneliuc a mai precizat că DGASPC Suceava a acordat anul trecut servicii de specialitate pentru 55 de copii ai căror părinți sunt în proces de divorț sau alte situații privind custodia copilului. Minorii au fost evaluați psihologic, social și au primit consiliere juridică, la cerere.