Oul „cu autoprogramare”, conceput pentru a scăpa de problema albușurilor prea moi și a gălbenușurilor răscoapte, va apărea pe rafturile magazinelor în câteva luni, fiind o aplicație a termosensibilității, informează ediția electronică a ziarului Telegraph.
Ouăle vor fi marcate cu un logo desenat cu cerneală invizibilă termocromă, care devine neagră în momentul în care ajunge la o anumită temperatură.
Specialiștii au creat mai multe tipuri de cerneluri pentru ouă fierte moi, medii și tari, care vor deveni vizibile după trei, patru și, respectiv, șapte minute de fierbere.
Proiectul a fost lansat de organismul de asigurare a calității Lion Quality Eggs, deoarece specialiștii au remarcat că foarte mulți oameni nu știu să fiarbă un ou.
Logo-urile de pe ouă constituie cea mai recentă aplicație a tehnologiei termosensibilității care constituie viitorul bucătăriei. Printre alte invenții ale acestei tehnologii se numără mănușile de bucătărie dotate cu senzori de căldură și care pe deasupra mai și comunică cu posesorul prin fraze de genul „Mâncarea trebuie verificată în 40 de minute”.
Cercetătorii vor să utilizeze această tehnologie pentru a crea tricouri pentru fotbaliști care să indice momentul în care acesta este prea încălzit sau semne de circulație care își schimbă culoarea pentru a indica prezenta poleiului pe șosea.
Tehnologia a fost deja utilizată pe o serie de produse, precum indicatorii de răcire de pe sticlele de bere sau de pe unele produse din ciocolată.
O altă modalitate de a fierbe perfect un ou este utilizarea unui dispozitiv creat de un student din Dublin, numit PerfEGG. Acesta menține apa la o temperatură constantă timp de 8,5 minute, fără ca aceasta să atingă punctul de fierbere, ceea ce permite ca albușul să se coaguleze iar gălbenușul să rămână moale. Dispozitivul poate fi adaptat pentru a obține și ouă fierte tari.






