Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 20 apr 2013 - Anul XVIII, nr. 92 (5299)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Urmări nefaste

Reducerea finanţării pentru cercetare afectează două proiecte ale Universităţii „Ştefan cel Mare”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Două proiecte de cercetare ale Universităţii „Ştefan cel Mare” (USV) au de suferit după ce Ministerul Educaţiei a decis reducerea cu circa 50% a fondurilor pentru proiectele câştigate în ultimii doi ani. Fără vreo înştiinţare prealabilă, cercetătorii implicaţi au fost anunţaţi că Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCSI), din subordinea Ministerului Educaţiei, reduce bugetele Proiectelor Resurse Umane şi a Proiectelor IDEI.

Potrivit prof. univ. dr. ing. Mihai Dimian, prorector responsabil de activitatea de cercetarea ştiinţifică din cadrul instituţiei, „cercetarea românească e mult subfinanţată, iar astfel de măsuri sunt măsuri complet anormale. Din cadrul USV sunt afectate două proiecte, unul coordonat de prof. univ. dr. Muguraş Constantinescu din cadrul Facultăţii de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării şi un altul coordonat de prof. univ. dr. Maria Rădoane de la Facultatea de Istorie şi Geografie”.

Hotărârea ministerului afectează în mod direct atât masteranzii, cât şi doctoranzii şi tinerii cercetători implicaţi în proiecte, mulţi dintre aceştia fiind nu doar în pericolul de a deveni şomeri, ci şi în imposibilitatea de a-şi finaliza studiile postuniversitare.

La nivel naţional, peste 300 de proiecte de cercetare sunt compromise ca urmare a deciziei ministerului de resort.

 

„Echipa nu-și mai poate efectua o parte din misiunile de cercetare şi diseminare a rezultatelor”

Proiectul de cercetare coordonat de prof. univ. dr. Muguraş Constantinescu, de la facultatea de Litere şi Ştiinţe ale Ciomunicării, se numeşte „Traducere culturală şi literaturi francofone: istorie, receptare şi critică a traducerii” şi este un proiect de cercetare exploratorie câștigat în 2011 prin competiţie, aflat în anul al doilea an de desfășurare.

Potrivit acesteia, „prin reducerea cu 54,85% a bugetului pentru anul 2013, nu mai putem desfășura masa rotundă prevăzută pentru acest an şi nu mai putem invita pentru conferințe profesori de traductologie din străinătate, conform planului de activități”.

Aceasta a mai declarat că „acest lucru fragilizează contactele și relațiile de schimburi pe care le aveam până acum cu acești cercetători de prestigiu”.

De asemenea, echipa proiectului, formată din managerul de proiect, trei cercetători postdoctorali, un doctorand și un masterand, nu-și mai poate efectua o parte din misiunile de cercetare şi diseminare a rezultatelor, fapt ce are consecințe asupra desfăşurării cercetării și a vizibilității ei internaționale, obiectiv major al proiectului și al universităţii sucevene.

„Deschiderea tardivă a finanțării proiectului şi lipsa de comunicare pe această problemă, până în luna aprilie, au creat un sentiment demotivant de arbitrar şi au perturbat serios desfășurarea proiectului și a activităților de cercetare din cadrul acestuia”, a mai completat Muguraş Constantinescu.

 

„Reducerea drastică a finanţării ne-a prins în plin progres de realizare a unor activităţi”

De partea cealaltă, prof. univ. dr. Maria Rădoane coordonează un proiect de cercetare privind reconstituirea modificărilor albiilor de râu din România şi rolul condiţiilor climatice şi a factorului antropic.

„Proiectul este de tip IDEI, adică se încadrează categoriei de cercetare fundamentală. Scopul nostru este acela de a aduce dovezi asupra marilor schimbări ale râurilor, schimbări care au avut loc în această lungă perioadă, cât se datorează modificărilor climatice şi când omul a început să aibă un rol important în acest sens. Rezultatele pot aduce multe răspunsuri privind schimbările climatice în perioadele următoare de timp, la ce efecte ar trebui să ne aşteptăm, în principal, în domeniul râurilor”, a declarat Maria Rădoane.

„Reducerea drastică a finanţării ne-a prins în plin progres de realizare a acestor activităţi. Norocul nostru este că în primul an am reuşit să achiziţionăm un aparat foarte scump pe care acum îl punem la lucru, chiar aşa, cu bani mai puţini”, afirmă Maria Rădoane.
Persoanele implicate în proiect sunt în număr de opt, din care patru cercetători, un masterand şi un tehnician, acesta din urmă neavând o altă sursă de venit decât salariul prevăzut la cheltuielile de personal ale proiectului.
„Anul acesta vom lucra mai mult cu entuziasm şi bani foarte puţini, sperând că va exista cuvânt de onoare pentru anul viitor”, a conchis Rădoane.

 

Domeniu subfinanţat

Bugetul alocat cercetării, în 2013, este de 665 milioane de lei, asta în timp ce în anul 2012 a fost de 995 milioane de lei.

Potrivit prof. univ. dr. ing. Mihai Dimian, „bugetul cercetării este foarte mic, în condiţiile în care, în 2007, primeam promisiuni că acesta va fi de 2% în 2013. În prezent acesta se situează în jurul a 0,5% şi nu observăm nici o tendinţă de creştere a acestuia, nici un interes”.

Potrivit acestuia, una dintre urmările acestor măsuri va fi plecarea cercetătorilor peste hotare.

„Este o permanentă stare de nesiguranţă în acest domeniu. Normal ar fi ca cei implicaţi în proiecte să se concentreze pe cercetare, nu pe problemele financiare”, a mai arătat Dimian.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Reducerea finanţării pentru cercetare afectează două proiecte ale Universităţii „Ştefan cel Mare”.
 Vizualizări articol: 1651 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.89/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.9 din 9 voturi
Reducerea finanţării pentru cercetare afectează două proiecte ale Universităţii „Ştefan cel Mare”2.959

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Poate ne salveaza d-l Baisanu !? trimis de
(21 apr 2013, 05:42:15
Ne-au promis investitori si-am primit lichidatori .
2.   Poate luati din buzunarele domniilor voastre!? trimis de
(21 apr 2013, 15:23:49
Tot una e.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei