Sfaturile IGSU pentru cetățeni: Să aibă pregătite unelte pentru degajarea zăpezii și rezerve de alimente și apă



Inspectoratul General pentru Situații de Urgență face apel la cetățeni să nu plece la drum decât dacă este necesar, să aibă pregătite unelte pentru degajarea zăpezii, rezerve de alimente și apă, medicamentele necesare pentru tratamente, dar și mijloace de iluminat independente de rețeaua electrică, informează Mediafax.
„Având în vedere atenționarea meteorologică cu valabilitate în data de 29.01.2014, pentru intervalul orar 06.00 – 23.00, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență face un apel către toți cetățenii să se informeze permanent asupra condițiilor meteo folosind toate mijloacele de informare și să nu pornească la drum decât dacă este necesar, iar în acest caz să echipeze autovehiculele corespunzător anotimpului de iarnă”, se arată într-un comunicat de presă al IGSU.
Totodată, IGSU face un apel către femeile care ar trebui să nască în perioada imediat următoare și gravidele cu risc, să se cazeze în localitățile unde sunt spitale, pentru a putea fi asistate medical în timputil.
Pentru a fi pregătiți să reziste acasă, IGSU recomandă cetățenilor să pregătească o rezervă de alimente, apă și combustibil, să păstreze la îndemână uneltele pentru degajarea zăpezii, să asigure mijloace diferite pentru încălzit și prepararea hranei și să pregătească mijloace de iluminat independente de rețeaua electrică.
Persoanele care urmează tratamente cu medicamente sunt sfătuite să își asigure din timp stocurile necesare, pentru a nu se afla în imposibilitatea de procurare a acestora.
Inspectoratele pentru Situații de Urgență, cu toate echipajele disponibile, inclusiv cele de pompieri paramedici, sunt pregătite să intervină pentru salvarea persoanele aflate în situații dificile, prin toate operațiunile necesare, respectiv evacuare, transport și asistare.
În Capitală, pentru informarea rapidă a cetățenilor, ISU București a transmis avertizarea meteorologică, însoțită de câteva recomandări, pe cele 37 de panouri electronice dispuse în zonele cu trafic intens.
IGSU mai recomandă anunțarea oricărei situații de urgență, generată de fenomenele meteorologice, în cel mai scurt timp, la numărul unic 112, precum și urmărirea buletinelor meteorologice și a recomandărilor făcute de autoritățile centrale și locale.
Bucureștiul și 14 județe, respectiv Ilfov, Giurgiu, Prahova, Teleorman, Călărași, Ialomița, Constanța, Tulcea, Brăila, Buzău, Vrancea, Galați și jumătatea de sud a județelor Argeș și Dâmbovița, sunt miercuri, până la ora 23.00, sub avertizare cod portocaliu de viscol.
Potrivit avertizării, viscolul va fi puternic în cea mai mare parte a Munteniei, sudul Moldovei și în Dobrogea, unde ninsorile vor fi abundente și viteza vântului la rafală va depăși temporar 60 – 70 de kilometri pe oră. În județele Buzău, Brăila, Ialomița Călărași, Vrancea, Galați, Constanța și Tulcea, vântul va avea la rafală peste 70 – 80 de kilometri pe oră. Zăpada va fi troienită, iar vizibilitatea se va reduce sub 50 de metri.
De asemenea, județele Iași, Vaslui, Bacău, Covasna, Brașov, Vâlcea, Olt, Gorj, Dolj și Mehedinți, precum și jumătatea de nord a județelor Dâmbovița și Argeș sunt miercuri sub avertizare cod galben de viscol.
În Oltenia, nord-vestul Munteniei, sud-estul Transilvaniei și centrul Moldovei, miercuri, între orele 06.00 și 23.00, va ninge și se va depune strat nou de zăpadă, local consistent. Vântul va avea intensificări, cu viteze ce vor depăși la rafală 50-55 kilometri pe oră, temporar viscolind și troienind zăpada.
Începând de miercuri, ora 23.00, va intra în vigoare o altă avertizare, valabilă până joi, la ora 10.00.
Astfel, avertizarea cod portocaliu va fi restrânsă, de miercuri noapte, la opt din cele 14 județe, respectiv Călărași, Ialomița, Constanța, Tulcea, Brăila, Buzău, Vrancea și Galați.
De asemenea, de miercuri noapte până joi dimineață va fi prelungită avertizarea cod galben pentru București și județele Ilfov, Giurgiu, Prahova, Dâmbovița, Iași, Vaslui, Bacău și Covasna.



Recomandări