Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 20 apr 2013 - Anul XVIII, nr. 92 (5299)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Procentul persoanelor de etnie romă cu contract de muncă a crescut în ultimii 15 ani

Duminică, 21 Aprilie 2013 (16:57:25)

 Procentul persoanelor de etnie romă cu contract de muncă a crescut în ultimii 15 ani, potrivit rezultatelor studiului ce va fi prezentat la conferinţa "Strategii de incluziune a romilor", autorii raportului susţinând că datele infirmă stereotipul conform căruia "romii trăiesc pe spinarea românilor".

Studiul "Romii din România - De la ţap ispăşitor la motor de dezvoltare" va fi lansat luni, de Agenţia de Dezvoltare Comunitară "Împreună", în cadrul conferinţei "Strategii de incluziune a romilor - de la intenţii bune la rezultate reale", care va fi deschisă de comisarul European pentru Ocupare, Afaceri Sociale şi Incluziune, Laszlo Andor, şi ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Mariana Câmpeanu.

Reprezentanţii Agenţiei de Dezvoltare Comunitară "Împreună" au declarat duminică, pentru MEDIAFAX, că raportul aduce în prim plan o serie de informaţii interesante. Astfel, datele arată că diferenţele între procentul de romi activi şi cel de neromi activi sunt foarte mici, de aproximativ două procente, ceea ce infirmă stereotipul conform căruia "romii trăiesc pe spinarea românilor".

Rezultatele studiului indică faptul că în ultimii 15 ani a crescut procentul de persoane de etnie romă active pe piaţa muncii, cu contract de muncă. Dintre femeile rome aducătoare de venituri, aproape două treimi au contract de muncă.

Potrivit documentului citat, în ultimii 20 de ani, numărul de copii născuţi de o femeie romă a scăzut în medie cu 25 la sută.

Pe de altă parte, studiul a arătat faptul că populaţia romă este substanţial mai tânără decât cea neromă, ceea ce indică, potrivit autorilor raportului, faptul că investiţia în capitalul uman provenit din interiorul comunităţii rome poate reprezenta "o soluţie de luptă împotriva crizei demografice, a forţei de muncă active pe care România o va traversa peste 15 ani".

"Romii din România nu trebuie să mai fie percepuţi ca povară a societăţii şi ca ţap ispăşitor, ci ca o resursă de a cărei dezvoltare depinde însăşi bunăstarea României şi parcursul său economic, politic şi social în Europa", au precizat reprezentanţii Agenţiei de Dezvoltare Comunitară "Împreună".

Raportul redă atât rezultatele analizei statistice a unor indicatori de incluziune socială privind minoritatea romă din România din ultimii 15 ani, cât şi analiza cauzalităţilor dintre fenomenele pe care politicile publice în beneficiul romilor trebuie să le combată.

Studiul cuprinde rezultatele cercetării în domeniile locuirii şi infrastructurii, ocupării, sănătăţii, educaţiei şi migraţiei, însă analiza menţioneză, în fiecare din aceste domenii, legăturile dintre fenomenele observate, amploarea acestora şi cauzele lor, care de cele mai multe ori ţin de celelalte domenii.

Cercetarea pune accentul pe eterogenitatea minorităţii rome şi, astfel, pe diversitatea de situaţii ce solicită atenţia autorităţilor prin măsuri diferenţiate de incluziune socială dictate de situaţia specifică a fiecărui grup şi de dinamicile sociale diferite.

Conferinţa "Strategii de incluziune a romilor - de la intenţii bune la rezultate reale" este organizată de Reprezentanţa Naţiunilor Unite în România şi Agenţia de Dezvoltare Comunitară "Împreună", cu sprijinul Reprezentanţei Comisiei Europene în România.

Scopul conferinţei este, potrivit organizatorilor, de identificare a soluţiilor eficiente, cu rezultate dovedite, precum şi de a reînnoi angajamentul factorilor de decizie pentru a avansa agenda incluziunii sociale a romilor.

România s-a angajat să îmbunătăţească situaţia romilor şi să ia măsuri concrete şi măsurabile în ceea ce priveşte incluziunea socială. Pentru a putea fi realizate însă aceste deziderate este nevoie de o strategie integrată, eficientă şi actualizată în linie cu cerinţele Strategiei Europene 2020, susţin organizatorii evenimentului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Procentul persoanelor de etnie romă cu contract de muncă a crescut în ultimii 15 ani.
 Vizualizări articol: 894 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Procentul persoanelor de etnie romă cu contract de muncă a crescut în ultimii 15 ani0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei